Homepagina » Gezondheid » Fabrikant thalidomide biedt na 50 jaar excuses aan
Fabrikant thalidomide biedt excuses aan

Fabrikant thalidomide biedt na 50 jaar excuses aan

Het Duitse bedrijf dat thalidomide op de markt bracht heeft voor het eerst excuses aangeboden aan duizenden mensen die met een afwijking werden geboren omdat hun moeder het medicijn slikte.

Het geneesmiddel werd in de vijftiger jaren verkocht tegen ochtendmisselijkheid en in 1961 in de meeste landen van de markt gehaald.

Grünenthal had naar eigen zeggen veel spijt dat het niet eerder naar buiten was gekomen over de kwestie. De slachtoffers vinden de verontschuldigingen niet voldoende en eisen dat het bedrijf een schadevergoeding betaalt.

Ceremonie

“We vragen om vergiffenis dat we 50 jaar lang geen manier vonden om jullie van mens tot mens te benaderen,” zei algemeen directeur van Grünenthal Harald Stock tijdens een ceremonie in de westelijke Duitse stad Stolberg, waar de farmaceut is gevestigd.

“We hadden liever gezien dat de tragedie met thalidomide nooit was gebeurd,” ging hij verder. “We zijn ons bewust van het fysieke leed en de emotionele stress waar de slachtoffers, hun families en met name hun moeders elke dag mee te maken hebben vanwege thalidomide.”

Effect

Toen het medicijn van de markt werd gehaald waren wereldwijd al meer dan 10.000 baby’s geboren met een afwijking veroorzaakt door het medicijn. Volgens Stock bleek het effect van thalidomide op foetussen niet uit tests voordat het middel op de markt kwam.

Grünenthal stelt zich niet aansprakelijk voor de schade door thalidomide. Er lopen nog rechtszaken tegen het farmaceutische concern, onder meer in Australië. Slachtoffers vinden de excuses niet oprecht. Het medicijn wordt nog steeds gebruikt bij de behandeling van beenmergkanker.

Bron: BBC.co.uk

Gerelateerd:

 Vond je dit artikel leuk? Deel het dan met anderen op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

14 reacties

 1. De excuses komen 50 jaar te laat.En ik vraag me dan ook erstig af, of de excuses wel ooit,nu nog serieus genomen moeten worden.En zeker als het middel nog gewoon op de markt verkrijgbaar is, dan hoor ik een schijnheil verhaal, waarbij de farmaceut,mij echt kots misselijk maakt.Maar op de knieén zal de farmaceut, als de meerderheid tenminste wakker wil worden.

  1 likes
 2. In 50 jaar tijd!!!!!!!! Niet weten hoe het bedrijf van mens tot mens moet benaderen,dat geloof je toch niet?aangezien het hier om een farmaceutisch bedrijf gaat geloof ik helemaal niet dat ze zo begaan zijn met de slachtoffers en hun naaste! En sorry zeggen is wel heel min voor hetgene wat ze hebben aangericht!

  1 likes
 3. [quote name=”Go With The Flow”]Aan reacties te zien blijven ondanks de positieve energieën, toch steeds weer negatieve energieën opduiken, in de vorm van onvergefelijk zijn/wantrouwen en een erge vorm van grootheidswaanzin. Juist deze energie Streelt het Ego en kunnen wij niet gezond wakker worden.Er is nog altijd verschil tussen wakker worden en gezond liefdevol wakker worden.Liefs voor allen.[/quote]
  Om liefdevol wakker te worden zullen we toch eerst de aarde moeten reinigen van haar vuilnis wat hier rondloopt.En U heeft de 10.000 DES kindjes vast nog niet zien lopen.En dan zijn excuses 50 jaar te laat en van genoegdoening slachtoffers??Wie ??Waar?? Wanneer??Maar je kan ook als een struisvogel je kop in het zand steken,doormiddel van mooi praat, en het goed praten.Bovendien hoe ziet u de wereld veranderen naar uw wens?Er zullen toch mensen blijven, die u wakker zullen moeten houden,anders wordt er over u heen gewalst in dit wereldje Recpect voor je wens maar haalbaar??

