Het Complot

Explosie kunstmestfabriek Texas: ongeluk of geheime operatie?

Help door dit artikel met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Vorige week deed zich een enorme ontploffing voor in een kunstmestfabriek in de plaats West in Texas. Als gevolg van de explosie stortten verscheidene andere gebouwen in. Een gebouw met 50 appartementen werd geheel verwoest.

Een politiecommissaris in Texas zei dat hij verwoestingen op deze schaal nog nooit had gezien. Het lijkt wel een oorlogsgebied, zei hij.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Door de giftige rookwolken die na de explosie ontstonden werd de helft van de inwoners van West geëvacueerd. Een inwoner van Bynum, op zo’n 20 kilometer van de ontploffing, zei dat ze drie verschillende explosies had gehoord.

Explosief

Hoewel werd vastgesteld dat de enorme explosie was veroorzaakt door ammoniumnitraat, is niet gezegd waarom een dergelijke grote hoeveelheid van de kunstmeststof lag opgeslagen in de West Fertilizer Company, een bedrijf dat sinds 2007 verwikkeld is in een rechtszaak met chemiereus Monsanto.

Iemand die meer dan 183 kilogram ammoniumnitraat wil opslaan moet dat melden bij het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid. In de kunstmestfabriek lag een veelvoud van die hoeveelheid opgeslagen: 270 ton.

Ammoniumnitraat is een belangrijke kunstmeststof, maar wordt in combinatie met benzine of kerosine (ANFO) ook als explosief gebruikt en heeft in de mijnbouw dynamiet grotendeels verdrongen.

ANFO is een mengsel van 94 procent ammoniumnitraat als oxidator en 6 procent van een koolwaterstof zoals dieselolie, benzine, kerosine, huisbrandolie of een koolhydraat zoals melasse of suiker.

Breivik

Doordat ammoniumnitraat ook gebruikt wordt als stikstofhoudende kunstmest is het relatief gemakkelijk in grote hoeveelheden te krijgen. Daardoor wordt ANFO ook veel gebruikt bij terroristische aanslagen, zoals bij de bomaanslag op het World Trade Center in 1993.

De bomaanslag in Oklahoma City in 1995 werd gepleegd met een vrachtwagen vol ammoniumnitraat en nitromethaan. De bomaanslag door Anders Behring Breivik in Oslo op 22 juli 2011 werd veroorzaakt door explosieven op basis van ammoniumnitraat dat onttrokken werd uit kunstmeststof.

Bennie Thompson van de commissie binnenlandse veiligheid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zei: “Het is bekend dat de fabriek veel meer chemicaliën in huis had dan was toegestaan, maar het ministerie van Binnenlandse Veiligheid wist kennelijk niet eens dat de fabriek bestond tot hij de lucht in was gegaan.”

Geheime operatie

De Huffington Post beschikt over bewijs dat de fabriek in 1985 voor het laatst een volledige veiligheidscontrole heeft gekregen. Sindsdien zijn er enkel controles van andere aspecten geweest. Vorig jaar nog kreeg de fabriek een boete van 5200 dollar voor verschillende kleinere inbreuken. Zeven jaar geleden stelde een Texaanse milieucommissie dat het risico op een ongeval in de fabriek klein was.

Eigenaar van de fabriek Donald Adair zei in een verklaring dat hij als lid van de West Church of Christ alles in zijn macht zou doen om te voorkomen dat zoiets weer zou kunnen gebeuren. Waarom is zijn bedrijf niet eerder aangeklaagd en waarom wordt de ernst van de ramp door functionarissen gebagatelliseerd?

Wilde Monsanto de fabriek laten verdwijnen? Of leverde West Fertilizer misschien ammoniumnitraat voor bomaanslagen? Het feit dat de explosie in West slechts twee dagen na de bomaanslagen bij de marathon in Boston plaatsvond roept in dit geval de nodige vragen op.

Voerde de Amerikaanse overheid zoals lid van het Huis van Afgevaardigden van de Amerikaanse staat New Hampshire Stella Tremblay zei een geheime operatie uit om in West alle sporen uit te wissen die mogelijk naar Boston zouden leiden?

Bron: Presstv.ir

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

76 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Crayon
Crayon
11 jaren geleden

Zo! Wat een ongefundeerde aannames weer.

[quote]Wilde Monsanto de fabriek laten verdwijnen? Of leverde West Fertilizer misschien ammoniumnitraat voor bomaanslagen? Het feit dat de explosie in West slechts twee dagen na de bomaanslagen bij de marathon in Boston plaatsvond roept in dit geval de nodige vragen op.[/quote]

En waarom roept dit vragen op? Is het onmogelijk dat aan de andere kant van een land een ontploffing plaats vindt na een bomaanslag 2 dagen eerder? Kan dat niet ‘gewoon’ gebeuren?

Daarnaast kan een fabriek toch onmogelijk controleren waar hun kunstmest voor wordt gebruikt? Sterker nog, het zal ze een zorg zijn zolang er maar betaald wordt.

En over de link naar Monsanto, de website waar naar gelinked wordt weerlegt al dat er een verband is tussen de rechtzaak (suit) en de opslag:

“The suit did not relate to storing fertilizer, believed to be at the root of Wednesday’s blast.”

Hoop aannames, geen bewijzen

vincent van der ploe
vincent van der ploe
11 jaren geleden

Er kunnen tegenwoordig ook helemaal geen ongelukken meer gebeuren, alles is gepland door boze mensen.

Ik wordt er een beetje moe van, shit happens gewoon af en toe!

belvedere
belvedere
11 jaren geleden

pfff Ik zat er op te wachten…
nu maar hopen dat nabestaanden dit soort geneuzel niet te hoeven aanhoren, dat kan aardig wat schade aanrichten.

mirakel
mirakel
11 jaren geleden

We zijn nu alweer een behoorlijk aantal explosies verder na Texas, dit maal vandaag in Albama Amerika.
http://bijzonder-wereld-nieuws.webklik.nl/page/bijzonder-wereld-nieuws

Back to top button
76
0
We lezen graag je reactie!x