Universum

VIDEO: Groot mysterie in de Perseus-cluster

Help anderen door dit artikel met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Astronomen zijn met het röntgenobservatorium Chandra op een mysterie gestuit. “Ik kon mijn ogen niet geloven,” zei Esra Bulbul van het Harvard Center for Astrophysics. “Wat we hebben ontdekt kan niet worden verklaard door de bekende natuurkunde.”

Samen met haar collega’s bestudeert Bulbul de Perseus-cluster, een groep sterrenstelsels op ongeveer 250 miljoen lichtjaar van de aarde. Deze cluster, één van de grootste objecten in het universum, bevindt zich in een enorme ‘atmosfeer’ van superheet plasma.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

“De atmosfeer van de cluster zit vol ionen,” legt Bulbul uit. “Elk van deze ionen produceert een ‘lijn’ in het röntgenspectrum.” In 2012 verscheen er plotseling een lijn op een plek waar geen lijn zou moeten zijn. Voor Bulbul was dat een grote verrassing.

Op sommige golflengtes wordt meer röntgenstraling uitgezonden dan op andere. Uit de posities van zulke spectraallijnen kan de samenstelling van het gas worden afgeleid. De spectraallijn in de röntgenmetingen van de Perseus-cluster kan niet met een bekend element in verband gebracht worden.

Dezelfde spectrale ‘vingerafdruk’ is gevonden door de röntgenspectra van 73 andere clusters van sterrenstelsels samen te voegen. Een week na de ontdekking stuitte een team onder leiding van Alexei Bojarski van de Universiteit Leiden op dezelfde spectraallijn in het Andromedastelsel. Bojarski ontdekte de lijn ook aan de rand van de Perseus-cluster.

Bulbul vermoedt dat de extra röntgenstraling afkomstig zou kunnen zijn van het verval van zogeheten steriele neutrino’s, elementaire deeltjes die geen lading en vrijwel geen massa hebben en alleen gevoelig zijn voor de zwakke kernkracht en de zwaartekracht. De deeltjes zijn al eens voorgesteld als kandidaat voor de mysterieuze donkere materie in het heelal.

De lijn kan ook zijn veroorzaakt door ‘moduli donkere materie’, die het gevolg is van het opkrullen van extra dimensies in het heelal. Om het mysterie te kunnen oplossen is wellicht een geheel nieuw soort observatorium nodig. In 2015 wil het Japanse ruimteagentschap een geavanceerde röntgentelescoop lanceren, die de mysterieuze lijn met grote precisie moet kunnen meten.

[NASA]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Daan
Daan
9 jaren geleden

Dit soort nieuws kan mij echt niet boeien. We hebben nog niet eens alle levensvormen op aarde gevonden of we moeten al sterrenstelsels die 250 miljoen lichtjaar van ons vandaan staan gaan onderzoeken, en dan verbaasd zijn dat we het niet snappen.. kom op zeg.

Pablo de Pizzabakker
Pablo de Pizzabakker
9 jaren geleden

A day at the office in het Harvard Center for Astrophysics::

– Peter kom eens kijken!
Wat nou weer Esra? Zucht.. (rolt met zijn ogen)
– Nee serieus kijk eens! Kijk zelf! Het lijkt erop dat de plasma-spectraal lijnen van de Perseus cluster’ neutrinos omgekeerd ionisch gecalibreerd zijn! Ik sta te trillen op mijn benen. Dit is wereldnieuws dit moeten we naar buiten brengen!!! Ik ga het dubbelchecken op andere Rontgen Frequenties!
– Hmm.. ik zie het ja… (peutert in zijn neus). Ik ga koffie halen. jij ook n bakkie?

Kevin
Kevin
9 jaren geleden

Shit, ik heb dit nooit eerder opgemerkt.
Hier ga ik toch een paar nachten niet van slapen…

marcelleke
marcelleke
9 jaren geleden

Stoor je niet aan bepaalde commentaren hader. Als we zulke dingen niet onderzoeken, kunnen we evengoed met alles stoppen.

Back to top button
14
0
We lezen graag je reactie!x