Gezondheid

Fastfood stelt consumenten bloot aan schadelijke chemicaliën: “Deze resultaten baren ons grote zorgen”

Help door dit artikel met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Mensen die veel fastfood eten worden tot 40 procent meer blootgesteld aan schadelijke chemicaliën die ftalaten worden genoemd. Dat stellen Amerikaanse wetenschappers na onderzoek van hamburgers, pizza’s en noedelgerechten.

De onderzoekers van de George Washington University onderzochten in totaal 8877 proefpersonen. Die beantwoordden vragen over hun eetgewoontes en stonden een urinemonster af.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
Voedingswaren aantasten

Er werd specifiek gezocht naar ftalaten. Deze schadelijke, industriële chemische stoffen komen onder meer voor in de verpakking van voedsel, zuivelproducten en in andere voorwerpen die gebruikt worden voor de bereiding van fastfood.

Deze chemicaliën kunnen oplossen in lucht en water en op die manier voedingswaren aantasten. De proefpersonen die in de 24 uur voorafgaand aan het urinemonster de meeste fastfood hadden gegeten, hadden tot 40 procent meer ftalaten in hun urine.

Groot aantal gezondheidsproblemen

Er werden vooral ftalaten aangetroffen in vleeswaren en graanproducten, waaronder brood, cake, pizza, rijst en noedels. Hoofdonderzoeker Ami Zota zei: “Deze resultaten baren ons grote zorgen want ftalaten worden gelinkt aan een groot aantal gezondheidsproblemen bij kinderen en volwassen. Ftalaten zijn hormoonverstoorders die kunnen leiden tot genitale afwijkingen bij baby’s, astma, diabetes, leerproblemen en miskramen.”

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Health Perspectives.

[IPS]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
an argie
an argie
7 jaren geleden

Wat ik jammer vind is dat er totaal niet gezegd wordt wat “ftalaten” nu precies zijn.
Ftalaten zijn de chemische stoffen, de zgn. weekmakers, in plastic.
Feitelijk wordt hiermee elk zacht plastic (zakje of speelgoed) bedoeld.

Dit verhaal is verder al jaren bekend…
Er wordt echter weinig tot niets mee gedaan.

http://www.greenpeace.nl/Global/nederland/report/2007/6/gif-bloedlink-het-verhaal-d.pdf

exegese
exegese
7 jaren geleden

Fastfood is voor gemakzuchtige idioten die willens en wetens hun gezondheid op het spel zetten. Hier is al zo veel over gezegd en geschreven dat iedereen nu onderhand toch wel moet weten dat fastfood ziekmakende rotzooi is,………. het is wel makkelijk dat wel. Als gemak belangrijker is dan je gezondheid dan krijg je de “rekening” vroeg of laat vanzelf gepresenteerd in de vorm van obesitas, suikerziekte, kanker of welke narigheid dan ook.
Kijk een keer een pizzaatje of een frietje daar gaat niemand aan ten onder maar ik ken genoeg mensen die bijna dagelijks hun honger stillen met die rotzooi, en meestal is het hen aan te zien. Maar……. lekker makkelijk dat wel.

Arwijn
Arwijn
7 jaren geleden

Just walk away. Niet nemen. Als het maar lang genoeg vol houdt om Junkfood te ontwijken, ga je het op een gegeven moment vanzelf vies vinden ruiken (als je de ontwenningsstadia door bent).

Caesar Lion Cachet
Caesar Lion Cachet
7 jaren geleden

LS…

Ik kan bijna alles eten wat de pot schaft. Behalve fastfood van Mac Burger en dat soort rotzooi. Ik krijg dan spontaan een zuuraanval waarmee je verf van een auto kan branden… Dus !

Back to top button
5
0
We lezen graag je reactie!x