Homepagina » Buitenland » Het is voor het eerst dat dit soort informatie is gelekt. Franse journalisten doen grootse onthulling
Het is voor het eerst dat dit soort informatie is gelekt. Franse journalisten doen grootse onthulling
Foto: Almigdad Mojalli/VOA Wikimedia Commons

Het is voor het eerst dat dit soort informatie is gelekt. Franse journalisten doen grootse onthulling

Journalisten die berichtten over gelekte documenten waaruit blijkt dat Frankrijk medeplichtig is aan de oorlog in Jemen, hangt een gevangenisstraf boven het hoofd.

“Ze willen ons als voorbeeld stellen omdat het voor het eerst is in Frankrijk dat dit soort informatie is gelekt,” vertelde medeoprichter van het journalistieke platform Disclose Geoffrey Livolsi aan The Intercept.

Hij verwees naar een briefing die eigenlijk alleen was bestemd voor de ogen van president Macron en waaruit blijkt dat de overheid het volk heeft voorgelogen over wapens die werden verkocht aan onder meer de Saoedi’s.

Wapenverdrag

Livolso, Disclose-medeoprichter Mathias Destal en verslaggever Benoit Collombat van Radio France kunnen tot vijf jaar gevangenisstraf en een boete van 75.000 euro krijgen, alleen maar omdat ze zonder toestemming geheime documenten hebben ingezien.

De Franse binnenlandse inlichtingendienst DGSI heeft het drietal beschuldigd van ‘het in gevaar brengen van de nationale veiligheid’.

De journalisten werden afgelopen week verhoord nadat ze onlangs een artikel hadden gepubliceerd over de gelekte documenten, die aantonen dat hoge overheidsfunctionarissen wisten dat militair materieel dat werd verkocht aan Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, gebruikt zou gaan worden voor de oorlog in Jemen.

En dat is in strijd met een wapenverdrag uit 2014.

Bloed

De journalisten weigerden vragen te beantwoorden over hun werk en hun bronnen.

De Franse overheid lijkt uit te zijn op bloed, aldus Disclose-advocaat Virginie Marquet.

Minister van Defensie Florence Parly zei namelijk dat het platform ‘alle regels en wetten van ons land’ heeft overtreden.

Waarschuwing

“Dit is een waarschuwing aan het adres van iedere journalist,” zei Marquet. “Steek je neus hier niet in en doe hier geen onderzoek naar.”

Afgelopen maand ondertekenden tenminste 36 Franse media een verklaring waarin ze laten weten dat ze de vervolging van de journalisten afkeuren.

[RT]


Vond je dit artikel interessant? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

9 reacties

 1. It’s a crime to reveal government crime ! ! !

  36 likes
 2. En wel gaan stemmen hoor op dat soepzooitje. Dan ben je zelf ook indirect een crimineel !
  STOP STEMMEM

  18 likes
  • Gaan we dreigen Rikk? Ik wordt hier echt zo doodziek van, van mensen zoals jij, die anderen gaan vertellen wat zij wel of niet moeten doen. Jij gaat niet stemmen begrijp ik? Prima joh, lekker niet doen, blijf alsjeblieft thuis. En dat gaan de jouw gelijkgestemden vast en zeker ook doen… thuisblijven! Maar onthoud dan wel dat die linkse goedmenschen wel gaan stemmen….die gaan straks dansend en zingend richting de stemlokalen. En dan moeten juist jij en de jouwen achteraf niet huilie huilie doen als het nog verder bergafwaarts gaat met de EU, want die zelfbevlekkende ongekozenen in Brussel gaan ook jou niet sparen…

   5 likes
   • Mijn idee is dat juist als weinig mensen stemmen (bijv. slechts 20%), de politici dan niet kunnen claimen dat ze spreken uit naam van het volk. Hierdoor zal de geldigheid van hun beslissingen, besluiten en beleid een knauw krijgen en zal de vraag weer actueel worden of belangrijke zaken dan maar toch door referenda (dus door het volk zelf ipv hun ‘vertegenwoordigers’) beslist moeten worden.
    Referendum = volksdemocratie = directe democratie.
    Volksvertegenwoordiging = indirecte democratie = gemanipuleerde democratie.

    2 likes
  • Als je NIET stemt weet je zeker dat de ernooitwat verandert want de D666 stemmers en de VVD stemmers zullen dan zeker winnen.

   6 likes
   • Als je wel stemt, dan weet je zeker dat er niks zal veranderen, want de politici menen dan bewijs te hebben dat jij niet zonder hen kan en hun arrogantie blijft dan bestaan.

    0 likes
 3. Zo is het @elisabethje, de echte criminelen staan boven de wet. Het is aan het volk dat goed te beseffen en te beslissen het toe te staan of weigeren eraan mee te werken.

  22 likes
 4. De Franse regering vind het goed dat gewone fransen met een geel hesje blind geschoten worden door zogenaamde orde diensten die iplv benen en onderlichaam op hooften richten met de bedoeling zo de mensen op een onmenselijke smerige psychopatisch crimineel manier te intimideren.Alweer een reden om nooit psychopaten aan te nemen in orde diensten en politiek.En net als bij de Spaanse bejaarde vrouwtjes meppers en mishandelaars blijft het doods stil bij onze politieke leiding die zich anders dan normaal ineens niet kan inleven in de mishandelde en soms verminkte slachtoffers.Dit doet het ergst vrezen voor de toekomst.
  Mvrg,Marcel

  16 likes
 5. ‘De Franse binnenlandse inlichtingendienst DGSI heeft het drietal beschuldigd van het in gevaar brengen van de nationale veiligheid’. Dat moet natuurlijk wel goed uitgelegd worden. Dat gaat uiteraard niet om de nationale veligheid en de bevolking maar om de veiligheid van de heersende (liegende, corrupte) macht. Burgers blind schieten en politie agenten die met hamers rond lopen is wel veilig? Als die eens wisten wie en wat ze beschermen dan gingen ze waarschijnlijk spontaan over hun nek.

  6 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

duitse

Duitse journalist filmt in ‘overvol coronaziekenhuis’. Dit is wat hij ontdekte

In de Virchow-kliniek van het Charité-ziekenhuis in ...

coronamaatregelen

Hoogleraar legt uit waarom onze coronamaatregelen echt levensgevaarlijk zijn

De coronamaatregelen kosten meer levens dan ze ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 2 april
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.