Universum

Geen Big Bang? Nieuw model voorspelt dat het universum geen begin heeft

Help anderen door dit artikel met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Volgens de theorieën van Einstein is het heelal zo’n 13,8 miljard jaar geleden ontstaan uit een enorm heet punt met een oneindig grote dichtheid. Tegelijkertijd met deze oerknal zouden ruimte en tijd zijn ontstaan.

Hoewel de meeste mensen dit model accepteren, kunnen wetenschappers nog altijd niet verklaren wat er in dit punt, een singulariteit geheten, is gebeurd of wat ervoor was. Twee natuurkundigen hebben een radicale nieuwe theorie opgesteld die suggereert dat de Big Bang nooit heeft plaatsgevonden en dat ons universum geen begin en geen eind heeft.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

“De oerknaltheorie voorspelt zijn eigen ondergang,” zei professor Saurya Das van de Universiteit van Lethbridge in Canada. “De theorie verklaart ook niet waar die oorspronkelijke staat precies vandaan kwam.”

Om dit probleem op te lossen combineerden de wetenschappers de algemene relativiteitstheorie, die de krachten om ons heen beschrijft, met de kwantummechanica, die het gedrag van subatomaire deeltjes beschrijft.

“Voor zover wij kunnen zien kan het heelal geen begin hebben omdat verschillende punten in het universum in het verleden nooit zijn samengekomen,” zei professor Das. “Het blijft voor altijd bestaan. Het heeft geen eind. Met andere woorden: er is geen singulariteit.”

Maar als de Big Bang nooit heeft plaatsgevonden, hoe is het heelal dan ontstaan? “Het universum kan bijvoorbeeld altijd al hebben bestaan,” speculeert professor Das. “Het kan door verschillende cycli zijn gegaan of het is veel eerder gecreëerd.”

Zijn theorie kan ook de oorsprong van donkere materie en donkere energie verklaren. Het heelal bestaat naar schatting voor 25 procent uit donkere materie en voor 70 procent uit donkere energie.

“We laten zien dat een Bose-Einsteincondensaat zich mogelijk al vroeg heeft gevormd en zowel donkere materie als donkere energie kan verklaren,” zei Das. In de jaren negentig ontdekten astronomen dat de uitdijing van het heelal versnelt als gevolg van de aanwezigheid van donkere energie. Die versnelling kan met het model van Das ook worden verklaard.

“Het geeft een zekere voldoening dat zulke correcties zoveel problemen in één keer kunnen oplossen,” zei Das. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Physics Letters B.

[Phys.org]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

48 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Pedro
Pedro
9 jaren geleden

Het mooie is dat die donkere energie/materie ook uit formules komt en eigenlijks nog nooit fysiek is bewezen, zijn ze nog hard mee bezig. Lastig om geloof te hebben in theorieën van anderen als er een ander kan komen met een “betere” verklaring.

Alleen vind ik het wel kwalijk wanneer onbewezen zaken worden geleerd aan kinderen op school als feiten en niet als plausibele zaken.

Adam
Adam
9 jaren geleden

Als je de brieven van Jezus zelf zou lezen, dan legt Jezus in een van die 9 brieven uit, dat de oerknal wel degelijk heeft plaats gevonden, en wat die kracht veroorzaakte, dat wat het Goddelijk bewustzijn, en zolang die professor das, en vele andere met hem, daar niet van af weten zoeken zij op de verkeerde weg. en.. nog even iets, bewustzijn en Goddelijk bewustzijn, is niet te traceren en te meten. Al het geschapenen dus incl de oerknal, is door het Goddelijk bewustzijn geschapen, het is het evenwicht tussen het vader en moeder leven, en over die donkere materie, dat is nodig om het positieve en negatieve in evenwicht te houden, daar bestaat ook alles uit.

Axmann
Axmann
9 jaren geleden

‘Het ontstaan van het heelal’, een onderwerp waar je nooit uitkomt, omdat de menselijke geest beperkt is. Professor Das stelt zichzelf de vraag: “Maar als de Big Bang nooit heeft plaatsgevonden, hoe is het heelal dan ontstaan?” Mijn antwoord aan hem: “ooit wel eens aan het bestaan van God gedacht?”

Doler
Doler
9 jaren geleden

er is ook niks, de mens heeft zelf de tijd gecreëerd, om een dagindeling te kunnen maken, dus op tijd je bed uit, op tijd je afspraken nakomen. Tijd kan je ook niet bewijzen, ja je kan naar de klok kijken en zeggen alweer een uur verder, maar als je de klok stil zet gaat dat uur gewoon verder
Interessant is als de klok een uur terug draait ga je dan terug in de tijd, of vooruit ga je dan de toekomst in

Back to top button
48
0
We lezen graag je reactie!x