Homepagina » Binnenland » Factcheckclub Pointer probeert NineForNews en Jensen te ontmaskeren, maar ontmaskert vooral zichzelf
pointer
Foto: Schermafdruk YouTube/Jensen

Factcheckclub Pointer probeert NineForNews en Jensen te ontmaskeren, maar ontmaskert vooral zichzelf

Sinds begin 2019 heeft de dataredactie van omroep KRO-NCRV een nieuwe naam: Pointer. Inspiratie komt uit het werk van het burgerjournalistieke collectief Bellingcat, berichtte het NRC. Op haar website schrijft Pointer vol trots samen te werken met partijen als Bellingcat en Lighthouse Reports, weer een andere partner van Bellingcat.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: wie betaalt Bellingcat? De financiers zitten in de hoek van de ‘weldoeners’. Denk daarbij aan de Open Society Foundations (OSF) van miljardair George Soros en de Adessium Foundation, die samenwerkt met de OSF.

Bellingcat is al geregeld betrapt op het verspreiden van leugens, onder andere door het gezaghebbende weekblad Der Spiegel. Dat een ‘datajournalistiek platform’ als Pointer samenwerkt met zo’n club zegt dus eigenlijk al genoeg.

Manipulerende onzin

De rol van Bellingcat is na serieus journalistiek onderzoek al in een vroeg stadium als manipulerende onzin door de shredder gehaald.

Eerder bleek uit onderzoek van NRC dat George Soros miljoenen in Nederland investeert om ‘negatieve trends’ tegen te gaan.

Over zijn werk in Nederland is weinig bekend omdat de organisatie graag op de achtergrond opereert, aldus de krant.

De OSF steunt in ons land ‘vergaande activiteiten zoals processen voeren en beleidsbeïnvloeding’.

Nederlandse samenleving ‘beschermen tegen desinformatie’

De naam Soros zagen we eerder voorbij komen na publicatie van een overheidsonderzoek over ‘junknieuwswebsites’ in Nederland.

In oktober 2019 presenteerde het kabinet in alle stilte plannen om ‘de Nederlandse samenleving te beschermen tegen desinformatie’. Lees: om de alternatieve nieuwsmedia aan te pakken.

De plannen zijn gebaseerd op een onderzoek dat is uitgevoerd door een hoogleraar die – hoe kan het ook anders – is betaald door Soros.

Minister Kajsa Ollongren liet het onderzoek uitvoeren door hoogleraar Richard Rogers van de UvA. Hij kreeg geld van onder meer de Nederlandse overheid, Soros Foundation en de OSF.

Het was dan ook niet verrassend dat de website NineForNews prominent aan bod kwam in het 205 pagina’s tellende onderzoek van Rogers over ‘junknieuwswebsites’.

‘Wij linken met opzet niet naar bronnen’

Kort na publicatie van de kabinetsplannen over de bestrijding van desinformatie, in december 2018, kwam naar buiten dat de KRO-NCRV zijn dataredactie ging verviervoudigen in omvang. De redactie van Pointer groeide van drie tot 12 redacteuren.

Ook deze club moet ‘nepnieuws’ in Nederland aankaarten.

Pointer turfde sinds de maatregelen tegen het coronavirus werden aangekondigd al 251 ‘onbetrouwbare nieuwsberichten, verpakt in misleidende tweets’. De bronnen voor deze misleidende tweets waren volgens de club onder meer websites zoals De Dagelijkse Standaard, Sceptr, Fenixx en NineForNews. Ook in YouTube-video’s van Robert Jensen, Ongehoord Nederland en Café Weltschmerz zijn volgens de ‘factcheckers’ regelmatig onjuiste en onbewezen uitspraken over het coronavirus gedaan.

Pointer wilde niet linken naar voorbeelden, want dan zou het ‘nepnieuws zich nog verder verspreiden’. Steengoed argument.

