Homepagina » Binnenland » Wat gebeurt er met je DNA na een coronatest? ‘Dit is best schokkend’
dna
Foto: Maryland GovPics CC BY 2.0

Wat gebeurt er met je DNA na een coronatest? ‘Dit is best schokkend’

Coronaminister Hugo de Jonge wil dat iedere Nederlander zich minstens eens per maand laat testen op corona, ook als er geen klachten zijn. Dat doel moet per maart volgend jaar haalbaar zijn, zei hij. In januari komen er eerst twee proeven met grootschalig, veelvuldig testen. Heel veel mensen in de samenleving maken zich zorgen over wat er met hun DNA gebeurt na zo’n coronatest. Wordt het DNA gedeeld met anderen? Wordt het DNA opgeslagen? Worden je lichaamsmaterialen voor onderzoek gebruikt? Wie krijgt allemaal toegang tot het DNA-materiaal?

Het blijkt dat veel Nederlanders zich hier terecht zorgen over maken, zei Kamerlid Tunahan Kuzu (Denk) woensdag tijdens het debat over de coronacrisis. “Nadat ik hier in het vorige debat naar vroeg, bleek uit de brief van de minister dat onze angst bewaarheid is. Laboratoria kunnen lichaamsmateriaal tot drie maanden bewaren. Zij kunnen met die lichaamsmaterialen onderzoek doen en ook kunnen zij die materialen delen met derden.”

“Het is eigenlijk best schokkend,” benadrukte Kuzu. “Zonder dat mensen het weten, of zonder dat er toestemming aan hen is gevraagd, wordt hun lichaamsmateriaal of DNA gebruikt voor onderzoek en wordt dit gedeeld met derden, terwijl niet duidelijk is wat ermee gebeurt.”

Waarom weet niemand dit?

Kuzu vroeg zich af waarom hier geen toestemming voor wordt gevraagd. “Waarom weet niemand dit en waarom wordt dit mensen niet verteld? Met welke onderzoekers worden deze gegevens eigenlijk gedeeld? Dit gebrek aan transparantie is precies waarom mensen de testen niet vertrouwen,” zei hij. “En dan te bedenken dat dit kabinet eigenlijk wil dat vanaf maart iedereen in Nederland maandelijks getest gaat worden.”

Minister De Jonge antwoordde dat de zeggenschap over lichaamsmateriaal in Nederland inderdaad niet goed geregeld is en dat hij nu een wet in voorbereiding heeft om dat beter te regelen. Hij voegde toe dat het ‘niet goed is om allerlei suspense te verspreiden’. “Dat is helemaal niet nodig. Het gaat hier gewoon om het afnemen van iets van lichaamsmateriaal, want anders kun je zo’n test niet doen.”

Kuzu zei vervolgens dat het een terechte vraag is van heel veel mensen en dat de regering en de minister hierover transparant moeten zijn.

4.8 62 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
96 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Exegese
Exegese
5 maanden geleden

Ik zal weigeren me te laten testen. Ik hoop velen met mij.

Saskia
Saskia
Reactie op  Exegese
5 maanden geleden

Ik ook, over mijn LIJK !

Anna
Anna
Reactie op  Exegese
5 maanden geleden

Ik doe in ieder geval mee, voelt echt niet goed. Hoop dat ik niet verkpuden word, want oo werk zeggen ze, je moet je laten testen, en ik vertik het.

Veterans_Resistance
Veterans_Resistance
Reactie op  Anna
5 maanden geleden

Heel erg dom van jouw werkgever.
Want door (straks maandelijks) te testen gaat ieder bedrijf, ook de grotere, naar de knoppen.
Iedere keer de onzekerheid of een deel van jouw werknemers wel of niet aanwezig kan zijn, zorgt ervoor dat je nooit een planning kan maken.
Want zodra een werknemer positief blijkt en in quarantaine moet, geldt dat ook voor collega’s met wie hij/zij samenwerkt.

