Binnenland

Geen bewijs dat AIVD Russische hackersgroep infiltreerde. Hoe de Volkskrant zich voor het karretje van geheime diensten laat spannen

Help ons door deze info met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Begin dit jaar kwam de Volkskrant met groot nieuws: ‘Hackers AIVD leverden cruciaal bewijs over Russische inmenging in Amerikaanse verkiezingen’.

De AIVD zou zijn geïnfiltreerd in de Russische hackersgroep Cozy Bear en getuige zijn geweest van de manier waarop de club de Amerikaanse presidentsverkiezingen probeerde te beïnvloeden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

De inhoud van het artikel werd door heel journalistiek en politiek Nederland voor waar aangenomen.

Naïef

Al snel begon het verhaal barsten te vertonen. Eelco Bosch van Rosenthal, die met auteur Huib Modderkolk had samengewerkt aan het artikel, verklaarde in Nieuwsuur geen bewijzen te hebben gezien voor het verhaal van de AIVD-hack.

Het hele artikel in de Volkskrant was volledig gebaseerd op wat inlichtingendiensten Modderkolk en Bosch van Rosenthal hadden verteld.

De journalisten hebben de AIVD hier verder niet over aan de tand gevoeld. Dat komt nogal naïef over, aangezien inlichtingendiensten nooit zomaar lekken, schrijft journalist Eric van de Beek voor Novini.

Amerikaans ‘lek’

“Zijn dit dezelfde bronnen die ons in 2002 vertelden over de Iraakse massavernietigingswapens?” twitterde cybersecurity-deskundige Arjen Kamphuis.

“Dezelfde bronnen die ons in 1990 vertelden over de gestolen couveuses in Koeweit, in 1984 over het belang van de bewapening van de Afghaanse moedjaheddien en in 1965 over de ‘winnable’ war in Vietnam?” vervolgde hij.


Het heeft er alle schijn van dat dit een Amerikaans ‘lek’ was, met als doel Rusland als groot gevaar af te schilderen, merkt Van de Beek op.

Nepnieuws

NSA-klokkenluider Edward Snowden zei in 2015 in een interview met de NOS over de AIVD en MIVD: “Zij werken voor de Amerikaanse diensten en doen wat ze wordt opgedragen.”

Emeritus hoogleraar Cees Hamelink zei over het artikel in de Volkskrant: “Een artikel met zoveel anonieme, onverifieerbare bronnen, ongerijmdheden en misleidende onzorgvuldigheden zou ongetwijfeld tot nepnieuws gerekend zijn als het gepubliceerd was op sociale media.”

[Novini]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Peter
Peter
6 jaren geleden

Doet me denken aan het verhaal,wie de MH 17 heeft neergeschoten.
Hier ging men volledig af op een bericht,dat de Oekraïense veiligheids dienst had samengesteld.
De slager,die zijn eigen vlees keurt.
Ook hier weer de media,die zich zonder verder onderzoek voor het karretje van de geheime dienst liet spannen.

Aart
Aart
6 jaren geleden

Er komt een dag en dan jagen we de landverraders van de Volkskrant met hun zelfpijpende linkse deugkliek het land uit, met pek en (rooie) veren

H.J.
H.J.
6 jaren geleden

De inwoners van West Europa, worden gewoon met hun oogjes open op alle fronten belazert en door wie maakt geen pepernoot uit, maar de echte waarheid gaat in een kist, met de deksel dicht en meters onder de grond.
En al die schijnheilige balletjes, zijn op alle fronten alweer aan het wijzen naar anders denkende, wat dat zijn de schurken, die dragen een speldje of zoeken contact met hun kinderen.
Ga zo door Rutte / Pechtold / Klaver / Buma / Asscher en volgers.

realitycheck
realitycheck
6 jaren geleden

En ondertussen srtemmen we op dezelfde ‘volksvertegenwoordigers’, gelooft 82% van de NLbevolking de mainstrammedia en laten we ons vol stoppen met gelegaliseerde troep in voedsel en vaccins.
Die hooivorken zie ik in dit land nog niet tevoorschijn komen..

Back to top button
8
0
We lezen graag je reactie!x