BinnenlandCorona

Wat gebeurt er met je DNA na een coronatest? ‘Dit is best schokkend’

Help anderen door dit met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Coronaminister Hugo de Jonge wil dat iedere Nederlander zich minstens eens per maand laat testen op corona, ook als er geen klachten zijn. Dat doel moet per maart volgend jaar haalbaar zijn, zei hij. In januari komen er eerst twee proeven met grootschalig, veelvuldig testen. Heel veel mensen in de samenleving maken zich zorgen over wat er met hun DNA gebeurt na zo’n coronatest. Wordt het DNA gedeeld met anderen? Wordt het DNA opgeslagen? Worden je lichaamsmaterialen voor onderzoek gebruikt? Wie krijgt allemaal toegang tot het DNA-materiaal?

Het blijkt dat veel Nederlanders zich hier terecht zorgen over maken, zei Kamerlid Tunahan Kuzu (Denk) woensdag tijdens het debat over de coronacrisis. “Nadat ik hier in het vorige debat naar vroeg, bleek uit de brief van de minister dat onze angst bewaarheid is. Laboratoria kunnen lichaamsmateriaal tot drie maanden bewaren. Zij kunnen met die lichaamsmaterialen onderzoek doen en ook kunnen zij die materialen delen met derden.”

“Het is eigenlijk best schokkend,” benadrukte Kuzu. “Zonder dat mensen het weten, of zonder dat er toestemming aan hen is gevraagd, wordt hun lichaamsmateriaal of DNA gebruikt voor onderzoek en wordt dit gedeeld met derden, terwijl niet duidelijk is wat ermee gebeurt.”

Waarom weet niemand dit?

Kuzu vroeg zich af waarom hier geen toestemming voor wordt gevraagd. “Waarom weet niemand dit en waarom wordt dit mensen niet verteld? Met welke onderzoekers worden deze gegevens eigenlijk gedeeld? Dit gebrek aan transparantie is precies waarom mensen de testen niet vertrouwen,” zei hij. “En dan te bedenken dat dit kabinet eigenlijk wil dat vanaf maart iedereen in Nederland maandelijks getest gaat worden.”

Minister De Jonge antwoordde dat de zeggenschap over lichaamsmateriaal in Nederland inderdaad niet goed geregeld is en dat hij nu een wet in voorbereiding heeft om dat beter te regelen. Hij voegde toe dat het ‘niet goed is om allerlei suspense te verspreiden’. “Dat is helemaal niet nodig. Het gaat hier gewoon om het afnemen van iets van lichaamsmateriaal, want anders kun je zo’n test niet doen.”

Kuzu zei vervolgens dat het een terechte vraag is van heel veel mensen en dat de regering en de minister hierover transparant moeten zijn.

4.8 63 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
96 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Exegese
Exegese
1 jaar geleden

Ik zal weigeren me te laten testen. Ik hoop velen met mij.

Johannes
Johannes
1 jaar geleden

dan nog niet te vergeten welke commerciële aktiviteit hierachter zit dus wordt nog extra verdiend op je dna

Paul Dino
Paul Dino
1 jaar geleden

Toe maar, eindelijk eens een positieve inbreng van Denk.
Nu hopen dat Kuzu een eerlijk,snel, antwoordt krijgt van de bande van Rutte.

Maarten
Maarten
1 jaar geleden

Als je iets doodsimpels wat grondwettelijk is vastgelegd niet kunt handhaven? Duidelijkheid over kan verschaffen? Wat kun je dan wel?
Ministerschap is dan toch te hooggegrepen voor een leraar onderbouw basisschool

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

96
0
We lezen graag je reactie!x