Homepagina » Gezondheid » Hoe zink het immuunsysteem helpt infecties te bestrijden
Hoe zink het immuunsysteem helpt infecties te bestrijden

Hoe zink het immuunsysteem helpt infecties te bestrijden

Het mineraal zink komt overvloedig voor in de natuur. De meeste mensen kennen zink van de dakgoot of aanverwante toepassingen. In voedingsproducten komt zink in kleine hoeveelheden voor. De rijkste bron van zink is de oester. Zink zit ook in graanproducten, noten, kaas, vlees, garnalen, andere schaal- en schelpdieren en in mosselen.

De stof is onderdeel van wel 300 enzymen in het lichaam, waaraan het zijn werking in belangrijke mate ontleent. Maar zink is ook een antioxidant. Het levert een bijdrage aan de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade en helpt de cellen te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals luchtvervuiling en de stress van uv-straling door zonlicht. Antioxidanten leveren een bijdrage aan het wegvangen van schadelijke vrije radicalen.

Zink helpt het natuurlijke afweersysteem en draagt bij aan de weerstand tegen stress. Dit mineraal draagt in belangrijke mate bij aan het behoud van cognitieve functies, geheugen en concentratie. Het helpt zelfs bij de instandhouding van intelligentie en het leervermogen. Zink draagt ook bij aan het behoud van sterke botten.

Ook voor het behoud en de groei van het haar is zink van waarde. Het houdt het haar sterk, glanzend en in goede conditie. Hetzelfde kan gezegd worden voor de nagels. Het ondersteunt ook het herstellend vermogen van de huid en het gezichtsvermogen.

Een recente studie van de Ohio State University heeft aangetoond dat zink het immuunsysteem ‘kalmeert’ wanneer het ontspoort, zoals bij patiënten met bloedvergiftiging gebeurt. Sepsis (bloedvergiftiging) is de belangrijkste doodsoorzaak op de intensive care (IC). De bevindingen verklaren ook waarom het slikken van zinksupplementen aan het begin van een verkoudheid de ernst van de symptomen kan beperken.

Een zinktekort kan volgens de wetenschappers leiden tot buitensporige ontstekingen. Volgens hoofdonderzoeker Daren Knoell is het nog te vroeg om te overwegen zink te geven aan alle patiënten op de intensive care, maar hij verwacht dat het voor een deel van hen wel gunstig zal zijn.

Denk eraan dat thee, koffie, wijn, antibiotica en de anticonceptiepil de opname van zink verzwakken. Door de hedendaagse voeding en uitputting van landbouwgrond bevat onze voeding steeds minder zink. Je kunt gemakkelijk controleren of je een zinktekort hebt door te kijken of je witte puntjes in je nagels hebt.

Kijk hier in de webwinkel van NineForNews voor colloïdaal zink van de beste kwaliteit, of klik hier om te zien hoe je 200ml gratis kunt krijgen.

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

14 reacties

 1. Ik gebruik vaak zink wanneer ik verkouden ben in combinatie met vitamine C. Helpt goed!

  Ook arseen kan een geneesmiddel zijn volgens de homeophatie @silver eye. De klassieke homeophatie kan arseen ook uit een persoons beeld halen. Sommige mensen hebben dit ook nodig, maar bewerkt als geneesmiddel..niet zo uit het rattengif zakje eten natuurlijk…

  Alles wat giftig lijkt kan ook een geneeskrachtige werking hebben. Slangengif kan je doden maar ook genezen van heel lastige kwalen..

  0 likes
  • Homeopathisch verdund arseen bevat nog niet één molecuul arseen per liter. Drink dan gewoon water…

   5 likes
   • ik denk dat je meer kans op arseen hebt als je een glas kraantjeswater drinkt 🙂

    Maar zo werk de homeopathie niet. Het is het water dat zich herinnert en zo van die dingen. Gegeven het feit dat water nogal mobiel is, en gegeven de miljarden jaren dat water hier is, moet het dus herinneringen hebben aan alles en nog wat, dus zou van iedere slok water direct moeten of kerngezond worden, of direct doodvallen. Volgens de homepathie dan toch 🙂

    5 likes
    • Kraanwater is ook niet goed, excuses dat ik die indruk heb gewekt. 🙂

     Ik moet je toch ernstig corrigeren: het verdunde spul dient geschud te worden, of eigenlijk geslagen op een boek met leren kaft. Alleen dan zal de herinnering in het water gewaarborgd blijven. Kraanwater heeft al haar medicinale krachten reeds verloren, want het wordt niet geschud.

