Binnenland

Factcheckclub Pointer probeert NineForNews en Jensen te ontmaskeren, maar ontmaskert vooral zichzelf

Help anderen door deze informatie met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Sinds begin 2019 heeft de dataredactie van omroep KRO-NCRV een nieuwe naam: Pointer. Inspiratie komt uit het werk van het burgerjournalistieke collectief Bellingcat, berichtte het NRC. Op haar website schrijft Pointer vol trots samen te werken met partijen als Bellingcat en Lighthouse Reports, weer een andere partner van Bellingcat.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: wie betaalt Bellingcat? De financiers zitten in de hoek van de ‘weldoeners’. Denk daarbij aan de Open Society Foundations (OSF) van miljardair George Soros en de Adessium Foundation, die samenwerkt met de OSF.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Bellingcat is al geregeld betrapt op het verspreiden van leugens, onder andere door het gezaghebbende weekblad Der Spiegel. Dat een ‘datajournalistiek platform’ als Pointer samenwerkt met zo’n club zegt dus eigenlijk al genoeg.

Manipulerende onzin

De rol van Bellingcat is na serieus journalistiek onderzoek al in een vroeg stadium als manipulerende onzin door de shredder gehaald.

Eerder bleek uit onderzoek van NRC dat George Soros miljoenen in Nederland investeert om ‘negatieve trends’ tegen te gaan.

Over zijn werk in Nederland is weinig bekend omdat de organisatie graag op de achtergrond opereert, aldus de krant.

De OSF steunt in ons land ‘vergaande activiteiten zoals processen voeren en beleidsbeïnvloeding’.

Nederlandse samenleving ‘beschermen tegen desinformatie’

De naam Soros zagen we eerder voorbij komen na publicatie van een overheidsonderzoek over ‘junknieuwswebsites’ in Nederland.

In oktober 2019 presenteerde het kabinet in alle stilte plannen om ‘de Nederlandse samenleving te beschermen tegen desinformatie’. Lees: om de alternatieve nieuwsmedia aan te pakken.

De plannen zijn gebaseerd op een onderzoek dat is uitgevoerd door een hoogleraar die – hoe kan het ook anders – is betaald door Soros.

Minister Kajsa Ollongren liet het onderzoek uitvoeren door hoogleraar Richard Rogers van de UvA. Hij kreeg geld van onder meer de Nederlandse overheid, Soros Foundation en de OSF.

Het was dan ook niet verrassend dat de website NineForNews prominent aan bod kwam in het 205 pagina’s tellende onderzoek van Rogers over ‘junknieuwswebsites’.

‘Wij linken met opzet niet naar bronnen’

Kort na publicatie van de kabinetsplannen over de bestrijding van desinformatie, in december 2018, kwam naar buiten dat de KRO-NCRV zijn dataredactie ging verviervoudigen in omvang. De redactie van Pointer groeide van drie tot 12 redacteuren.

Ook deze club moet ‘nepnieuws’ in Nederland aankaarten.

Pointer turfde sinds de maatregelen tegen het coronavirus werden aangekondigd al 251 ‘onbetrouwbare nieuwsberichten, verpakt in misleidende tweets’. De bronnen voor deze misleidende tweets waren volgens de club onder meer websites zoals De Dagelijkse Standaard, Sceptr, Fenixx en NineForNews. Ook in YouTube-video’s van Robert Jensen, Ongehoord Nederland en Café Weltschmerz zijn volgens de ‘factcheckers’ regelmatig onjuiste en onbewezen uitspraken over het coronavirus gedaan.

Pointer wilde niet linken naar voorbeelden, want dan zou het ‘nepnieuws zich nog verder verspreiden’. Steengoed argument.

“Wij linken met opzet niet naar deze bronnen om verdere verspreiding van onbetrouwbare informatie te voorkomen.” Om vervolgens in andere artikelen wel gewoon naar de genoemde bronnen te linken.

