Homepagina » Bewustzijn » President Uruguay zegt waar het op staat op aardetop in Rio (video)

President Uruguay zegt waar het op staat op aardetop in Rio (video)

Tijdens de VN-duurzaamheidstop in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro afgelopen week zijn de aanwezigen er niet in geslaagd concrete doelstellingen te formuleren voor duurzaam gebruik van water en energie voor voedselveiligheid.

Volgens de Uruguayaanse presdient José Mujica moeten we eens hardop gaan nadenken en ons afvragen waar we mee bezig zijn.

“We praten de hele tijd over duurzame ontwikkeling, we willen mensen bevrijden uit de armoede,” zei de bewindsman. “Consumptiepatronen zijn vandaag de dag gebaseerd op het niveau van rijke landen. Wat zou er gebeuren met de planeet als bijvoorbeeld de hindoes even veel auto’s per gezin zouden gaan rijden als de Duitsers? Hoeveel zuurstof zou er dan nog zijn om te ademen?”

Globalisering

“Onze beschaving is gericht op concurrentie en marktwerking,” ging Mujica verder. “De markt heeft consumptiemaatschappijen voortgebracht. Door de globalisering hebben we een overzicht van alle wereldgebeurtenissen. Maar sturen wij globalisering of bestuurt het ons? Kunnen we spreken van solidariteit terwijl we op hetzelfde moment economieën hebben die gebaseerd zijn op oneerlijke concurrentie?”

Volgens het Uruguayaanse staatshoofd wacht ons een enorme politieke uitdaging. De mens is de krachten waar ze over beschikt niet meer de baas. Het is nu andersom. De krachten bespelen de mens en het leven.

Geluk

“Toen we naar de aarde kwamen werd ons het leven gegeven om gelukkig te zijn. Het leven is vergankelijk en kort, maar het is van fundamenteel belang,” legde Mujica uit. “Wat gebeurt er als ik alleen maar werk om spullen te kopen en meer te krijgen? Wanneer we niet of minder consumeren stagneert de economie. De consumptie consumeert letterlijk onze planeet. Men wil alleen maar meer verkopen. Meer, meer, meer. We worden gevangen gehouden door de vicieuze cirkel van de wegwerpmaatschappij.”

“We moeten vechten voor een ander soort cultuur,” riep Mujica op. “Het probleem is politiek van aard. Je bent niet arm wanneer je weinig bezittingen hebt, je bent arm wanneer je steeds meer nodig hebt en verlangt. In Uruguay wonen ongeveer 3,5 miljoen mensen en 80 procent van het land wordt gebruikt voor landbouw. Boeren werken nu minder lang dan voorheen, maar moeten dubbel zo hard werken om alle materiële zaken als auto’s te kunnen betalen. Het is als reuma dat langzaam het lichaam overneemt. Is dat de eindbestemming van de mens?”

“Ontwikkeling zou geluk, liefde en relaties, met name de ouder-kind relatie moeten bevorderen,” besloot de Uruguayaanse president. “Wanneer we vechten voor milieu, moeten we daarbij eerst denken aan menselijk geluk.”

Bron: YouTube/edicioness21

Gerelateerd:

 Vind je deze informatie interessant? Deel het dan met je vrienden op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

19 reacties

 1. anke van der putten

  Zo zouden meer regeringsleiders er over moeten denken!

  0 likes
 2. Is het niet mooi dat er regeringsleiders zijn die het hart op de goed plaats hebben? De invloed van het “Westen” stagneert, en in plaats van te vechten tegen deze invloed (of er in mee te gaan) kunnen ze hun kleur laten zien…en zelfs een voorbeeld zijn

  0 likes
 3. Eindelijk een prachtig en krachtig mens die opstaat voor waar we voor geboren zijn !!!
  Heerlijk ik geniet hiervan…

  0 likes
 4. We kunnen veel verwachten van die kant van de wereld hun zullen de voorlopers zijn op wat wij allemaal wensen… Namasté

  0 likes
 5. Goed zo…. een steunbetuiging voor het volk.
  Wel vraag ik me af of leiders wel oren hebben die in staat zijn die boodschap tot ze door te laten dringen.
  Zeker op dit moment zijn onze leiders aan het overleven. Al dan niet binnen het politieke kader van hun partij.
  Niet te vergeten daarbij is de ANGST die onze leiders overheerst. Probeer hun ogen te lezen, probeer hun lichaamstaal te lezen. Ze zijn bang voor de toekomst.
  Hebben bangerikken oren naar verandering? Of blijven ze hangen in het raamwerk dat ze heeft gebracht op de huidige positie.
  Bedenk dat onze leiders niet door het volk zijn aangewezen. Maar dat er in het Westen een machtige elite is die bepaald wat er gebeurt.
  Volk laat van je horen! Kies je leiders.

  0 likes
 6. Deze man is zeker niet zo corrupt als andere regeerings leiders en hij spreekt waarheden waar je niet omheen kan ,maar zal er geluisterd worden??

  0 likes
 7. Waauw een leidinggevende met verstand en mensenkennis … dit is zeldzaam!

  0 likes
 8. Anke je hebt helemaal gelijk.
  God gaf de mens de aarde om alles samen te delen,al is het je laatste boterham.OOrlog is geld en macht,maar je medemens helpen is delen.

  0 likes
 9. Ja hoor, wij luisteren er toch al naar, en wij behoren toch tot de 99 % die wel willen luisteren en dan daar naar handelen, toch?

