Financieel

Europese Rekenkamer: EU verspilt miljarden

Help anderen door dit met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In het afgelopen jaar heeft Europa opnieuw miljarden euro’s verspild. Er ging bijvoorbeeld geld naar schapen die niet bestaan en een laboratorium voor landbouw dat een privéwoning bleek te zijn.

De Europese Rekenkamer wees in een kritisch rapport (pdf) verder op te hoge personeelskosten, fouten in de procedures en falende controle.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Het jaarverslag van de Europese Unie wordt daarom voor het achttiende jaar op rij afgekeurd.

De meeste verspilling wordt aangetroffen in de landbouw, de plattelandsontwikkeling en regionaal beleid, waarbij geld naar economisch achtergestelde regio’s gaat.

Creatief boekhouden

Hoewel er zelden sprake is van opzettelijke fraude zijn er in het rapport van de Europese Rekenkamer voorbeelden van ‘creatief boekhouden’ te vinden. Zo is in Italië Europees geld aangewend voor de bouw van een privéwoning, terwijl er subsidie was aangevraagd voor de bouw van een wetenschappelijk laboratorium om fruit en landbouwproducten te testen.

Daarnaast gaf de Europese Unie geld aan boeren in Galicië en Lombardije voor 150 schapen die niet bestonden. Volgens de Rekenkamer zou de EU maar een klein beetje moeite hoeven te doen om de projecten te controleren en verkeerd besteed geld terug te halen. Nu schieten de nationale controles ernstig tekort.

Stijging

Op basis van steekproeven en controles hebben de rekenmeesters becijferd dat 5,2 miljard euro slecht is besteed. Dat komt neer op 3,9 procent van de totale begroting, een stijging van 0,2 procent ten opzichte van vorig jaar.

De Europese Commissie, het Europees Parlement en de afzonderlijke lidstaten zijn momenteel verwikkeld in een stevige discussie over de meerjarenbegroting voor 2014 tot 2020. Nederland wil de uitgaven met 100 miljard terugdringen.

Bron: Standaard.be

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
sneeuw
sneeuw
11 jaren geleden

Als 5,3 miljard slecht is besteed en NL wil 100 miljard bezuinigen in Europa. Dan zal er dus 94,7 miljard euro minder nuttig geinvesteerd worden. Wellicht is het beter om te kijken of het schrappen in nuttige investeringen op den duur niet tot meer verliezen gaat leiden.

Aardebewoner
Aardebewoner
11 jaren geleden

Joh u meent het dat die EU veel geld verspilt ?!

Ron Prins
Ron Prins
11 jaren geleden

‘Het jaarverslag van de Europese Unie wordt daarom voor het achttiende jaar op rij afgekeurd.’

Hoe kan het dat ze dan gewoon blijven zitten en doorgaan met verspillen.
Wanneer word NL wakker en stappen we helemaal uit de EU.

Zit Zwitserland in de EU ….. dat land is gewoon eigen baas.
En hebben die het slechter dan wij die elk jaar geld in die bodemloze put gooien?

We zeiken liever dat we in moeten leveren zonder er iets aan te doen.
Af en toe word ik doodziek van dat apatische volk hier.

M. Brandenburg
M. Brandenburg
11 jaren geleden

Goh wat een verrassing, de EUSSR heeft nog nooit een begroting ingeleverd die is goedgekeurd door een accountant. Telkens weer werden er ongeregeldheden gevonden. Geen probleem dit werd opgelost met meer geld te eisen van de EUSSR slaven.
Elk jaar weer worden er miljarden verspild,aan zaken die aantoonbaar niet werken, niets opleveren, of simpelweg niet bestaan. Immers Overheid op nationaal of Europeesniveau werkt fraude in de hand. Ambtenaren intereseren zich nu eenmaal niet om geld. Er is altijd meer te roven van de productieven, hierin wordt zij gesteund door niet nadenkend stemvee, dat maar graag het geld bij die productieven vandaan wil halen. Vergetent dat wanneer die productieven dit zat zijn, er niets meer te halen zal zijn.
In NL en de EUSSR staat bezuinigen dan ook gelijk aan nog meer geld van productieven te stelen en te gooien in bodemloze putten. Alsof bij magie alles dan ineens wel werkt. Lang leve de armoe voor iedereen, de ultieme EUSSR-droom

Back to top button
11
0
We lezen graag je reactie!x