Coronaminister Hugo de Jonge wil dat iedere Nederlander zich minstens eens per maand laat testen op corona, ook als er geen klachten zijn. Dat doel moet per maart volgend jaar haalbaar zijn, zei hij. In januari komen er eerst twee proeven met grootschalig, veelvuldig testen. Heel veel mensen in de samenleving maken zich zorgen over wat er met hun DNA gebeurt na zo’n coronatest. Wordt het DNA gedeeld met anderen? Wordt het DNA opgeslagen? Worden je lichaamsmaterialen voor onderzoek gebruikt? Wie krijgt allemaal toegang tot het DNA-materiaal?
Het blijkt dat veel Nederlanders zich hier terecht zorgen over maken, zei Kamerlid Tunahan Kuzu (Denk) woensdag tijdens het debat over de coronacrisis. “Nadat ik hier in het vorige debat naar vroeg, bleek uit de brief van de minister dat onze angst bewaarheid is. Laboratoria kunnen lichaamsmateriaal tot drie maanden bewaren. Zij kunnen met die lichaamsmaterialen onderzoek doen en ook kunnen zij die materialen delen met derden.”
“Het is eigenlijk best schokkend,” benadrukte Kuzu. “Zonder dat mensen het weten, of zonder dat er toestemming aan hen is gevraagd, wordt hun lichaamsmateriaal of DNA gebruikt voor onderzoek en wordt dit gedeeld met derden, terwijl niet duidelijk is wat ermee gebeurt.”
Waarom weet niemand dit?
Kuzu vroeg zich af waarom hier geen toestemming voor wordt gevraagd. “Waarom weet niemand dit en waarom wordt dit mensen niet verteld? Met welke onderzoekers worden deze gegevens eigenlijk gedeeld? Dit gebrek aan transparantie is precies waarom mensen de testen niet vertrouwen,” zei hij. “En dan te bedenken dat dit kabinet eigenlijk wil dat vanaf maart iedereen in Nederland maandelijks getest gaat worden.”
Minister De Jonge antwoordde dat de zeggenschap over lichaamsmateriaal in Nederland inderdaad niet goed geregeld is en dat hij nu een wet in voorbereiding heeft om dat beter te regelen. Hij voegde toe dat het ‘niet goed is om allerlei suspense te verspreiden’. “Dat is helemaal niet nodig. Het gaat hier gewoon om het afnemen van iets van lichaamsmateriaal, want anders kun je zo’n test niet doen.”
Kuzu zei vervolgens dat het een terechte vraag is van heel veel mensen en dat de regering en de minister hierover transparant moeten zijn.
Wat gebeurt er met je DNA-materiaal na een coronatest? DENK eist dat dit NIET mag worden gedeeld zonder persoonlijke toestemming. DNA- en lichaamsmaterialen zijn van mensen zelf! #DENKanders #17maart2021 pic.twitter.com/1LXeQDH3BI
— DENK (@DenkNL) November 19, 2020
Schokkende NASA-onthullingen: vrijwel alle recente global warming veroorzaakt door ‘groen beleid’
Studie: mRNA-prik veroorzaakt mogelijk ’tragische en catastrofale’ bijwerkingen
Zo dan! Waarheid over branden op Maui komt alsnog via dit tv-item naar buiten
Tragedie: 13-jarige Arianna sterft binnen 24 uur na haar tweede Pfizer-prik
Nederlandse scholieren gaan gebukt onder systeem van linkse indoctrinatie. Bekijk dit verhitte debat
Europarlementslid stelt vragen over riante wachtgeldregeling Timmermans: ‘Verwerpelijk, verspilling en ongepast’
Zes verrassende feiten over de zoete aardappel
Er was warm water op Mars
Geen stroomrekening meer: Almere krijgt geheel zelfvoorzienende woonwijk