“Wij linken met opzet niet naar deze bronnen om verdere verspreiding van onbetrouwbare informatie te voorkomen.” Om vervolgens in andere artikelen wel gewoon naar de genoemde bronnen te linken.

De factchecks van de factchecks

Volgens een factcheck van Pointer zijn in een video van Ongehoord Nederland maar liefst 28 ‘onjuiste en onbewezen uitspraken gedaan over het coronavirus’. Onafhankelijk onderzoeker Evert Mouw analyseerde de ‘factcheck’ van Pointer en kwam tot de conclusie dat het platform onterecht suggereert dat de video in strijd is met het YouTube-beleid. Op 13 punten is Mouw het oneens met de ‘factcheckers’.

Ook Sceptr kwam aan bod bij Pointer. “Nederlandse ‘datajournalisten’ van Pointer slaan flater over Sceptr,” kopte de website. De Vlaamse site had in een bericht aandacht besteed aan uitspraken van de Iraanse ayatollah Tabrizian, die adviseerde om de anus te behandelen met etherische oliën tegen Covid-19. Nepnieuws, oordeelden de ‘factcheckers’.

Sceptr reageert: “Niemand ontkent dat ayatollah Tabrizian dit advies heeft gegeven. Het bericht stond in alle Iraanse kranten en werd bijvoorbeeld ook gebracht door The Economist, Foreign Policy, The Hill en France24. Wat Sceptr dus, bizar genoeg, wordt kwalijk genomen, is dat de website hierdoor op één of andere manier zelf zijn lezers zou aangezet hebben om de billen in te smeren met etherische oliën om veilig te zijn tegen het coronavirus. Dan sta je toch even paf.”

Billy Six

Pointer besteedde tot slot aandacht aan een ‘misleidende video’ van de ‘rechtse blogger’ Billy Six, die geplaatst was door NineForNews. Six, een Duitse journalist, filmde in een kliniek in Berlijn waar coronapatiënten behandeld zouden worden. Er waren echter geen patiënten te zien. Six sprak met medewerkers van de kliniek, die hem vertelden dat de situatie ‘heel anders is dan de media ons voorspiegelen’. Al snel besloot YouTube de video te censureren. Pointer sprak met een woordvoerder, die zei dat de kliniek waar Six had gefilmd niet het centrum voor coronapatiënten was. En daarmee bevestigen de ‘factcheckers’ precies wat de journalist in zijn video beweert. Hij zei namelijk dat het perskantoor van het ziekenhuis, waar media zich tot moeten wenden, niet de waarheid spreekt en iedere keer een standaardverhaal afsteekt. Six zei verder dat de kliniek na zijn komst hermetisch was afgesloten. Toeval?

Zo werkt ‘factchecken’ tegenwoordig. Het is bijna lachwekkend.

0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Laat je niet beïnvloeden
Laat je niet beïnvloeden
11 maanden geleden

Kinder propaganda van die drie kleuters. Val je dan door de mand, en hoe. Mensen die twijfelde aan de media, zie hier wat en hoe het regeert.

#stopdelockdown

linda
linda
11 maanden geleden

MSM kwik kwek en kwak!!

Jan Doornbos
Jan Doornbos
11 maanden geleden

Tja, kritiek, hoort er allemaal bij. Moet je tegen kunnen toch? Ook NineForNews, Jensen etc Negeren is vaak de beste aanpak. Doorgaan met hetgeen je bezig bent. We hebben met zijn allen de energie wel nodig dacht ik zo. Al was het maar om de medemens, ook die in onze directe omgeving, laten we zeggen te helpen het bewustzijn te verruimen. Persoonlijk vind ik Pointer erg goed helpen. Vooral bij een moeilijke stoelgang. Even aan die gasten denken en, voila, het komt los!

Laat je niet beïnvloeden
Laat je niet beïnvloeden
Reactie op  Jan Doornbos
11 maanden geleden

Meestal negeren maar soms even teruggallen op een goede manier, met feiten. Hiermee wek je mensen die soms in slaap kunnen sussen. Het houd de boel scherp.

