Bewustzijn

Vijanden worden vrienden: VS-piloot en Serviër die hem neerhaalde

Help ons door dit met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Er is een opvallende vriendschap ontstaan tussen een oud-piloot en de man die zijn vliegtuig neerhaalde tijdens de NAVO-missie in Kosovo.

Piloot Dale Zelko en Zoltan Dani, die destijds de leiding had over een Joegoslavische eenheid luchtdoelraketten, hebben elkaar vorig jaar ontmoet nadat ze al jaren met elkaar correspondeerden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Op een avond tijdens de Kosovo-oorlog in 1999 merkte Zelko dat de stealthtechnologie van zijn F-117 dienst weigerde vanwege de weersomstandigheden.

Doelpunt

Hij was dan ook niet verwonderd dat hij door Dani onder vuur werd genomen. De moraal van diens eenheid was op dat moment laag en zijn soldaten moesten zich redden met weinig middelen.

“Het voelde erg goed toen ik het vliegtuig raakte,” vertelde Dani. “Het was alsof ik het winnende doelpunt tijdens een voetbalwedstrijd scoorde.”

Jaren na de oorlog overtuigde Dani’s zoon, die beeldmateriaal van de piloot op internet had gezien, zijn vader dat de twee elkaar zouden moeten leren kennen. Dani schreef de voormalige luchtmachtpiloot een brief en Zelko antwoordde vrijwel direct.

“Toen ik las dat de man die me neerhaalde een ontmoeting wilde regelen was mijn eerste reactie: ja, absoluut, en ik raakte erdoor geobsedeerd,” vertelde Zelko.

Na enkele jaren verhalen uitgewisseld te hebben brachten de gezinnen elkaar een eerste bezoek. Filmmaker Zeljko Mirkovic legde de ontmoeting vast voor de film The Second Meeting, die afgelopen week in Servië in première is gegaan.

Vrede

“Onze drie gezinnen, dat van Dale, van mij en van Zoltan, geloven in dezelfde waarden en geloven in vrede,” zei Mirkovic. “We zijn allen in de veronderstelling dat we het recht hebben om deze boodschap te verspreiden, een boodschap van hoop, van vrede, een boodschap die hopelijk universeel geaccepteerd wordt.”

Dale Zelko reisde af naar Servië om er oorlog te voeren, maar keerde terug om vrienden te maken. De twee vrienden hopen dat hun verhaal een boodschap van tolerantie en begrip de wereld over stuurt.

Na een omhelsing met de man die zijn land kwam bombarderen, maar die hij nu broeder noemt, zegt Zoltan Dani dat hij blij is een voorbeeld te mogen zijn.

“We vonden een oplossing voor dit probleem,” zei hij. “We vertellen de mensen dat vrede veel beter is dan oorlog. Het belangrijkste is dat we communiceerden en erg goede vrienden werden, emoties en gevoelens deelden.”

Bron: BBC.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Eden
Eden
11 jaren geleden

Hartverwarmend 🙂

Ab
Ab
11 jaren geleden

[quote name=”Eden”]Hartverwarmend :)[/quote]
Helemaal mee eens :D!

Tom
Tom
11 jaren geleden

Prachtig!

NU
NU
11 jaren geleden

De mens ontdekt zijn ware natuur. Nu de rest van de wereld nog.

Back to top button
8
0
We lezen graag je reactie!x