     Door mensen als jij krijgt de homeopathie een slechte naam!

     7 likes
     • nou, mijn kraanwater wordt wel geschud hoor. Ik woon aan een behoorlijk drukke weg, en mijn hele huis wordt geschud als er een bus of vrachtwagen langskomt. Dat is dus inclusief de waterleiding.
      Hm… nu ik er zo over nadenk, misschien moet ik dat water maar gaan verkopen in flesjes.

      Krijgt dat water geen hersenschudding van al dat gekluts? Ook niet best om dingen te onthouden, me dunkt…

      7 likes
     • Ik denk dat de leren kaft toch essentieel is, alhoewel… Elders spreekt men moeiteloos Chinees na wat heen en weer geschud. Misschien kun je een talenacademie opstarten, en verlos je mensen ook meteen van hun loopneus. 🙂

      5 likes
     • nou, een leren kaft moet wel te vinden zijn…

      Het lijkt me dat ik de weldoener word waar de wereld zit op te wachten…

      0 likes
 2. ik weet het niet maar is zunk niet juist aangeduid als giftig ????

  3 likes
  • Kwik is giftig

   4 likes
  • Jazeker harry zink is behoorlijk giftig maar ons lichaam dealt al duizenden jaren met moedertje aarde, vrijwel elk mineraal heeft ons lichaam nodig om te kunnen functioneren ook zeer giftige zoals arseen etc
   Alleen de juiste hoeveelheden zijn van belang de flora in al die duizenden jaren dat de mens rondloopt zorgen voor de juiste dosis de flora welke een teveel aan giftige stoffen afgeeft staan bekend als giftig voor de mens, en veelal heeft het menselijk organisme ook nog de middelen om teveel inname van de overdaad aan stoffen te neutraliseren, zoals vitamine C dat geeft bij overdaad diaree en ga zo maar door.

   Je moet bijvoorbeeld niet al teveel appel pitjes eten die zijn behoorlijk giftig je moet behoorlijk wat appels eten om het loodje leggen.

   0 likes
 3. Dat is dan duidelijk, heb je zout gegeten neem dan nog wat zink tot je. Is er ook iets wat het negatieve effect van suiker tegen kan gaan? Als ze nu in het vervolg steeds achter een artikel wat slecht voor je is de oplossing plaatsen, dan weten de lezers ook wat ze moeten doen.

  3 likes
 4. “Je kunt gemakkelijk controleren of je een zinktekort hebt door te kijken of je witte puntjes in je nagels hebt.”

  Dit is onjuist, witte vlekken op je nagels ontstaan door stoten. Het zijn de ‘blauwe plekken’ van je nagels.
  Ik heb een tijdje veel fysiek werk gedaan en had in die periode continu witte stippen op mijn nagels.
  Vervolgens gestopt met dat fysieke werk en alle stippen verdwenen als sneeuw voor de zon. Mijn voedingspatroon veranderde niet in die tijd.

  1 likes
 5. Nobel schreef: “Als ze nu in het vervolg steeds achter een artikel wat slecht voor je is de oplossing plaatsen, dan weten de lezers ook wat ze moeten doen.”

  Ja je kunt bijv. schoonmaakmiddel drinken en vervolgens actieve kool tot je nemen om het te neutraliseren.
  Niet erg zinnig… Waarom zou je je lichaam, als tempel van de ziel, nog geweld aan willen doen? Omdat je het toch weer ongedaan kunt maken? Ongezond = ongezond. Of zoek jij een excuus om je lichaam te pijnigen met junk food omdat je verslaaft bent?

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

huisarts

Huisarts die Covid-patiënten in 4 dagen genas: ‘Het RIVM wil geen coronamedicijn’

Huisarts Rob Elens uit Limburg liet vorige ...

samenleving

SEH-artsen: ‘We moeten samenleving weer opengooien omdat lockdowns ons immuunsysteem verzwakken’

Daniel W. Erickson, een voormalige spoedeisende hulparts, ...