Homepagina » Archeologie » Het mysterieuze Fuerte de Samaipata in Bolivia
Het mysterieuze Fuerte de Samaipata in Bolivia

Het mysterieuze Fuerte de Samaipata in Bolivia

Op een bergplateau van de oostelijke Andes op 1950 meter boven zeeniveau ligt El Fuerte de Samaipata (het fort van Samaipata).

Het is een oude ruïnestad uit de Incacultuur. De archeologische plaats ligt in Bolivia en werd in 1998 op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

De locatie bevindt zich in de buurt van het kleine plaatsje Samaipata op zo’n 120 kilometer ten zuidwesten van Santa Cruz de la Sierra.

Viracocha

El Fuerte werd mogelijk gebruikt bij het bepalen van een belangrijk element in de Maya- en Inca-astronomie, de Venuskalender. Op de gebeeldhouwde heuvel El Fuerte is bewijs te vinden voor het bestaan van de relatie tussen de planeet Venus, de ster Regulus en de Inca-oppergod Viracocha.

Twee evenwijdige geulen wijzen naar een plaats aan de hemel. Dit gedeelte van de heuvel wordt El Cascabel genoemd, Spaans voor ‘De rug van de ratelslang’. Direct naast de evenwijdige sporen zijn 262 ruiten in de heuvel gegraveerd die verwijzen naar bekendheid met de Venuskalender.

De Zwitserse auteur Erich von Däniken suggereerde dat de geulen werden gebruikt als landingsbaan voor vliegtoestellen van buitenaardsen of de vroege mens.

Het mysterieuze Fuerte de Samaipata in Bolivia

Het mysterieuze Fuerte de Samaipata in Bolivia

Het mysterieuze Fuerte de Samaipata in Bolivia

Dresdener codex

Venus heeft een omlooptijd van 584 dagen. In de Dresdener codex van de Maya’s wordt gesteld dat Venus 236 dagen zichtbaar is als morgenster, 90 dagen onzichtbaar is als gevolg van de zon en 250 dagen zichtbaar is als avondster. Een korte periode van onzichtbaarheid van 8 dagen maakt een totaal van 584 dagen.

Na circa 1100 kon de heliacale parallelle opkomst van Venus en Regulus niet meer vanaf de voet van El Cascabel worden gezien. Het zonlicht van de opkomende zon maakte Venus en Regulus onzichtbaar. Deze zogeheten ‘ogen’ van Viracocha waren niet langer te zien. Dat moment valt samen met de stichting van de nieuwe Incahoofdstad Cuzco.

Nazca lijkt de plaats te zijn waar de relatie tussen de heliacale opkomst van Venus en Regulus voor het eerst werd bestudeerd en is ontdekt. In de Nazcapampa kan de afbeelding van ‘de Astronaut’ met een menselijk contour en twee enorme ogen gezien worden als voorloper van Viracocha.

Het gebied op het bergplateau omvat 40 hectare en bestaat uit een zandstenen heuvel met vele inkervingen van onder meer afbeeldingen, maar ook kanalen.

Gerelateerd:

 Vind je dit artikel leuk? Klik dan hieronder om te delen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

12 reacties

 1. Er is steeds meer belangstelling voor oude bouwwerken die diccenia,s zijn genegeerd. (door het christendom,)

  Gelukkig is er nu internet, en zijn er onderzoekers die anders zijn gaan denken. (en dit past natuurlijk niet in de geschiedenisboeken van het westen)

  Er zijn op het moment zoveel onderzoeken bezig naar oude ruiines,culturen,enz enz dat de gewone media moeite heeft om het nog langer te ontkennen.

  De mensheid is ouder, veel ouder dan nu word aangenomen, en buitenaardsen contact in het lange verleden is een mogenlijkheid.

  Ik hoop dat regeringen,wetenschappers snel hun denkbeelden gaan aanpassen.

  de disclosure begint bij het begin.

  Een prettige zondag verder.

  0 likes
 2. Boeiend bericht. Zou graag meer willen weten over de foto van de ufo-achtige tekening op een platte steen of rots. Ik ben wel voorzichtig met de stellingen van E von Dainiken. Ik las recentelijk in een (oud) boek van hem dat de Boeddha beelden op Java mogelijk ufonauten waren! De stoepa’s waar de beelden in stonden de koepels van een ufo!?

  0 likes
 3. Venus heeft een omlooptijd van “225 dagen” en kan zodoende onmogelijk 236 en 250 dagen zichtbaar zijn, want wij zelf hebben een omlooptijd van 365,2422 dagen.
  Zie :
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Venus_(planeet)
  en :
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Omlooptijd_(astronomie)
  Grtn, Waggi.

  0 likes
 4. Venus is per jaar meestal eens per jaar als morgenster én als avondster te zien.
  Met een periode van 236 én 250 dagen zouden die twee elkaar overlappen! Dat kàn niet.
  Zie :
  http://www.meteo-maarssen.nl/astronomie.html#Venus
  Grtn, Waggi.

