Bewustzijn

President Uruguay zegt waar het op staat op aardetop in Rio (video)

Help mee door dit artikel met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Tijdens de VN-duurzaamheidstop in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro afgelopen week zijn de aanwezigen er niet in geslaagd concrete doelstellingen te formuleren voor duurzaam gebruik van water en energie voor voedselveiligheid.

Volgens de Uruguayaanse presdient José Mujica moeten we eens hardop gaan nadenken en ons afvragen waar we mee bezig zijn.

“We praten de hele tijd over duurzame ontwikkeling, we willen mensen bevrijden uit de armoede,” zei de bewindsman. “Consumptiepatronen zijn vandaag de dag gebaseerd op het niveau van rijke landen. Wat zou er gebeuren met de planeet als bijvoorbeeld de hindoes even veel auto’s per gezin zouden gaan rijden als de Duitsers? Hoeveel zuurstof zou er dan nog zijn om te ademen?”

Globalisering

“Onze beschaving is gericht op concurrentie en marktwerking,” ging Mujica verder. “De markt heeft consumptiemaatschappijen voortgebracht. Door de globalisering hebben we een overzicht van alle wereldgebeurtenissen. Maar sturen wij globalisering of bestuurt het ons? Kunnen we spreken van solidariteit terwijl we op hetzelfde moment economieën hebben die gebaseerd zijn op oneerlijke concurrentie?”

Volgens het Uruguayaanse staatshoofd wacht ons een enorme politieke uitdaging. De mens is de krachten waar ze over beschikt niet meer de baas. Het is nu andersom. De krachten bespelen de mens en het leven.

Geluk

“Toen we naar de aarde kwamen werd ons het leven gegeven om gelukkig te zijn. Het leven is vergankelijk en kort, maar het is van fundamenteel belang,” legde Mujica uit. “Wat gebeurt er als ik alleen maar werk om spullen te kopen en meer te krijgen? Wanneer we niet of minder consumeren stagneert de economie. De consumptie consumeert letterlijk onze planeet. Men wil alleen maar meer verkopen. Meer, meer, meer. We worden gevangen gehouden door de vicieuze cirkel van de wegwerpmaatschappij.”

“We moeten vechten voor een ander soort cultuur,” riep Mujica op. “Het probleem is politiek van aard. Je bent niet arm wanneer je weinig bezittingen hebt, je bent arm wanneer je steeds meer nodig hebt en verlangt. In Uruguay wonen ongeveer 3,5 miljoen mensen en 80 procent van het land wordt gebruikt voor landbouw. Boeren werken nu minder lang dan voorheen, maar moeten dubbel zo hard werken om alle materiële zaken als auto’s te kunnen betalen. Het is als reuma dat langzaam het lichaam overneemt. Is dat de eindbestemming van de mens?”

“Ontwikkeling zou geluk, liefde en relaties, met name de ouder-kind relatie moeten bevorderen,” besloot de Uruguayaanse president. “Wanneer we vechten voor milieu, moeten we daarbij eerst denken aan menselijk geluk.”

Bron: YouTube/edicioness21

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
anke van der putten
anke van der putten
10 jaren geleden

Zo zouden meer regeringsleiders er over moeten denken!

Walter
Walter
10 jaren geleden

Is het niet mooi dat er regeringsleiders zijn die het hart op de goed plaats hebben? De invloed van het “Westen” stagneert, en in plaats van te vechten tegen deze invloed (of er in mee te gaan) kunnen ze hun kleur laten zien…en zelfs een voorbeeld zijn

Sonnie
Sonnie
10 jaren geleden

Eindelijk een prachtig en krachtig mens die opstaat voor waar we voor geboren zijn !!!
Heerlijk ik geniet hiervan…

Debb3
Debb3
10 jaren geleden

We kunnen veel verwachten van die kant van de wereld hun zullen de voorlopers zijn op wat wij allemaal wensen… Namasté

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

19
0
We lezen graag je reactie!x