m.koningen
m.koningen
Reactie op  Veterans_Resistance
5 maanden geleden

Hoi,kan je jouw schuilnaam veranderen in verzet veteraan voor de goede orde.Ik ben namelijk een veteraan en als iemand zich voor doet als spreekbuis van veteranen in verzet doet hij of zij dit absoluut niet uit mijn naam en kan niet voor anderen spreken.Dus doe mijn en misschien andere veteranen een lol.
Ik ben namelijk geweldloos en drager van nobel prijs voor vrede en drager gewonde insigne.Een klein jaar achter elkaar in U.N.verband als dienstplichtige 18 jarige radio telegrafist – mag schutter in een verkenning peloton.En was betrokken bij alle bijstand in die tijd behalve een .En geen beroeps zonder geweten en mening en eer.
Ben jij een psy-op?
Want waarom anoniem niet te traceren.
Mij kan je terug vinden in de lijst van Libanon
Geen koffie vandaag nare nasmaak.
Mvrg,Marcel
P.S jaren lang klokken geluid om keuringen door defensie van terug kerende veteranen volgens bronnen is dat terug gebracht van 80% naar 16% de bulk is nu buiten defensie.Niet door geweld maar 15 jaar elke politieke partij te benaderen met kloppende gegevens.
Zo veranderd men namelijk de moraal de rest volgt vanzelf.

Veterans_Resistance
Veterans_Resistance
Reactie op  m.koningen
5 maanden geleden

Voel jij wel helemaal lekker!?
Waar haal jij het idee vandaan dat ik verantwoording aan jou moet afleggen over mijn (notabene Engelstalige) nick? En wie zegt dat er niet meerdere veteranen achter mij staan waardoor ‘veterans’ gerechtvaardigd is?
En waarom anoniem? Ook dat gaat jou dus helemaal niets aan!
Ben ik een psy-op? Haha, waar haal je het vandaan. Beetje paranoïde misschien?
Enne, de Nobelprijs voor de vrede? Net als Obama en de EU? Proest!!! 
Verder is jouw verhaal zo ongelooflijk onsamenhangend, dat ik, als ik jou was, toch maar een kop koffie zou nemen.
En vergeet niet contact op te nemen met het veteranen instituut. Daar zijn mensen met wie je kan praten over je problemen.
Poeh, nu ben ik zelf toe aan koffie.

Veterans_Resistance
Veterans_Resistance
Reactie op  m.koningen
5 maanden geleden

‘Nederlanders in verzet’? O, nee, ook niet natuurlijk.
‘Europeanen in opstand’? shit, dat kan ook niet.
‘Wereldburgers anti alles’? k*t, daar heb je natuurlijk ook een probleem mee.
Ik geef het op. 😁

Maar ondertussen heb jij er geen probleem mee om iedere beroeps weg te zetten als ‘geen geweten en mening en eer’.

Jezus
Jezus
Reactie op  m.koningen
4 maanden geleden

Rutte is niet te benaderen !!

Ruud
Ruud
Reactie op  m.koningen
4 maanden geleden

Dan hoor jij tot de catogorie domme veteraan schapen want vroeg laat krijg je te maken met opstand en geweld wil je niet zelf het onderspit delven succes.

Antje
Antje
Reactie op  Anna
4 maanden geleden

Je mag gewoon verkouden worden das toch normaal

Johan
Johan
Reactie op  Anna
1 maand geleden

Waarom moet je bang zijn @Anna? Er staat hier ergens een artikel dat Hugo de Jonge zelf toegeeft dat de testen geen goed beeld geven. Ik zou zeggen print dat uit en hang het ergens op

Jezus
Jezus
Reactie op  Exegese
4 maanden geleden

ik doe mee !!

Johannes
Johannes
5 maanden geleden

dan nog niet te vergeten welke commerciële aktiviteit hierachter zit dus wordt nog extra verdiend op je dna

Saskia
Saskia
Reactie op  Johannes
5 maanden geleden

Wat dacht je van de ondenkbaar grote bakken met geld die er aan de tests verdiend worden? Dat KAN toch gewoon niet.

Paul Dino
Paul Dino
5 maanden geleden

Toe maar, eindelijk eens een positieve inbreng van Denk.
Nu hopen dat Kuzu een eerlijk,snel, antwoordt krijgt van de bande van Rutte.

