Mens en Dier

De film is juist een aanval op de sensationele media en hedendaagse politiek. Hoe ‘Joker’ geframed wordt

Help ons door dit met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De laatste tijd wordt steeds meer duidelijk hoe groot de kloof is tussen de mainstream media en het gewone volk. Of beter: hoe gemakkelijk de media zich laten omkopen om denkbeelden te verspreiden die door slechts een kleine minderheid gedragen worden.

De kloof komt vooral goed tot uiting op de website Rotten Tomatoes, waar recensies van films en series verschijnen.

De nieuwe Netflix-show van komiek Dave Chappelle ‘Sticks & Stones’ kreeg daar een score van 99 procent van het publiek terwijl de media er niets van moesten hebben.

Verheerlijking van geweld

Of neem de nieuwe serie Batwoman. De media spreken er vol lof over, terwijl de serie bij het publiek een score heeft van slechts 10 procent.

Hetzelfde geldt voor de nieuwe film Joker. Een score van 90 procent bij het publiek, terwijl veel media in eerste instantie kritisch waren over de film.

In de ogen van de media is de film verheerlijking van geweld. Daar klopt niets van, stelt filmrecensent Nico van den Berg.

Maatschappijkritische film

Joker is volgens hem juist een kritiek op de structurele geweldcultuur in de Verenigde Staten, op aandachtsgeile media en op de ieder-voor-zich-mentaliteit in de politiek.

Het frame dat […] bewust wordt opgeroepen is dat het hier gaat om films die aan geweldverheerlijking doen, aldus Van den Berg.

Dat terwijl Joker een maatschappijkritische film is, slim vermomd als grote Hollywood-blockbuster.

Scherpe kritiek

“Als je dieper kijkt, zie je een film over een ‘loner’ die in het Amerika waar alles om het grote geld en de christelijke moraal draait, volledig wordt weggedrukt,” zegt hij.

Verder zit in Joker een scherpe kritiek op de hedendaagse politiek en de rol van de media bij de publieke opinie, stelt hij.

“Met de ieder-voor-zich-mentaliteit van een kapitalistische samenleving, de sensationele media en het wegzetten van alles wat afwijkt van de norm,” klinkt het.

[HP/De Tijd]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
ChiXiStigma
ChiXiStigma
2 jaren geleden

Of je kijkt gewoon ontspannen een filmpje zonder je druk te make over wat voor diepere betekenis dan ook.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

1
0
We lezen graag je reactie!x