Mensen die veel fastfood eten worden tot 40 procent meer blootgesteld aan schadelijke chemicaliën die ftalaten worden genoemd. Dat stellen Amerikaanse wetenschappers na onderzoek van hamburgers, pizza’s en noedelgerechten.
De onderzoekers van de George Washington University onderzochten in totaal 8877 proefpersonen. Die beantwoordden vragen over hun eetgewoontes en stonden een urinemonster af.
Voedingswaren aantasten
Er werd specifiek gezocht naar ftalaten. Deze schadelijke, industriële chemische stoffen komen onder meer voor in de verpakking van voedsel, zuivelproducten en in andere voorwerpen die gebruikt worden voor de bereiding van fastfood.
Deze chemicaliën kunnen oplossen in lucht en water en op die manier voedingswaren aantasten. De proefpersonen die in de 24 uur voorafgaand aan het urinemonster de meeste fastfood hadden gegeten, hadden tot 40 procent meer ftalaten in hun urine.
Groot aantal gezondheidsproblemen
Er werden vooral ftalaten aangetroffen in vleeswaren en graanproducten, waaronder brood, cake, pizza, rijst en noedels. Hoofdonderzoeker Ami Zota zei: “Deze resultaten baren ons grote zorgen want ftalaten worden gelinkt aan een groot aantal gezondheidsproblemen bij kinderen en volwassen. Ftalaten zijn hormoonverstoorders die kunnen leiden tot genitale afwijkingen bij baby’s, astma, diabetes, leerproblemen en miskramen.”
Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Health Perspectives.
[IPS]
‘Bosbessen’ op Mars kunnen wijzen op buitenaards leven
‘Het was een UFO… en er zaten buitenaardsen in’
Oud-gouverneur: “Leger vecht niet voor onze vrijheid”
De mens ontstond niet op één plek. Hier hebben wetenschappers een mysterieuze nieuwe mensensoort ontdekt
Grote banken financierden nazi’s en coup tegen president VS
Kamervragen: ‘Absurd’ dat kwaliteit van Pfizer-vaccins niet steekproefsgewijs wordt gecontroleerd
Fotograaf legt in meditatie schoonheid Melkweg vast
Tv-programma’s kunnen kindergedrag beïnvloeden (video)
Oekraïne bedankt Nederland in filmpje voor dodelijke wapens (en wil meer): ‘Wordt steeds gekker’