Homepagina » Binnenland » Geen bewijs dat AIVD Russische hackersgroep infiltreerde. Hoe de Volkskrant zich voor het karretje van geheime diensten laat spannen
Geen bewijs dat AIVD Russische hackersgroep infiltreerde. Hoe de Volkskrant zich voor het karretje van geheime diensten laat spannen

Geen bewijs dat AIVD Russische hackersgroep infiltreerde. Hoe de Volkskrant zich voor het karretje van geheime diensten laat spannen

Begin dit jaar kwam de Volkskrant met groot nieuws: ‘Hackers AIVD leverden cruciaal bewijs over Russische inmenging in Amerikaanse verkiezingen’.

De AIVD zou zijn geïnfiltreerd in de Russische hackersgroep Cozy Bear en getuige zijn geweest van de manier waarop de club de Amerikaanse presidentsverkiezingen probeerde te beïnvloeden.

De inhoud van het artikel werd door heel journalistiek en politiek Nederland voor waar aangenomen.

Naïef

Al snel begon het verhaal barsten te vertonen. Eelco Bosch van Rosenthal, die met auteur Huib Modderkolk had samengewerkt aan het artikel, verklaarde in Nieuwsuur geen bewijzen te hebben gezien voor het verhaal van de AIVD-hack.

Het hele artikel in de Volkskrant was volledig gebaseerd op wat inlichtingendiensten Modderkolk en Bosch van Rosenthal hadden verteld.

De journalisten hebben de AIVD hier verder niet over aan de tand gevoeld. Dat komt nogal naïef over, aangezien inlichtingendiensten nooit zomaar lekken, schrijft journalist Eric van de Beek voor Novini.

Amerikaans ‘lek’

“Zijn dit dezelfde bronnen die ons in 2002 vertelden over de Iraakse massavernietigingswapens?” twitterde cybersecurity-deskundige Arjen Kamphuis.

“Dezelfde bronnen die ons in 1990 vertelden over de gestolen couveuses in Koeweit, in 1984 over het belang van de bewapening van de Afghaanse moedjaheddien en in 1965 over de ‘winnable’ war in Vietnam?” vervolgde hij.


Het heeft er alle schijn van dat dit een Amerikaans ‘lek’ was, met als doel Rusland als groot gevaar af te schilderen, merkt Van de Beek op.

Nepnieuws

NSA-klokkenluider Edward Snowden zei in 2015 in een interview met de NOS over de AIVD en MIVD: “Zij werken voor de Amerikaanse diensten en doen wat ze wordt opgedragen.”

Emeritus hoogleraar Cees Hamelink zei over het artikel in de Volkskrant: “Een artikel met zoveel anonieme, onverifieerbare bronnen, ongerijmdheden en misleidende onzorgvuldigheden zou ongetwijfeld tot nepnieuws gerekend zijn als het gepubliceerd was op sociale media.”

[Novini]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Peter schreef:

  Doet me denken aan het verhaal,wie de MH 17 heeft neergeschoten.
  Hier ging men volledig af op een bericht,dat de Oekraïense veiligheids dienst had samengesteld.
  De slager,die zijn eigen vlees keurt.
  Ook hier weer de media,die zich zonder verder onderzoek voor het karretje van de geheime dienst liet spannen.

  18 likes
  • johan den haag schreef:

   Het is niet alleen het doet me denken………………

   Het is gevaarlijk!!!

   We worden gebrainwashed

   En geen normale politieke partij ( dierenpartij of SP zouden hier tegen in kunnen gaan bv)
   of normale krant ( ik had gehoopt op bv Trouw)

   die nog een normaal tegenwicht geeft

   Ik schaam me voor deze club mensen die zelf beweert dat onze democratie in gevaar is.

   Inderdaad mevouwtje Ollongren, meneertje Pechtold, meneertje Rutten…etc. Jullie vormen het gevaar!!!!

   9 likes
 • Aart schreef:

  Er komt een dag en dan jagen we de landverraders van de Volkskrant met hun zelfpijpende linkse deugkliek het land uit, met pek en (rooie) veren

  4 likes
 • realitycheck schreef:

  En ondertussen srtemmen we op dezelfde ‘volksvertegenwoordigers’, gelooft 82% van de NLbevolking de mainstrammedia en laten we ons vol stoppen met gelegaliseerde troep in voedsel en vaccins.
  Die hooivorken zie ik in dit land nog niet tevoorschijn komen..

  5 likes
 • H.J. schreef:

  De inwoners van West Europa, worden gewoon met hun oogjes open op alle fronten belazert en door wie maakt geen pepernoot uit, maar de echte waarheid gaat in een kist, met de deksel dicht en meters onder de grond.
  En al die schijnheilige balletjes, zijn op alle fronten alweer aan het wijzen naar anders denkende, wat dat zijn de schurken, die dragen een speldje of zoeken contact met hun kinderen.
  Ga zo door Rutte / Pechtold / Klaver / Buma / Asscher en volgers.

  2 likes
 • Denker schreef:

  Begin me te ergeren aan de berichtgeving, nieuwste feit in de media oud Russische spion vergiftigd met sarin. Hier zit Poetin achter. Zit Poetin dan ook achter de sarin vergiftiging van de halfbroer van Kim Young Un? Deze is heel toevallig ook met sarin vergiftigd. Er is een groep die heel veel belang hebben bij de destabilisatie van Rusland, dit is dezelfde groep die met zekerheid verantwoordelijk gehouden kan worden voor MH17, en die heel veel macht over Europa uitstralen. Laten we hopen dat er belangrijke gewetensvolle mensen besef krijgen dat ze gemanipuleerd worden en zich tegen het systeem gaan keren. Omdat ze niet langer met zichzelf kunnen leven,echter een probleem is een psychopaat heeft geen gevoel voor empathie.

  0 likes
 • duitinzakje schreef:

  Hahaha, we moeten de link hieronder doorsturen naar de VK. En maar eens zien of ze genoeg karakter hebben om toe te geven dat ze er weer eens helemaal naast zaten.

  Ik voorspel dat we er niets over zullen horen. Dat hele hack-verhaal stort in zijn footprint ineen zoals de twin towers in NY.

  https://www.zerohedge.com/news/2018-03-07/dnc-hack-involved-russian-agents-within-democratic-party-unreleased-steele-memo

  0 likes
 • x

  Check Also

  greenpeace

  Medeoprichter Greenpeace: ‘Er is geen klimaatcatastrofe. Dat is een leugen’

  Wie dacht deze koele zomer even verlost ...

  russen

  ‘Ruslandkenner’ waarschuwt dat de Russen komen: ‘Ze zijn duivels slim’

  Poetin probeert de Nederlandse politiek te beïnvloeden, ...

  >