Jeff
Jeff
Reactie op  Paul Dino
5 maanden geleden

Positieve inbreng van Denk? je bedoeld waarschijnlijk, de verkiezingen zijn weer in aantocht. Slapste partij van NL e.o. Maar goed, als jij Halal food wil, veel plezier. Beetje tegengas op corona maatregelen, maar wel de volgende moskee. Ik zeg, weg ermee .. en dat rijmt ook nog.

Elise
Elise
Reactie op  Jeff
5 maanden geleden

Ik sta ook niet achter Denk, maar vind het wel een goede vraag. Trouwens halal vlees smaakt beter, dan ons vlees. Het is malser. Overigens is de techniek(als het goed gedaan wordt) beter dan de onze. Je moet er in verdiepen. Sowieso gaat het slachten dan langzamer(minder dieren), dan de manier bij ons in een fabriek aan de lopende band met stroomstoten, die vaak niet in 1 keer lukken om het dier te doden. Ja, dieren doden blijft altijd zielig. Maar ja liever een dier eten, dan die vegan chemische troep(is iets anders dan vegetarisch), toch? Ik eet graag een stukje vlees. Neanderthalers aten ook vlees. Dieren(niet allemaal) eten ook vlees.
Iets anders,
Ken je Moeders voor Moeders? Je geeft je plas af in de eerste drie maanden als je zwanger bent. In die plas zitten hormonen, die gebruiken ze voor vrouwen die niet goed zwanger kunnen raken. Wat blijkt. De hormonen worden verkocht om er make-up van te maken bv. Ja das niet de bedoeling. Het stinkt ook nog die potten, waarin de plas moet doen. Ik raad iedereen aan: niet aan meedoen!
Effe wat anders: Hoe zit het eigenlijk met bv kankerpatiënten. Wordt hun DNA ook ergens anders voor gebruikt? Ge wit et nie meer he?

Martin
Martin
Reactie op  Elise
5 maanden geleden

@Elise
Ik weet niet waar jij je info vandaan haalt wat betreft halal slachten,ik heb bij een halal slachterij gewerkt en de manier die ze gebruiken is de koeien krijgen een stalen pin door de hersenen waarna ze aan de achterpoten omhoog gehangen worden en dan word de keel doorgesneden en laten ze hem leegbloeden voordat hij verder gaat aan de slachtlijn waar het vlees uitgesneden word. En er gingen gemiddeld zo’n 1100 a 1200 kalveren bijna jaarlingen per dag er doorheen. En dat was maar bij èèn slachterij er zijn er meerdere in Nederland. Dus er gaan er behoorlijk wat doorheen op jaarbasis.
Ik ben trouwens tegen dat verplicht testen maandelijks wat een belachelijk idee. Zo komen we nooit van deze coronacrisis af. Maar dat zal ook wel de bedoeling zijn met hun great reset.

Elise
Elise
Reactie op  Martin
5 maanden geleden

Maar het vlees smaakt beter.

Alice
Alice
Reactie op  Elise
5 maanden geleden

Dat is ondergeschikt aan het leed wat veroorzaakt wordt.

bert raadhuis
bert raadhuis
Reactie op  Alice
5 maanden geleden

Ja, BEHOORLIJK ondergeschikt:

ikke, ikke, ikke; als ik maar even een lekker smaakje in mijn mond heb (en dát is alles? Alles waarom een dier vermoord dient te worden)?

Flip. Kraakman.
Flip. Kraakman.
Reactie op  Paul Dino
5 maanden geleden

Dat geloof je zelf toch niet ik zeker niet . Eruit met dit kabinet het zijn LANDVERADERS die ona er glad voor over hebben om hun DICTATUUR door te drukken.

Daaristieweer
Daaristieweer
Reactie op  Paul Dino
5 maanden geleden

En vergeet niet de motie tegen verplichte coronavaccinatie van Azarkan. Die werd door iedereen behalve facistische VVD aangenomen. Ja, u leest het goed. PVV en FvD stemden ook voor deze Denk-motie. Is het misschien daarom dat Azarkan paar dagen later zo onterecht meedogenloos werd neergesabeld door Fake Stream Media? Als waarschuwing van “oppassen jij”?