  0 likes
 10. Tja en wij zitten hier dan wel met onze mooie autootjes te rijden, maar vergeten het fijnstof, wat dit ding produceerd en dan nog wat het uitstoot aan rotzooi.En alles had wel duurzaam kunnen worden gemaakt,echter de grote maatschappijen als die van olie, gas, electriciteit,Blokkeren dit bewust omdat anders hun geldkraan wordt afgesloten.En wij zijn de gevangenen binnen dit systeem.WIJ ALS BURGERS ZULLEN MET LIEFDE ÉÉN BLOK MOETEN VORMEN TEGEN dit systeem.Liefde zal voor hen ontwapenend zijn.Maar eerst moet de massa de neus allemaal dezelfde richting uitsteken.En de tijd dringt!!!

  0 likes
 11. Snapt een ieder nu ook waarom derde wereldlanden kansloos zijn??Simpel omdat ons systeem niet toelaat, dat er enige rijkdom of luxe in deze gebieden komt, omdat anders de wereld in ademnood komt.Wederom de schuld van the “WHITE FOOLS”,die staan te trappelen om een totale vernietiging van ruimteschip aarde te bewerkstelligen.En maar Graaien het geboefte!!

  0 likes
 12. [quote name=”anke van der putten”]Zo zouden meer regeringsleiders er over moeten denken![/quote]

  Stem dan in september gewoon op SOPN !!!

  0 likes
 13. Wat José Mujica is zegt is een feit als we allemaal bereid zijn om te veranderen.

  0 likes
 14. Geweldige speech !

  Ik denk dat hier een goede oplossing is..
  http://www.youtube.com/watch?v=Jivb7lupDNU

  Zo ipv 500.000(?) vaten Olie per dag die Nederland uit het midden oosten moet kopen, importeer deze techniek, scheelt een hoop geld voor de mensen EN de regering.. WIN – WIN situatie -)

  0 likes
 15. de oorzaak van dit alles is GELD, het slijk der aarde, daar begint alles mee,velen krijgen er niet genoeg van en doen alles om eraan te komen, ten koste van de rest, mat name de grote leiders, politiekers en ander gespuis..new world order!!!

  0 likes
 16. De enige echte oplossing is een mentaliteitsverandering en dus evolueren naar een intelligente soort.We moeten samenwerken i.p.v. concurreren.We moeten onze kennis gebruiken om iedereen een zo hoog mogelijke levenskwaliteit te geven zonder de aarde leeg te zuigen.Dit kan enkel als de mens voldoende informatie bezit en zelf eens gaat nadenken i.p.v. te klagen en te zagen.De juiste informatie krijg je echter niet in het onderwijs,de mainstream media en zeker niet vanuit de politiek maar moet je zelf gaan zoeken en delen.Voor mezelf persoonlijk is een resource based economy en dan vooral ‘the venus project’ de oplossing voor de meeste problemen omdat het wetenschap in dienst stelt van de mens met respect voor de natuur en de mens in dienst stelt voor elkaar.Samen ‘spelen’ is samen ‘delen’.

  0 likes
 17. Een belangrijke misvatting,
  vooral gehuldigd door mensen die zichzelf ‘verstandig’ achten.
  Zij denken dat hun kennis reservoir een soort databank is
  waaruit zij door een druk op de knop elk gewenst gegeven kunnen
  bovenhalen. Belangrijker nog, dat nieuwe kennis zorgvuldig wordt
  samengevat en opgeslagen, terwijl verouderde en achterhaalde feiten
  tegelijkertijd worden gewist.Was het maar waar.
  Onze hersenen lijken meer op een uitdragerij,
  vol met verstofde feiten en vastgeroeste meningen,
  met nooit weerlegde onzin en nimmer getoetste geruchten.
  Vanaf onze vroegste jeugd stellen wij alles in het werk om de wereld te verklaren,
  en met hulp van ouders, leeftijdsgenoten en onderwijzers ontwerpen wij onze theorieen.
  de meeste daarvan zijn, letterlijk kinderlijk.
  Ze worden vaak vervangen door nieuwe als er nieuwe gegevens komen,
  maar soms komen er geen nieuwe gegevens, en soms worden ze toch niet vervangen.

  0 likes
 18. We weten zeker dat de rijn bij Lobith ons land binnenkomt, ook al hebbben we het nooit gecontroleerd, en we zijn ervan overtuigd dat de islamitische rechtspraak wreed is, ook al hebben we ons er nooit in verdiept. ‘Groter als’ mag niet,
  al zijn de enige autoriteiten onze ouders en de schoolmeesters, en sommige mannen weten zeker dat een vrouw niet kan worden verkracht als ze niet meewerkt.Sinds freud is duidelijk hoezeer kinderlijke resten in het gevoelsleven ons parten kunnen spelen, maar hetzelfde geldt voor ons verstand. Ook dat komt langzamerhand vol te zitten het fossiele resten, met achterhaalde theorieen en zelfs met onderling tegenstrijdige opvattingen.
  De hersenen zijn geen haar beter dan het hart.natuurlijk soms klopt het wat de autoriteit ons zegt, maar soms ook niet.
  (veel vaker niet dan wel) dus het toetsen van alles wat we uit 2de hand hebben vernomen is niet genoeg.

  0 likes
 19. dus voordat alle halve waarheden, leugens en fabels uit de wereld zijn, moeten we evolueren tot meer

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

tragedies

Eén van de grootste tragedies van de 20e eeuw waar u nog nooit van hebt gehoord

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog ...

klimaatcrisis

Groep wetenschappers (800+) in brief aan World Economic Forum: ‘Er is helemaal geen klimaatcrisis’

Clintel, een organisatie waar meer dan 800 ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 30 januari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.