Homepagina » Gezondheid » Maak jij al groene smoothies?
groene smoothies

Maak jij al groene smoothies?

Soms heb je zo’n dag dat je ineens een besluit neemt. Van het ene op het andere moment weet je ‘nu ga ik het doen!’ en je begint gewoon, en ziet vanzelf wel hoe het in de praktijk uitpakt.

Voor sommigen is dat het beginnen aan een cursus, het leren bespelen van een instrument, voor anderen is het een begin maken met sporten, of afvallen… voor ons was het dit keer beginnen met groene smoothies!

Nou wil het toeval dat ons complete team, zonder het van elkaar te weten, ongeveer gelijktijdig is begonnen met groene smoothies maken en drinken! Des te leuker dus om hier in de nieuwsbrief aandacht aan te besteden. Want als wij hier zo enthousiast over zijn, ben jij dat misschien ook wel! En zo niet, wie weet kunnen we je enthousiast(er) maken.

Wat is het voordeel van groene smoothies?

Heb je even? Want er zijn veel voordelen! We noemen de belangrijkste:

  • Je krijgt er energie van
  • Bevat aminozuren die nodig zijn om beschadigde cellen te herstellen, je spieren op te bouwen en je organen te onderhouden
  • Bevat veel calcium (beter dan zuivelproducten, want calcium uit groente en fruit kan wél goed opgenomen worden door je lichaam)
  • Bevat sowieso vele mineralen, sporenelementen én vitaminen
  • Smoothies barsten van de vezels (wel met de blender pureren, niet met een juicer of sapcentrifuge omdat je dan de vezels eruit laat)
  • Goed voor je huid
  • Goed voor hart en bloedvaten
  • Smoothies zijn ontgiftend, dus een lekkere manier om je lijf inwendig schoon te houden
  • Je valt erdoor af
  • Je kunt er ziektes mee voorkomen en mogelijk zelfs verhelpen
  • Je kunt er eindeloos mee variëren

Wat zit er in een groene smoothie?

Het bestaat in principe uit vers fruit, verse groenten en water, waarbij meestal een verhouding van 40% fruit op 60% groente wordt aangehouden. Maar het mooie is: er zijn geen vaste regels. De enige regel om je aan te houden is: varieer zoveel mogelijk! Sommige mensen hebben liever alleen groenten bij elkaar en nemen op een ander moment van de dag een smoothie van alleen fruit. Ook dat is een optie. Wij gooien meestal fruit en groenten door elkaar en variëren er lustig op los. Ons vaste moment is het ontbijt, waarbij de boterham heeft plaatstgemaakt voor de smoothie.

Welke ingrediënten hebben we zoal geprobeerd tot nu toe?

In een week tijd hebben wij van alles uitgeprobeerd en kregen de meest wonderlijke kleuren smoothies. Het fruit waar we uit gekozen hebben:

  • banaan
  • appel (met schil, zonder klokhuis. We lazen toevallig dat het klokhuis ook gebruikt kan worden, dus dat gaan we nog uitproberen)
  • vers geperst sinaasappelsap
  • peer (met schil, zonder klokhuis)
  • frambozen
  • bosbessen
  • kiwi (zonder schil, hoewel sommige zeggen dat het ook met schil zou kunnen)
  • ananas
  • mango
  • aardbeien
  • avocado

De groenten die wij gebruikten waren (op de rode biet na alles rauw):

  • bloemkool
  • rode kool
  • spinazie
  • andijvie
  • sla
  • bleekselderij
  • tomaat
  • komkommer (met schil)
  • paprika
  • aubergine (met schil)
  • courgette (met schil)
  • sjalotje
  • rode biet (gekookt, geschild)
  • wortel

Daarnaast hebben we een aantal smaakmakers waar we geregeld mee variëren: verse gemberwortel, kurkumapoeder met zwarte peper en een lepel kokosolie, kokosnoot, beetje olijfolie, verse kruiden zoals munt, basilicum, bieslook, peterselie enz.

Maar er is natuurlijk nog véél meer dat in een smoothie kan. Wat denk je van een schep dikke volle Griekse yoghurt of kokosmelk? Of rozijnen, havermout, chiazaad, gepeld hennepzaad, gemengde ongebrande noten, zonnebloem- of pompoenpitten. En ook zijn er nog veel meer soorten fruit en groenten die we nog niet geprobeerd hebben zoals sperziebonen, asperges en broccoli. De mogelijkheden zijn nagenoeg onbeperkt en wij zijn zelf dan ook nog lang niet klaar met experimenteren én genieten!

Nog even een kleine waarschuwing: het is bij de eerste paar smoothies die je maakt wel even wennen. De kleur, de structuur… Met rode kool of bietjes bijvoorbeeld wordt het knalpaars, met spinazie soms gifgroen (hangt ervan af wat je erbij doet) en we hebben ook al een keer chocoladebruin gehad (om een andere kleurassociatie maar even niet te benoemen). Onze eerste slokken waren dan ook voorzichtig huiverend en pas bij de derde smoothie begon het te wennen en kregen we letterlijk de smaak te pakken. Waarmee maar weer is bewezen dat de aanhouder wint.

