Soms heb je zo’n dag dat je ineens een besluit neemt. Van het ene op het andere moment weet je ‘nu ga ik het doen!’ en je begint gewoon, en ziet vanzelf wel hoe het in de praktijk uitpakt.
Voor sommigen is dat het beginnen aan een cursus, het leren bespelen van een instrument, voor anderen is het een begin maken met sporten, of afvallen… voor ons was het dit keer beginnen met groene smoothies!
Nou wil het toeval dat ons complete team, zonder het van elkaar te weten, ongeveer gelijktijdig is begonnen met groene smoothies maken en drinken! Des te leuker dus om hier in de nieuwsbrief aandacht aan te besteden. Want als wij hier zo enthousiast over zijn, ben jij dat misschien ook wel! En zo niet, wie weet kunnen we je enthousiast(er) maken.
Wat is het voordeel van groene smoothies?
Heb je even? Want er zijn veel voordelen! We noemen de belangrijkste:
- Je krijgt er energie van
- Bevat aminozuren die nodig zijn om beschadigde cellen te herstellen, je spieren op te bouwen en je organen te onderhouden
- Bevat veel calcium (beter dan zuivelproducten, want calcium uit groente en fruit kan wél goed opgenomen worden door je lichaam)
- Bevat sowieso vele mineralen, sporenelementen én vitaminen
- Smoothies barsten van de vezels (wel met de blender pureren, niet met een juicer of sapcentrifuge omdat je dan de vezels eruit laat)
- Goed voor je huid
- Goed voor hart en bloedvaten
- Smoothies zijn ontgiftend, dus een lekkere manier om je lijf inwendig schoon te houden
- Je valt erdoor af
- Je kunt er ziektes mee voorkomen en mogelijk zelfs verhelpen
- Je kunt er eindeloos mee variëren
Wat zit er in een groene smoothie?
Het bestaat in principe uit vers fruit, verse groenten en water, waarbij meestal een verhouding van 40% fruit op 60% groente wordt aangehouden. Maar het mooie is: er zijn geen vaste regels. De enige regel om je aan te houden is: varieer zoveel mogelijk! Sommige mensen hebben liever alleen groenten bij elkaar en nemen op een ander moment van de dag een smoothie van alleen fruit. Ook dat is een optie. Wij gooien meestal fruit en groenten door elkaar en variëren er lustig op los. Ons vaste moment is het ontbijt, waarbij de boterham heeft plaatstgemaakt voor de smoothie.
Welke ingrediënten hebben we zoal geprobeerd tot nu toe?
In een week tijd hebben wij van alles uitgeprobeerd en kregen de meest wonderlijke kleuren smoothies. Het fruit waar we uit gekozen hebben:
- banaan
- appel (met schil, zonder klokhuis. We lazen toevallig dat het klokhuis ook gebruikt kan worden, dus dat gaan we nog uitproberen)
- vers geperst sinaasappelsap
- peer (met schil, zonder klokhuis)
- frambozen
- bosbessen
- kiwi (zonder schil, hoewel sommige zeggen dat het ook met schil zou kunnen)
- ananas
- mango
- aardbeien
- avocado
De groenten die wij gebruikten waren (op de rode biet na alles rauw):
- bloemkool
- rode kool
- spinazie
- andijvie
- sla
- bleekselderij
- tomaat
- komkommer (met schil)
- paprika
- aubergine (met schil)
- courgette (met schil)
- sjalotje
- rode biet (gekookt, geschild)
- wortel
Daarnaast hebben we een aantal smaakmakers waar we geregeld mee variëren: verse gemberwortel, kurkumapoeder met zwarte peper en een lepel kokosolie, kokosnoot, beetje olijfolie, verse kruiden zoals munt, basilicum, bieslook, peterselie enz.
Maar er is natuurlijk nog véél meer dat in een smoothie kan. Wat denk je van een schep dikke volle Griekse yoghurt of kokosmelk? Of rozijnen, havermout, chiazaad, gepeld hennepzaad, gemengde ongebrande noten, zonnebloem- of pompoenpitten. En ook zijn er nog veel meer soorten fruit en groenten die we nog niet geprobeerd hebben zoals sperziebonen, asperges en broccoli. De mogelijkheden zijn nagenoeg onbeperkt en wij zijn zelf dan ook nog lang niet klaar met experimenteren én genieten!
Nog even een kleine waarschuwing: het is bij de eerste paar smoothies die je maakt wel even wennen. De kleur, de structuur… Met rode kool of bietjes bijvoorbeeld wordt het knalpaars, met spinazie soms gifgroen (hangt ervan af wat je erbij doet) en we hebben ook al een keer chocoladebruin gehad (om een andere kleurassociatie maar even niet te benoemen). Onze eerste slokken waren dan ook voorzichtig huiverend en pas bij de derde smoothie begon het te wennen en kregen we letterlijk de smaak te pakken. Waarmee maar weer is bewezen dat de aanhouder wint.
Nog een tip!
Omdat je een smoothie meestal niet hoeft te kauwen mis je het mengen met je speeksel, wat minder handig voor de spijsvertering kan zijn. Ons advies is dan ook om elke slok toch wat te kauwen (er is altijd wel een beetje ‘bite’ te ontdekken) en in je mond te laten rondgaan, zodat er speeksel vrijkomt en je voorkomt dat je een uur later met een opgeblazen gevoel in je buik rondloopt.
Maak jij al groene smoothies? Zo ja, hoe?
Stuur ons jouw lekkerste recept(en) naar nieuwsbrief @ ninefornews.nl (zonder spaties), wie weet kunnen we wel een e-boekje samenstellen met lekkere smoothies voor en door NineForNews-lezers!
Advocaat spreekt zich uit tegen coronawet: ‘Machtsmisbruik ligt op de loer’
Huisarts die coronapatiënten met succes behandelde: ‘RIVM blokkeert dit geneesmiddel’
Er is iets heel vreemds aan de hand in de ziekenhuizen
Journalist gaat aangifte doen tegen liegende NOS. Dit zijn de redenen
NOS misleidt over Zweedse coronastrategie: ‘Dit bericht is niet juist’
Niet één, niet twee, maar DRIE Trump-schutters? ‘Het narratief dat Crooks alleen handelde is 100% aantoonbaar vals’
Amerikaanse staatssenator onthult banden tussen Washington en Islamitische Staat
Nieuwe WEF-papers geven opvallend inkijkje in de werkwijze van het World Economic Forum
Bewerkt vlees uit de supermarkt verhoogt het risico op kanker. Dit is het definitieve bewijs