Maarten
Maarten
5 maanden geleden

Als je iets doodsimpels wat grondwettelijk is vastgelegd niet kunt handhaven? Duidelijkheid over kan verschaffen? Wat kun je dan wel?
Ministerschap is dan toch te hooggegrepen voor een leraar onderbouw basisschool

Saskia
Saskia
Reactie op  Maarten
5 maanden geleden

De grondwet wordt half gehandvaard, als je goed leest in de grondwet, zal je opvallen dat ieder beding dat ons als mens moet beschermen, altijd ook een beding heeft dat het geen recht meer heeft. Zelfs bezittingen kunnen bij wet onteigend worden. Dat misbruikt de overheid nu.

MdeFilosoof
MdeFilosoof
5 maanden geleden

Ja DENK….denk eerst na alvorens je ergens in mee gaat. Deze facisten overteffen de ergste sharia wet. Onder het transhumanistische communisme mag geen enkele religie bestaan. Nu gebruiken ze de islam nog even om verdeeldheid te creëren in het Westen. Straks wordt ook die religie gewoon net als de rest uitgeroeid.

Joyce Ramgatie
Joyce Ramgatie
5 maanden geleden

Volgens Geert Wilders wordt je DNA gestuurd naar een sharia land Dubai .. Vraag is waarom ? En ook nog zonder je toestemming ??

Realistic
Realistic
5 maanden geleden

Ben het niet vaak met die man eens maar hier heeft hij groot gelijk en top dat hij het ter discussie stelt in de kamer. Het was ook mijn vraag toen ik mij moest laten testen van mijn werkgever.Daar kon die Alien in dat pak mij geen antwoord op geven. Maar ik moest me vooral niet druk maken volgens die Alien in dat pak. Maar dat maak ik me juist wel ook al heb ik niets te verbergen Ze zijn zo vol van privacy om hun handlangers te beschermen maar als het om het gepeupel gaat moeten we maar onze privacy weggooien.
Tell us the truth!!!!!!!

Saskia
Saskia
Reactie op  Realistic
5 maanden geleden

De waarheid vragen aan een leugenaar? Jij denkt dat de regering spontaan uit het niets ineens eerlijk zou zijn? Na ontelbaar vaak voorgelogen te zijn door ze, ga jij vragen om de waarheid? Je moet deze gasten helemaal niets vragen, natuurlijk krijg je weer een leugen. Je moet gewoon niets meer met deze gasten te maken willen hebben. Gewoon afstand van nemen. Ik heb genoeg meegemaakt in mijn leven met pathalogische leugenaars, die kan je niet bekeren, die kan je niet “beter” maken, dat is allemaal hopeloos, die moet je gewoon uit je leven verbannen.

Maria
Maria
5 maanden geleden

Absoluut geen fan van Denk.
Maar een zeer terechte opmerking.
Is maar één goede oplossing, laat je niet testen.
Maar daar zullen die boeven t.z.t ook wel iets op vinden.

Anne
Anne
5 maanden geleden

Terecht die vraag. Ik wil dat ook wel eens weten. Hugo en Rutte menen alles maar te kunnen doen zonder ons intelichten. Het is zeer kwalijk dat hun dit zomaar kunnen doen.

Saskia
Saskia
Reactie op  Anne
5 maanden geleden

Dat kunnen ze niet zomaar doen. Aan ons, de burgers om dit niet op te volgen en deze ongeschikte mensen direct uit hun ambt te halen.

Thoughtful
Thoughtful
5 maanden geleden

Overtreding art.3 UVRM

x

Check Also

de jonge

Huisarts geeft coronaminister De Jonge uitbrander: ‘Farizeeër’

Coronaminister Hugo de Jonge zei maandag voor ...

jonge

Plan De Jonge ‘voor medische apartheid’ kan niet op veel steun rekenen bij ouders

’s Ochtends bij jezelf een test afnemen, ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

96
0
We lezen graag je reactie!x