Nog een tip!

Omdat je een smoothie meestal niet hoeft te kauwen mis je het mengen met je speeksel, wat minder handig voor de spijsvertering kan zijn. Ons advies is dan ook om elke slok toch wat te kauwen (er is altijd wel een beetje ‘bite’ te ontdekken) en in je mond te laten rondgaan, zodat er speeksel vrijkomt en je voorkomt dat je een uur later met een opgeblazen gevoel in je buik rondloopt.

Maak jij al groene smoothies? Zo ja, hoe?

Stuur ons jouw lekkerste recept(en) naar nieuwsbrief @ ninefornews.nl (zonder spaties), wie weet kunnen we wel een e-boekje samenstellen met lekkere smoothies voor en door NineForNews-lezers!

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
  • annelies du plessis schreef:

    Reactie en vraag tegelijk;
    Moet je voor de smoothies dan geen biologische groente en fruit gebruiken?
    Anders heb je toch een glas vol bestrijdingsmiddelen(vooral met fruit en groente uit buitenland?!

    Groet Annelies

    0 likes
    • 9forNews schreef:

      Beste Annelies,

      In theorie zou dat natuurlijk het beste zijn. Maar niet iedereen heeft de financiële middelen om dit te doen. Het is voor ieder een persoonlijke afweging welke fruit- en groentesoorten je gebruikt en of je dat wel of niet biologisch haalt. Bedenk dat tegenwoordig heel veel ‘bio’ ook niet echt ‘bio’ meer is, het is vaak een mooie marketingterm die mensen sneller tot kopen aanzet, omdat ze denken dat het dan ‘wel goed’ is. Helaas is de praktijk vaak anders.

      1 likes
      • annelies du plessis schreef:

        Bedankt voor je reactie.
        Het is ook zo wat je zegt . Maar misschien is het toch van belang om er iets over te vermelden ,zodat mensen er op kunnen letten.
        Er zit toch soms wel erg veel verschil in,waar de groente en fruit vandaan komen
        en hoeveel bestrijdingsmiddelen erin/op zitten.
        Het zou toch jammer zijn dat mensen denken ,gezond bezig te zijn ,terwijl ze dan per ongeluk veel gif binnen krijgen.
        Ik koop ook lang niet alles biologisch,maar let wel goed op,uit welke landen het komt e.d.

        0 likes
        • frederika schreef:

          er bestaat een hele handige app the dirty dozen en daar kan je op zien wat er heel erg en bijna niet wordt bespoten , als je niet alles biologisch kan betalen is deze heel handig
          en met mijn smoothies hou ik altijd de kleuren combinatie ook in de gaten want ja het oog wil ook wat
          en iets vet zoals een avocado of amandelmelk of kokosolie helpt om het wat beter op te nemen en gewoon kauwen terwijl je drinkt voor de enzymen
          ik doe het al zes jaar elke ochtend en het bevalt prima

          0 likes
      • Goda schreef:

        zelfs in potten op balkon kun je veel echt biologies kweken!

        0 likes
  • Caesar Lion Cachet schreef:

    LS…

    Ik mis Broccoli in het basislijstje. Zit toch bomvol met van alles en nog wat !

    1 likes
  • Goda schreef:

    Ik maak al minstens 4 jaar elke dag een groene smoothie en kan echt niet meer zonder! De meeste ingredienten komen uit mijn piepkleine moestuin en als de tijd daar voor is van mijn rijke druiven oogst die ik voor mijn hele gevel laat groeien, ik krijg er erg veel energie van en heb diverse darmproblemen ermee opgelost!!
    Mijn favoriete smoothie (al varieer ik elke dag!) is banaan, peer chazaad lijnzaad wat water en veel spinazie, toen ik herstelde van een zware operatie kon ik niet echt eten en leefde ik op smoothies en de verrukkelijke sapjes van mijn juicher, ik kan je wel vertellen dat ik alles biologies doe want toen ik een keer spinazie wilde gebruiken en het in de natuurwinkel uitverkocht was heb ik eens een zak van de AH gebruikt en dat heb ik geweten ook! Binnen een uur spoot de smoothie er gifgroen aan de andere kant weer uit :/
    Min advies is dus als je het maar biologies doet is de variatie oneindig en altijd goed!

    0 likes
  • x

    Check Also

    teslarijder

    Waarom alle huishoudens flink meer moeten betalen voor energie vanwege ‘enorm asociale’ Teslarijder

    Netbeheerders laten weten dat de energierekening gaat ...

    duitsland

    Prijsexplosie! Stroomprijzen rijzen de pan uit in Duitsland door energietransitie: ‘erger dan gevreesd’

    De Freie Demokratische Partei (FDP) in Duitsland ...

    >