Homepagina » Universum » ‘Bosbessen’ op Mars kunnen wijzen op buitenaards leven
Bosbessen op Mars kunnen wijzen op leven

‘Bosbessen’ op Mars kunnen wijzen op buitenaards leven

Zeldzame bolletjes van ijzeroxide op aarde kunnen helpen in de zoektocht naar buitenaards leven op Mars.

Deze kleine bollen die de bijnaam ‘bosbes’ hebben gekregen werden in 2004 namelijk voor het eerst gevonden op de rode planeet.

Diezelfde ‘bosbessen’ werden in de buurt van de rivier de Colorado in de Amerikaanse staat Utah gevonden. Ze hebben een harde korst van ijzeroxide. Het binnenste van de bollen, die variëren in grootte van een knikker tot een kanonskogel, is zachter en bestaat voornamelijk uit zand.

Essentieel

Eerdere theorieën stelden dat deze objecten worden gevormd door eenvoudige chemische reacties en dat er verder geen leven aan te pas komt. Onderzoekers van de University of Western Australia en de Universiteit van Nebraska hebben echter aangetoond dat microben essentieel zijn voor de vorming van de bolletjes.

Mogelijk onthullen de ‘bosbessen’ op Mars dat er niet alleen water is op de rode planeet, maar ook leven. In monsters die de wetenschappers hebben genomen werd een duidelijk verband aangetoond tussen micro-organismen en concentraties van biologische elementen zoals koolstof en stikstof. De bevindingen zijn verschenen in het tijdschrift Geology.

Poreus gesteente

Marsrover Curiosity landde op 6 augustus jongstleden na een reis van 254 dagen en ruim 550 miljoen kilometer op de rode planeet. De wagen landde in de Gale-krater, een meer dan 3,5 miljard oude krater met een doorsnee van 150 kilometer. Satellieten hebben uit de bodemstructuur van de krater afgeleid dat er ooit water heeft gestaan. De wetenschappers hopen dat het Marswagentje nog meer ‘bosbessen’ gaat vinden in de buurt van de nieuwe landingsplek.

Een paar weken na de landing van Marsrover Opportunity werden de eerste zogeheten ‘bosbessen’ ontdekt: grijsblauwe bolletjes, bestaande uit mineralen die ooit waren opgelost in water en in poreus gesteente zijn afgezet.

Bron: Uwa.edu.au

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • itanimulli.com schreef:

  Martiaanse bosbessen. Kost wat, maar dan heb je ook wat! Zeker als je een ijzertekort had…

  O.T. Waarom is er geen nieuws i.v.m. de verkiezingen m.b.t. SOPN?

  0 likes
 • pietje schreef:

  Volgens mij heeft SOPN niet 1 zetel jammer hoor !

  0 likes
 • John schreef:

  Tuurlijk is er leven op Mars, de NASA houd dit gewoon voor ons verborgen, stel je eens voor dat wij dit wisten, dan had de elite geen macht meer over ons…ha

  0 likes
 • legaal schreef:

  hoi allemaal ja er is leven op mars er schijnt een aardse colonie te zijn welliswaar ondergronds de achter klein dochter van de vroegere precident Eisenhouwer is gevraagt of ze daar ook naar toe wilde gaan om daar ook een colonie te gaan stichten dit heeft ze geweigerd bovengronds zijn er ruines en gebouwen ga maar naar youtube en tik de website aan Richard Hoagland Mars aan voldoende informatie over Mars dat er gebouwen staan

  0 likes
 • Van der Velden schreef:

  [quote name=”legaal”]hoi allemaal ja er is leven op mars er schijnt een aardse colonie te zijn welliswaar ondergronds de achter klein dochter van de vroegere precident Eisenhouwer is gevraagt of ze daar ook naar toe wilde gaan om daar ook een colonie te gaan stichten dit heeft ze geweigerd bovengronds zijn er ruines en gebouwen ga maar naar youtube en tik de website aan Richard Hoagland Mars aan voldoende informatie over Mars dat er gebouwen staan[/quote]

  Tering, ooit van interpunctie gehoord?

  0 likes
 • hoppa schreef:

  [quote name=”pietje”]Volgens mij heeft SOPN niet 1 zetel jammer hoor ![/quote]

  zeker jammer pietje, maar rutte loopt in zijn eigen val dezer dagen, griekenland heeft weer geld nodig.. en nu rutte???

  0 likes
 • hoppa schreef:

  LAAT ONS JUIGEN!!!!!

  0 likes
 • Wesley schreef:

  [quote name=”pietje”]Volgens mij heeft SOPN niet 1 zetel jammer hoor ![/quote]
  Verassend.

  Als je zegt te rekenen op 76 zetels, vertegenwoordigers hebt die bij de eerste vraag dichtslaan of wartaal gaan uitslaan, beweert dat de verkiezingen sinds 1945 onwettig zijn (maar er vervolgens wel aan mee doet) Dan zou je toch niet verwachten dat je niet serieus genomen wordt door het grote publiek.

  0 likes
 • mb schreef:

  Hoe aards zijn wij zelf eigenlijk ?

  0 likes
 • Hunting Wolf schreef:

  Raadselachtige, onbekende soort
  Nader onderzoek met de röntgenspectrometer van Opportunity leverde echter een verrassing op. De bolletjes bleken iets heel anders te zijn dan de eerder aangetroffen ‘bosbessen’. Zo bevatten deze bolletjes van ongeveer 3 mm doorsnede veel minder ijzer. Ze liggen ook veel dichter bij elkaar dan de eerder aangetroffen bolletjes en zijn ook fragieler: bros aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant. Deze ‘bosbessen’ verschillen van de eerder aangetroffen bolletjes op vier verschillende manieren: samenstelling, verspreiding, structuur en concentratie. Kortom: weer een nieuwe geologische puzzel die mogelijk een cruciale aanwijzing kan opleveren voor het bestaan van leven op Mars. http://www.visionair.nl/wetenschap/zonnestelsel/mysterieuze-bosbessen-aangetroffen-op-mars/

  0 likes
 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  coronadoden

  38 coronadoden in één dag, maar niet heus: ‘Schandalig dit’

  Vandaag schreven de media dat er 38 ...

  return to eden

  ‘Return to Eden’: Duurzaamheid en CO2 als machtsmiddel om politieke agenda’s door te drukken

  Onafhankelijk documentairemaker Marijn Poels presenteerde afgelopen donderdag ...

  >