  1 likes
 4. [quote name=”Go With The Flow”]Aan reacties te zien blijven ondanks de positieve energieën, toch steeds weer negatieve energieën opduiken, in de vorm van onvergefelijk zijn/wantrouwen en een erge vorm van grootheidswaanzin. Juist deze energie Streelt het Ego en kunnen wij niet gezond wakker worden.Er is nog altijd verschil tussen wakker worden en gezond liefdevol wakker worden.Liefs voor allen.[/quote]
  Ga jij de D.E.S Kindjes die nu vijftig jaar zijn, dan ook even voeden en verzorgen??Wat zul je dan liefdevol wakker worden.Vooral om de belangrijke taak die u dan mag vervullen.En kus de voetjes even van de verspreider van het medicijn, die pas na 50 jaar met niet gemeende excuses komt.Je zult mismaakt ter wereld komen, en dan u tegenkomen pratend over energieén.Trek je beurs alvast maar voor de verzorging van de duizenden D.E.S kinderen.Ik denk dat je dan niet zo liefdevol wakker wordt, dan als je nu beweerd.

  1 likes
 5. [quote name=”Go With The Flow”]Aan reacties te zien blijven ondanks de positieve energieën, toch steeds weer negatieve energieën opduiken, in de vorm van onvergefelijk zijn/wantrouwen en een erge vorm van grootheidswaanzin. Juist deze energie Streelt het Ego en kunnen wij niet gezond wakker worden.Er is nog altijd verschil tussen wakker worden en gezond liefdevol wakker worden.Liefs voor allen.[/quote]
  Als ik liefdevol wil wakker worden, zal dat wat in het verleden allemaal is gebeurd, UIT MIJN HERSENEN moeten worden gewist.Dus ctrl, alt, delete.

  1 likes
 6. Het gebruik van Thalidomide veroorzaakte foetale afwijkingen.Deze kinderen werden geboren zonder b.v oren,voeten,armen of benen.De z.g softenon kinderen.
  met liefde kun je veel bereiken in het leven,maar je zal door dit medicijn zwaar lichamelijk gehandicapt zijn,omarm je deze fabrikant met liefde en zeg je dan dank je wel,ben blij dat je dit medicijn ontwikkelt hebt ,zodat ik nu niet normaal kan functioneren en zwaar gehandicapt ben?
  Het zal je maar aangedaan worden!

  1 likes
 7. Mooi om te lezen dat bij Harald zijn hartchakra nog meer is opengegaan. En wat moedig van hem om hier naar geluisterd en gehandeld te hebben. Een goede start gemaakt in het hartentijdperk. Ik juich hem toe…..

  0 likes
 8. [quote name=”Monique”]Mooi om te lezen dat bij Harald zijn hartchakra nog meer is opengegaan. En wat moedig van hem om hier naar geluisterd en gehandeld te hebben. Een goede start gemaakt in het hartentijdperk. Ik juich hem toe…..[/quote]
  Geweldig toch!!! ook een dikke duim voor de mensen die dit toejuigen, iedereen word op zijn tijd ooit eens een keer bewust, en dan maakt het niet uit hoeveel tijd er tussen zit.

  0 likes
 9. Aan reacties te zien blijven ondanks de positieve energieën, toch steeds weer negatieve energieën opduiken, in de vorm van onvergefelijk zijn/wantrouwen en een erge vorm van grootheidswaanzin. Juist deze energie Streelt het Ego en kunnen wij niet gezond wakker worden.Er is nog altijd verschil tussen wakker worden en gezond liefdevol wakker worden.Liefs voor allen.

  0 likes
 10. [quote name=”Go With The Flow”]Aan reacties te zien blijven ondanks de positieve energieën, toch steeds weer negatieve energieën opduiken, in de vorm van onvergefelijk zijn/wantrouwen en een erge vorm van grootheidswaanzin. Juist deze energie Streelt het Ego en kunnen wij niet gezond wakker worden.Er is nog altijd verschil tussen wakker worden en gezond liefdevol wakker worden.Liefs voor allen.[/quote]

  Nu geloof ik niet in die hele energien onzin, maar ik kan mij helemaal vinden in de boodschap erachter! Thumbs up!!