De factchecks van de factchecks

Volgens een factcheck van Pointer zijn in een video van Ongehoord Nederland maar liefst 28 ‘onjuiste en onbewezen uitspraken gedaan over het coronavirus’. Onafhankelijk onderzoeker Evert Mouw analyseerde de ‘factcheck’ van Pointer en kwam tot de conclusie dat het platform onterecht suggereert dat de video in strijd is met het YouTube-beleid. Op 13 punten is Mouw het oneens met de ‘factcheckers’.

Ook Sceptr kwam aan bod bij Pointer. “Nederlandse ‘datajournalisten’ van Pointer slaan flater over Sceptr,” kopte de website. De Vlaamse site had in een bericht aandacht besteed aan uitspraken van de Iraanse ayatollah Tabrizian, die adviseerde om de anus te behandelen met etherische oliën tegen Covid-19. Nepnieuws, oordeelden de ‘factcheckers’.

Sceptr reageert: “Niemand ontkent dat ayatollah Tabrizian dit advies heeft gegeven. Het bericht stond in alle Iraanse kranten en werd bijvoorbeeld ook gebracht door The Economist, Foreign Policy, The Hill en France24. Wat Sceptr dus, bizar genoeg, wordt kwalijk genomen, is dat de website hierdoor op één of andere manier zelf zijn lezers zou aangezet hebben om de billen in te smeren met etherische oliën om veilig te zijn tegen het coronavirus. Dan sta je toch even paf.”

Billy Six

Pointer besteedde tot slot aandacht aan een ‘misleidende video’ van de ‘rechtse blogger’ Billy Six, die geplaatst was door NineForNews. Six, een Duitse journalist, filmde in een kliniek in Berlijn waar coronapatiënten behandeld zouden worden. Er waren echter geen patiënten te zien. Six sprak met medewerkers van de kliniek, die hem vertelden dat de situatie ‘heel anders is dan de media ons voorspiegelen’. Al snel besloot YouTube de video te censureren. Pointer sprak met een woordvoerder, die zei dat de kliniek waar Six had gefilmd niet het centrum voor coronapatiënten was. En daarmee bevestigen de ‘factcheckers’ precies wat de journalist in zijn video beweert. Hij zei namelijk dat het perskantoor van het ziekenhuis, waar media zich tot moeten wenden, niet de waarheid spreekt en iedere keer een standaardverhaal afsteekt. Six zei verder dat de kliniek na zijn komst hermetisch was afgesloten. Toeval?

Zo werkt ‘factchecken’ tegenwoordig. Het is bijna lachwekkend.

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Laat je niet beïnvloeden
Laat je niet beïnvloeden
4 jaren geleden

Kinder propaganda van die drie kleuters. Val je dan door de mand, en hoe. Mensen die twijfelde aan de media, zie hier wat en hoe het regeert.

#stopdelockdown

linda
linda
4 jaren geleden

MSM kwik kwek en kwak!!

Jan Doornbos
Jan Doornbos
4 jaren geleden

Tja, kritiek, hoort er allemaal bij. Moet je tegen kunnen toch? Ook NineForNews, Jensen etc Negeren is vaak de beste aanpak. Doorgaan met hetgeen je bezig bent. We hebben met zijn allen de energie wel nodig dacht ik zo. Al was het maar om de medemens, ook die in onze directe omgeving, laten we zeggen te helpen het bewustzijn te verruimen. Persoonlijk vind ik Pointer erg goed helpen. Vooral bij een moeilijke stoelgang. Even aan die gasten denken en, voila, het komt los!

Elise
Elise
4 jaren geleden

Zowel regulier als alternatief nieuws kan niet kloppen. Ik maak zelf wel uit wat ik wel of niet meeneem. En dan nog kan ik van gedachte gaan veranderen.
Zonder logica/redeneerkunst(traditioneel wordt logica door de filosofie bestudeerd), dan houdt het voor iedereen op. Dan ben je letterlijk een zombie! Geen creatie meer mogelijk(kinderverhaal symbolica/efteling).
Wat wij hier doen is ook een vorm van filosoferen. Daardoor krijg je inzicht enz.

Back to top button
13
0
We lezen graag je reactie!x