#stopdelockdown

Elise
Elise
11 maanden geleden

Zowel regulier als alternatief nieuws kan niet kloppen. Ik maak zelf wel uit wat ik wel of niet meeneem. En dan nog kan ik van gedachte gaan veranderen.
Zonder logica/redeneerkunst(traditioneel wordt logica door de filosofie bestudeerd), dan houdt het voor iedereen op. Dan ben je letterlijk een zombie! Geen creatie meer mogelijk(kinderverhaal symbolica/efteling).
Wat wij hier doen is ook een vorm van filosoferen. Daardoor krijg je inzicht enz.

jan doornbos
jan doornbos
Reactie op  Elise
11 maanden geleden

Zo is het Elise!

De Wilde Luizen
De Wilde Luizen
11 maanden geleden

De negatieve “Claques” van de 21e eeuw.
Figuren die zijn ingehuurd om overdreven hard te applaudiseren om een muziekstuk populairder te laten lijken dan het in werkelijkheid is, worden “Claques” genoemd. Dit kan natuurlijk ook omgekeerd. Je kan ook mensen inhuren om een concurerend alternatief nieuws platform zwart te maken met pseudo wetenschappelijke aannames. Ik noem ze de “Negi-Claques”
Probeer gespiegeld te kijken. Als een alternatief platform een bedreiging gaat worden omdat de gekanaliseerde propaganda formule van de MSM in het geding komt, zal zo’n alternatieve nieuws platform met alle macht in een kwaad daglicht gezet moeten worden. Als je een bedreiging wordt zit je kennelijk in hun vaarwater en dat is een hele mooie graadmeter om te weten of je op het goede spoor zit.
Dit zijn waarschijnlijk de laatse stuiptrekkingen van een onhoudbare monopolistische propaganda imperium. Ook zij zien dat hun geloofwaardigheid met het uur afneemt. Zie deze aanval als een compliment. Tijdens verkiezingen, als het er werkelijk op aan komt gaan zelfs politici met modder gooien. No worries.

Eelke Piers
Eelke Piers
11 maanden geleden

Fenixx is al 2-3 weken weg. Gecensureerd?

Bas van Stapelberg
Bas van Stapelberg
11 maanden geleden

Er is geen mens meer die de reguliere media na het verzwijgen van de duizenden verkrachtingen en aanrandingen door de parels van Mark en Angela serieus neemt.
Het is gewoon lachwekkend hoe zij in opdracht van het Merkel kantoor alles probeerde tegen te houden, lachwekkend en toch ook wel heel zielig.

Arwijn
Arwijn
11 maanden geleden

Zij die niet geïnformeerd willen worden zullen bij zekere niet geïnformeerd worden!

ProAsfalt
ProAsfalt
11 maanden geleden

Als youtube informatieve fimpjes heeft weggecensureerd zoals van die van Dr Ericson dan heeft Dr Ericson gelijk gehad.

Het lijkt net 1933 tot aan 1945 wel.

Wat is er aan de hand?

nou en!
nou en!
Reactie op  ProAsfalt
10 maanden geleden

je geeft zelf het antwoord

ProAsfalt
ProAsfalt
11 maanden geleden

https://www.youtube.com/watch?v=Y8Y91IUU4hc
Dit is het echte nieuws maar wat wordt verzwegen door de MSM.
Alle burgerrechten zijn ons afgepakt.

De MSM én de oppositie vinden het prima.

Conclusie: de Duitsers zijn in 1945 voor niets weggeschopt.

Schande!

x

Check Also

huisarts

Huisarts maakt 10 dagen na vaccinatie de balans op: ‘Veilig? No way!’

In de Nederlandse huisartsenpraktijken is men druk ...

vrouwen

Verontrustend: vrouwen ‘kregen miskraam’ nadat ze bij gevaccineerde mensen in de buurt waren geweest

Tientallen vrouwen laten weten dat ze last ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

13
0
We lezen graag je reactie!x