Propaganda

Syrische alawieten: “De media liegen, wij distantiëren ons niet van Assad”

Help ons door deze info met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een woordvoerder van de Syrische alawieten heeft het bericht van de BBC waarin wordt gesuggereerd dat ze zich distantiëren van de regering Assad, weerlegd. Het artikel verscheen op de website van de BBC en werd vervolgens klakkeloos overgenomen door onder andere de Volkskrant, het AD, NRC, Nu.nl en KRO/NCRV. Het betrof een ‘geheime verklaring’ die gesmokkeld zou zijn uit Syrië. Nu blijkt dat het de zoveelste anti-Assad propagandabericht is.

“Geen van onze geleerden en sjeiks heeft gesproken over een afstand. Ons land is verenigd in alle religieuze denominaties en Bashar Assad is voor ons een symbool van het Arabische verzet (tegen het imperialisme en zionisme),” zei Ahmad Bilal in een interview met Sputnik Arabic. Bilal deed een beroep op alle Syrische alawieten om samen op te staan tegen het verspreiden van de valse mediaberichten, en voegde toe dat zij die hun toevlucht zoeken tot ongegronde bronnen en het verdraaien van feiten zich ‘onmiddellijk moeten verontschuldigen’. De alawieten komen voornamelijk voor in het huidige Syrië, binnen de gouvernementen Latakia en Tartus. Ook in Damascus en andere grote steden zoals Aleppo en Homs wonen tegenwoordig grote aantallen alawieten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png
Israël

Binnen Syrië vormen de alawieten een minderheid tegenover een meerderheid van soennieten. Een groot deel van de huidige militaire en zelfs de bestuurlijke elite in Syrië behoort tegenwoordig tot de alawitische minderheid, inclusief de Syrische president Bashar al-Assad. Op de door Israël bezette Syrische Golanhoogten (in het uiterste zuidwesten van Syrië) wonen in het verdeelde Syrisch-Libanese dorp Ghajar ook ongeveer tweeduizend alawitische burgers, van wie de meesten een Syrisch paspoort hebben. Israël heeft de alawitische inwoners een Israëlisch paspoort aangeboden, maar de meerderheid heeft dit geweigerd en beschouwt zich als Syrisch; enkelen hebben ook een Libanees paspoort in het Libanese dorpsgedeelte. De alawieten vormen een geloofsgemeenschap die voortgekomen is uit een afsplitsing van de sjiitische islam. Alawieten wonen in Noordwest-Syrië, Turkije (Hatay) en Libanon. In Turkije worden ze ook wel ‘Arap-Alevi’ (Arabische alevieten) genoemd, om verwarring met de Turkse alevieten te voorkomen. De alawieten zouden meer gemeen hebben met de sjiieten dan met de Anatolische alevieten.

Anoniem

Het document, de zogenaamde ‘Declaration of Identity Reform’, is naar verluidt in het geheim meegenomen uit Syrië en naar een aantal media verstuurd, waaronder de Britse BBC, de Italiaanse La Repubblica, de Franse Le Figaro, het Duitse Welt am Sonntag en Deutsche Welle, die een digitale versie van het document ontving van een anonieme afzender. In het mysterieuze 8 pagina’s tellende document wordt beweerd door de leiders die loyaal zijn aan de Syrische president Bashar Assad dat ‘de heersende politieke macht, ons (de alawieten) niet vertegenwoordigen evenmin onze identiteit vormen of het behoud van onze veiligheid en reputatie. De legitimiteit van het bewind in Damascus kan slechts aan de hand van de maatstaven van democratie en mensenrechten worden vastgesteld en de alawieten moeten niet worden vereenzelvigd met de misdrijven die het regime heeft gepleegd’.

Informatie-oorlog

Over de redenen waarom dit soort publicaties opduiken in de media zei sjeik Bilal: “We zien dit als een nieuwe mislukte poging (van tegenstanders van de Syrische regering) om samen te zweren tegen ons land. Opnieuw proberen ze ons land te verdelen. Wij zijn één land, en hebben gemeenschappelijk bloed. Laat ze eerst bewijzen dat een dergelijk document bestaat. Dit is gewoon opnieuw een aanval in de informatie-oorlog die wordt gevoerd tegen Syrië.”

De authenticiteit en de oorsprong van het document zijn in twijfel getrokken, omdat het idee van een ‘geheim document’ in tegenspraak is met de regels van de alawieten. Een advies van de alawieten over een persoon, groep van personen of organisatie kan pas worden gevormd na een conciliaire vergadering op voorwaarde dat alle aanhangers van de alawieten later op de hoogte zouden worden gesteld van de beslissing door de aangewezen geestelijken, sloot sjeik Bilal af.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op De Stille Waarheid.

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x