Gezondheid

Hoe zink het immuunsysteem helpt infecties te bestrijden

Help anderen door deze informatie met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het mineraal zink komt overvloedig voor in de natuur. De meeste mensen kennen zink van de dakgoot of aanverwante toepassingen. In voedingsproducten komt zink in kleine hoeveelheden voor. De rijkste bron van zink is de oester. Zink zit ook in graanproducten, noten, kaas, vlees, garnalen, andere schaal- en schelpdieren en in mosselen.

De stof is onderdeel van wel 300 enzymen in het lichaam, waaraan het zijn werking in belangrijke mate ontleent. Maar zink is ook een antioxidant. Het levert een bijdrage aan de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade en helpt de cellen te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals luchtvervuiling en de stress van uv-straling door zonlicht. Antioxidanten leveren een bijdrage aan het wegvangen van schadelijke vrije radicalen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Zink helpt het natuurlijke afweersysteem en draagt bij aan de weerstand tegen stress. Dit mineraal draagt in belangrijke mate bij aan het behoud van cognitieve functies, geheugen en concentratie. Het helpt zelfs bij de instandhouding van intelligentie en het leervermogen. Zink draagt ook bij aan het behoud van sterke botten.

Ook voor het behoud en de groei van het haar is zink van waarde. Het houdt het haar sterk, glanzend en in goede conditie. Hetzelfde kan gezegd worden voor de nagels. Het ondersteunt ook het herstellend vermogen van de huid en het gezichtsvermogen.

Een recente studie van de Ohio State University heeft aangetoond dat zink het immuunsysteem ‘kalmeert’ wanneer het ontspoort, zoals bij patiënten met bloedvergiftiging gebeurt. Sepsis (bloedvergiftiging) is de belangrijkste doodsoorzaak op de intensive care (IC). De bevindingen verklaren ook waarom het slikken van zinksupplementen aan het begin van een verkoudheid de ernst van de symptomen kan beperken.

Een zinktekort kan volgens de wetenschappers leiden tot buitensporige ontstekingen. Volgens hoofdonderzoeker Daren Knoell is het nog te vroeg om te overwegen zink te geven aan alle patiënten op de intensive care, maar hij verwacht dat het voor een deel van hen wel gunstig zal zijn.

Denk eraan dat thee, koffie, wijn, antibiotica en de anticonceptiepil de opname van zink verzwakken. Door de hedendaagse voeding en uitputting van landbouwgrond bevat onze voeding steeds minder zink. Je kunt gemakkelijk controleren of je een zinktekort hebt door te kijken of je witte puntjes in je nagels hebt.

Kijk hier in de webwinkel van NineForNews voor colloïdaal zink van de beste kwaliteit, of klik hier om te zien hoe je 200ml gratis kunt krijgen.

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
harry
harry
9 jaren geleden

ik weet het niet maar is zunk niet juist aangeduid als giftig ????

Nobel
Nobel
9 jaren geleden

Dat is dan duidelijk, heb je zout gegeten neem dan nog wat zink tot je. Is er ook iets wat het negatieve effect van suiker tegen kan gaan? Als ze nu in het vervolg steeds achter een artikel wat slecht voor je is de oplossing plaatsen, dan weten de lezers ook wat ze moeten doen.

Sandra
Sandra
9 jaren geleden

Ik gebruik vaak zink wanneer ik verkouden ben in combinatie met vitamine C. Helpt goed!

Ook arseen kan een geneesmiddel zijn volgens de homeophatie @silver eye. De klassieke homeophatie kan arseen ook uit een persoons beeld halen. Sommige mensen hebben dit ook nodig, maar bewerkt als geneesmiddel..niet zo uit het rattengif zakje eten natuurlijk…

Alles wat giftig lijkt kan ook een geneeskrachtige werking hebben. Slangengif kan je doden maar ook genezen van heel lastige kwalen..

Bertrolli
Bertrolli
9 jaren geleden

“Je kunt gemakkelijk controleren of je een zinktekort hebt door te kijken of je witte puntjes in je nagels hebt.”

Dit is onjuist, witte vlekken op je nagels ontstaan door stoten. Het zijn de ‘blauwe plekken’ van je nagels.
Ik heb een tijdje veel fysiek werk gedaan en had in die periode continu witte stippen op mijn nagels.
Vervolgens gestopt met dat fysieke werk en alle stippen verdwenen als sneeuw voor de zon. Mijn voedingspatroon veranderde niet in die tijd.

Back to top button
14
0
We lezen graag je reactie!x