Buitenland

Het is voor het eerst dat dit soort informatie is gelekt. Franse journalisten doen grootse onthulling

Help door dit met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Journalisten die berichtten over gelekte documenten waaruit blijkt dat Frankrijk medeplichtig is aan de oorlog in Jemen, hangt een gevangenisstraf boven het hoofd.

“Ze willen ons als voorbeeld stellen omdat het voor het eerst is in Frankrijk dat dit soort informatie is gelekt,” vertelde medeoprichter van het journalistieke platform Disclose Geoffrey Livolsi aan The Intercept.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/03/open_the_door_to_your_heart.jpg

Hij verwees naar een briefing die eigenlijk alleen was bestemd voor de ogen van president Macron en waaruit blijkt dat de overheid het volk heeft voorgelogen over wapens die werden verkocht aan onder meer de Saoedi’s.

Wapenverdrag

Livolso, Disclose-medeoprichter Mathias Destal en verslaggever Benoit Collombat van Radio France kunnen tot vijf jaar gevangenisstraf en een boete van 75.000 euro krijgen, alleen maar omdat ze zonder toestemming geheime documenten hebben ingezien.

De Franse binnenlandse inlichtingendienst DGSI heeft het drietal beschuldigd van ‘het in gevaar brengen van de nationale veiligheid’.

De journalisten werden afgelopen week verhoord nadat ze onlangs een artikel hadden gepubliceerd over de gelekte documenten, die aantonen dat hoge overheidsfunctionarissen wisten dat militair materieel dat werd verkocht aan Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, gebruikt zou gaan worden voor de oorlog in Jemen.

En dat is in strijd met een wapenverdrag uit 2014.

Bloed

De journalisten weigerden vragen te beantwoorden over hun werk en hun bronnen.

De Franse overheid lijkt uit te zijn op bloed, aldus Disclose-advocaat Virginie Marquet.

Minister van Defensie Florence Parly zei namelijk dat het platform ‘alle regels en wetten van ons land’ heeft overtreden.

Waarschuwing

“Dit is een waarschuwing aan het adres van iedere journalist,” zei Marquet. “Steek je neus hier niet in en doe hier geen onderzoek naar.”

Afgelopen maand ondertekenden tenminste 36 Franse media een verklaring waarin ze laten weten dat ze de vervolging van de journalisten afkeuren.

[RT]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
elisabethje
elisabethje
4 jaren geleden

It’s a crime to reveal government crime ! ! !

Eksegese
Eksegese
4 jaren geleden

Zo is het @elisabethje, de echte criminelen staan boven de wet. Het is aan het volk dat goed te beseffen en te beslissen het toe te staan of weigeren eraan mee te werken.

Rikk
Rikk
4 jaren geleden

En wel gaan stemmen hoor op dat soepzooitje. Dan ben je zelf ook indirect een crimineel !
STOP STEMMEM

marcel koningen
marcel koningen
4 jaren geleden

De Franse regering vind het goed dat gewone fransen met een geel hesje blind geschoten worden door zogenaamde orde diensten die iplv benen en onderlichaam op hooften richten met de bedoeling zo de mensen op een onmenselijke smerige psychopatisch crimineel manier te intimideren.Alweer een reden om nooit psychopaten aan te nemen in orde diensten en politiek.En net als bij de Spaanse bejaarde vrouwtjes meppers en mishandelaars blijft het doods stil bij onze politieke leiding die zich anders dan normaal ineens niet kan inleven in de mishandelde en soms verminkte slachtoffers.Dit doet het ergst vrezen voor de toekomst.
Mvrg,Marcel

Back to top button
9
0
We lezen graag je reactie!x