Buitenland

Frankrijk piept en kraakt onder massale protesten: volk is hervormingen en bezuinigingen helemaal beu

Help anderen door dit artikel met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Frankrijk is al een aantal dagen in de ban van een stakingsgolf. Er zijn stakingen in de transportsector, blokkades van raffinaderijen en betogingen tegen de bezuinigingen. De golf van sociaal protest kan zomaar eens het land lamleggen.

De stakingen in Frankrijk breiden zich steeds verder uit. De chaos als gevolg van de stakingen wordt steeds groter. Het protest is vooral gericht tegen de hervorming van de arbeidswetgeving. Die hervorming werd onlangs goedgekeurd zónder stemming in het parlement, waar er geen meerderheid voor kon worden gevonden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/08/verwar-intelligenrtie-niet.jpg

Afgelopen week werden de vrachtwagenchauffeurs en het spoorwegpersoneel opgeroepen tot een verlengbare staking uit protest tegen de bezuinigingen. Vakbond SUD Rail wil zelfs doorgaan met staken tot 11 juli, de dag na de finale van het Europees kampioenschap voetbal.

Kerncentrales

Eerder deze maand staakten de Parijse metro en het openbaar vervoer in de voorsteden. De grootste vakbondsfederatie CGT riep op tot een blokkade van olieproducten in de acht Franse raffinaderijen, op de luchthavens en aan de depots.

Het protest breidt zich ook uit naar andere sectoren. In zeker 16 van de 19 Franse kerncentrales wordt actiegevoerd. Door de actie is de nucleaire capaciteit van Frankrijk met zeker 4 gigawatt gedaald.

Zelfs de politie betoogde op de Place de la République in Parijs. Agenten voelen zich steeds meer het mikpunt van haat. Door de protesten van de afgelopen weken raakten 300 politieagenten gewond.

Inmiddels zijn de blokkades van brandstofdepots in Frankrijk opgeheven, met uitzondering van één site, waar nog steeds gestaakt wordt. Het gaat om het brandstofdepot van Gargenville in de buurt van Parijs.

Brandstofschaarste

Als gevolg van de blokkades stond de voorbije dagen zowat een vijfde van de tankstations in Frankrijk leeg of waren er beperkingen om te tanken. Voor de Belgische tankstations in de grensstreek was dit dan weer goed nieuws: zij zagen hun omzet exploderen.

Van de acht olieraffinaderijen in Frankrijk waren er vrijdag nog altijd zes geblokkeerd. En ook op de luchthavens in Parijs dreigen er nog problemen door de staking in Le Havre.

De derde grootste vakbond bij het openbaar vervoer in Parijs, SUD-RATP, heeft opgeroepen om vanaf 10 juni voor onbepaalde tijd het werk neer te leggen, meldt de krant Le Parisien. Op die dag begint in de Franse hoofdstad het Europees kampioenschap voetbal. CGT heeft op 2 juni een soortgelijke actie aangekondigd.

De blokkering van raffinaderijen en brandstofdepots door tegenstanders van de hervormingen en bezuinigingen veroorzaakt al bijna twee weken brandstofschaarste in de tankstations in het noorden en westen van Frankrijk.

Uitweg

De Franse overheid moet om die reden uit de strategische oliereserves putten om het hoofd te bieden aan de bevoorradingsproblemen met brandstof door het sociaal conflict.

Rond Lille, Parijs, Bordeaux, Brest en Nantes zijn veruit de meeste tankstations gesloten. “En de situatie wordt er niet beter op.” Van de 10.245 tankstations in Frankrijk zitten er 5389 geheel of gedeeltelijk zonder brandstof.

Eergisteren werd in heel Frankrijk gedemonstreerd tegen de omstreden arbeidswet. In Parijs liepen alleen al zo’n 20.000 mensen mee. Meer dan de 14.000 van de vorige demonstratie, op 19 mei.

De Franse regering zoekt naar een uitweg, mede omdat het EK voetbal voor de deur staat. De omstreden Franse arbeidswet kan worden aangepast, mits de filosofie overeind blijft, zei premier Valls eergisteren onder druk van de stakingen, blokkades en demonstraties.

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

34 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
josie
josie
8 jaren geleden
Kalki
Kalki
8 jaren geleden

Het zijn protesten tegen de hebzucht.

Johan
Johan
8 jaren geleden

Alleen Limburgse mijnwerkers hadden ballen. Protesteren in dit land, ho maar. Moerasvolkje.

Elise49
Elise49
8 jaren geleden

Ik wilde eigenlijk niet meer reageren, maar wil jullie nog even laten herinneren over wat er in “the economist” van jan 2016 aan tekeningen op het middenblad zijn afgebeeld. Pijlen door EK en Olympische Spelen bv.

Back to top button
34
0
We lezen graag je reactie!x