  0 likes
 11. [quote name=”Hunting Wolf”][quote name=”Go With The Flow”][/quote]
  Als ik liefdevol wil wakker worden, zal dat wat in het verleden allemaal is gebeurd, UIT MIJN HERSENEN moeten worden gewist.Dus ctrl, alt, delete.[/quote]
  Ik hoop voor jou dat dat op een dag jou zomaar lukt.Je zou ontdekken dat als je aandacht gericht is naar de positieve kanten van heel het gebeuren, je geen gevoelens van angst/woede/wraak ervaart, alhoewel ik jullie best begrijp. Mijn reacties komen voort uit een geloof/ervaren dat wij allemaal energetische wezens zijn in een fysiek voertuig dat op deze aarde door de eeuwen heen experimenteert/creëert.Met alle respect we nemen met z’n alle deel aan deze cyclus, maar je hebt nog wel steeds de keuze, nemen we de weg van haat of nemen we de weg van liefde.Door iemands voeten te kussen zou ik onderdanig zijn tonen, maar ik neem de excuses liever voor wat het is, het zegt namelijk dat hij een les heeft geleerd wat als voorbeeld voor een ander kan beteken.

  0 likes
 12. [quote name=”Hunting Wolf”][quote name=”Go With The Flow”][/quote]
  Ga jij de D.E.S Kindjes die nu vijftig jaar zijn, dan ook even voeden en verzorgen??Wat zul je dan liefdevol wakker worden.Vooral om de belangrijke taak die u dan mag vervullen.En kus de voetjes even van de verspreider van het medicijn, die pas na 50 jaar met niet gemeende excuses komt.Je zult mismaakt ter wereld komen, en dan u tegenkomen pratend over energieén.Trek je beurs alvast maar voor de verzorging van de duizenden D.E.S kinderen.Ik denk dat je dan niet zo liefdevol wakker wordt, dan als je nu beweerd.[/quote]
  Het is geen makkelijke keuze inderdaad voor liefde te kiezen wanneer je voor de keuze staat zoals u het stelt, maar heb zelf ervaren dat meerdere deuren opengaan wanneer je vergeeft, in het belang van slachtoffers is dat ook beter, je kan toch moeilijk wraakacties gaan bespreken met ze.De energië waar u mee magnetiseerde (las ik in een reactie van U)lijkt mij eerder van toepassing.

  0 likes
 13. 2012 het jaar van het hart. Door je hart steeds meer open te stellen ben je bereid jezelf kwetsbaar op te stellen. Kwetsbaar opstellen geeft verbinding op diepere lagen waar wij uit bestaan. Kom je op een diepere laag dan stuit je snel op vergevingsgezindheid. Vergeving voor jezelf en voor de ander. Stel je eens voor hoe het voor jou zal zijn om vergeving te krijgen voor iets wat je gedaan hebt. Hoe voelt dat, wat doet dat met je????? Iedereen voelt zich dan in de kern zacht worden door de erkenning die vergeving brengt. Dit heeft grote gevolgen voor jezelf, de ander en op wereldniveau. Ben jij bereid jezelf te vergeven? In Lak’ech

  0 likes
 14. [quote name=”Monique”]2012 het jaar van het hart. Door je hart steeds meer open te stellen ben je bereid jezelf kwetsbaar op te stellen. Kwetsbaar opstellen geeft verbinding op diepere lagen waar wij uit bestaan. Kom je op een diepere laag dan stuit je snel op vergevingsgezindheid. Vergeving voor jezelf en voor de ander. Stel je eens voor hoe het voor jou zal zijn om vergeving te krijgen voor iets wat je gedaan hebt. Hoe voelt dat, wat doet dat met je????? Iedereen voelt zich dan in de kern zacht worden door de erkenning die vergeving brengt. Dit heeft grote gevolgen voor jezelf, de ander en op wereldniveau. Ben jij bereid jezelf te vergeven? In Lak’ech[/quote]
  Mooie/duidelijke omschrijving monique, en ja ik heb eerst geleerd mezelf te vergeven,en dan word het ook steeds makkelijker anderen te vergeven.
  In licht en liefde verbonden..liefs voor allen Silvia

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

journaliste

Pedofielen in het parlement. De explosieve documentaire van deze journaliste legt alles bloot

De Britse journaliste en filmmaakster Sonia Poulton ...

geoloog

Geoloog onderzoekt alle warme en koude periodes van de afgelopen 800.000 jaar en achterhaalt oorzaak klimaatverandering (nee, het is niet CO2)

Geoloog Don J. Easterbrook heeft een boek ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 5 december
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.