  0 likes
 5. als ik mij wel herinner heeft Venus een omlooptijd van zo’n 225 dagen. Dichter bij de zon en zo…

  0 likes
 6. [quote name=”Dr. Who”]als ik mij wel herinner heeft Venus een omlooptijd van zo’n 225 dagen. Dichter bij de zon en zo…[/quote]

  Incorrect. Om dit te verduidelijken hierover het volgende: Venus heeft een omlooptijd van 584 dagen. Dit heeft een verhouding tot de lengte van ons jaar (circa 365 dagen) van 5 staat op 8.
  In andere woorden: In circa 8 jaar verschijnt Venus 5 maal aan de horizon tenminste als wij braaf, vanaf een vaste plek, iedere ochtend bijvoorbeeld bij zonsopgang, de hemel zouden observeren. Dit is de functie van El Cascabel op El Fuerte. Echter in die 5*584 dagen is Venus niet alleen ochtendster maar ook avondster. En in de overgang van ochtendster naar avondster of van avondster naar ochtendster is Venus ook nog een periode onzichtbaar. Voor El Cascabel op El Fuerte zou dit betekenen dat Venus 262 dagen zichtbaar is als ochtendster (El Cascabel is georiënteerd op het Oosten) en dat de avondster met de overgangen 282 dagen in beslag neemt.

  0 likes
 7. Aarde en Venus staan idd. eens in 584 dagen “verst” van- of “dichtst” bij elkaar, ok.
  “In die periode van 584 dagen”, dat is meer dan anderhalf jaar, kan je Venus wellicht resp. 236 dagen als ochtendster en 250 dagen als avondster zien.
  Aan de redacteur : wees a.u.b. duidelijk.
  LET WEL : dit alles neemt niet weg dat Fuerte de Samaipata van onschatbare waarde is.
  Waggi.

  0 likes
 8. [quote name=”Abel”]
  Incorrect. Om dit te verduidelijken hierover het volgende: Venus heeft een omlooptijd van 584 dagen. Dit heeft een verhouding tot de lengte van ons jaar (circa 365 dagen) van 5 staat op 8.
  [/quote]

  goed geprobeerd, maar hoe wij het zien vanaf de aarde als soms morgenster en soms avondster is precies omdat ze sneller rond de zon draait dan de aarde. Leer alstublieft wat elementaire fysica. Kom dan terug 🙂

  Ik kan het wel snel samenvatten: hoe dichter bij de zon: hoe meer last van de aantrekkingskracht, dus hoe sneller je moet gaan om niet in de zon te vallen. Venus dichter bij de zon dan aarde, ergo venus gaat sneller.

  De wetten van Kepler en Newton zijn een goed startpunt.

  0 likes
 9. @ Abel :
  Venus kàn geen langere omlooptijd hebben dan de Aarde (die is 225 dagen en niet 584 dagen), want dichter bij de zon, dus snellere omlooptijd : Lees de reactie van Dr. Who.
  Zie ook :
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=EduHSDbrZHA
  Waggi.

  0 likes
 10. Vorige link werkt niet, deze wel
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=EduHSDbrZHA#
  Zie hoe Venus in 225 dagen z’n omloop doet en hoe je die van op Aarde te zien krijgt.

  0 likes
 11. i hope its build with love so there is peace

  0 likes
 12. Als ik het zo allemaal zie, dat de rotsen slijtage toont die volgens mij net zo oud is als Chavin de Huantar. Dit kan zelfs ouder zijn, hoewel Chavin met grovere technieken is gemaakt. Let op de schade aan de randen van de poorten , dan zijn de gebouwen blijkbaar veel nieuwer, en waarschijnlijk door de Inca cultuur neergezet as ze deze plek wilden hergebruiken. Dat is ook met Sachsayhuaman en de stad Cuzco het geval, Die bestonden al, de Inca’s hebben het opnieuw gebruikt, net als de Spanjaarden later, die de zwakkere behuizing op de top van de “fundamenten”van veel oudere gebouwen gebruikten. Waarom zou je 60%of meer van een gebouw oersterk maken en 40% zwakker? Ik ben in Peru geboren en mijn vader was archeoloog, ik ben vaak naar opgravingen geweest,veel heb ik van hem geleerd ook, soort van genetisch overgedragen 🙂 Nu is het zo, dit is een film, maar de contrasten zijn voor mij wel wat groter dan wat hier beweert wordt.Ook is Tiahuanaco astronomisch gemeten 12,000 jaar + oud.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

davos

Tegenpolen Trump en Thunberg in Davos: president veegt vloer aan met klimaatalarmisten en onthult hun achterliggende agenda

In het Zwitserse Davos is het World ...

canada

Canada en VS begraven onder sneeuw, veel records aan diggelen. ‘Zoiets heb ik nog nooit eerder gezien’

Het ‘sneeuwt’ records in de Verenigde Staten ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 23 januari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.