Gezondheid

Gember: het universele medicijn

Help anderen door dit artikel met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Gember belooft extra pit in de keuken, maar is vooral ook goed voor je gezondheid. Volgens voedingsdeskundige Annelies Verhelst, die gespecialiseerd is in kruidengeneeskunde, is gember het perfecte ingrediënt om een recept extra pit te geven, zonder het vet- en suikergehalte van het gerecht de hoogte in te jagen.

“Het aantal calorieën dat gember bevat is verwaarloosbaar, zeker als je ziet hoeveel werkzame stoffen het biedt,” zegt ze. “Het levert een schat aan vitaminen en mineralen op. Gember is bijvoorbeeld rijk aan de vitaminen B en C, bevat bètacaroteen en is een uitstekende bron van kalium. Gember bevat ook calcium, magnesium, koper, seleen en fosfor.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Duitse wetenschappers ontdekten dat gember je op een gezonde manier doet zweten, op een manier die bacteriën en infecties helpt afweren. De specerij bevat antioxidanten, werkt ontstekingsremmend en stimuleert het immuunsysteem.

Gember verhoogt de biologische beschikbaarheid van vitaminen en mineralen, waardoor voedingsstoffen beter opgenomen worden. Het ontsmet longen en luchtwegen, stilt de hoest, werkt koortswerend en bespoedigt het herstelproces, aldus Verhelst.

In China heeft de tropische wortelstok een lange geschiedenis als gezond wapen in de strijd tegen maag-darmklachten. Modern wetenschappelijk onderzoek bevestigt deze brede waaier aan geneeskrachtige eigenschappen.

Gember zorgt op drie vlakken voor een snelle spijsvertering. Het bevat zingibain, een enzym dat de vertering bevordert. Daarnaast stimuleert gingerol de speekselproductie en de lever. Gember geeft tot slot de aanmaak van spijsverteringsenzymen een duwtje in de rug.

Omdat gember maagversterkend werkt, de peristaltiek bij braakneigingen normaliseert en het maagslijmvlies versterkt, helpt het tegen reisziekte en ochtendmisselijkheid.

Gingerolen, de voornaamste bestanddelen van het extract van de wortelstok, verhinderen het ontstaan van uiteenlopende tumoren en remmen hun verdere groei af. Uit wetenschappelijk onderzoek kwam de ontstekingsremmende werking van gember duidelijk naar voren. Vooral bij darmkanker zouden gingerolen een gunstige werking hebben.

Studies tonen aan dat mensen die dagelijks twee gram gember eten, minder last krijgen van spierkrampen en –pijn. Daarnaast laten veelbelovende studies zien dat gember ook doeltreffend werkt bij gewrichtsontstekingen zoals artritis en reuma.

Binnen de ayurvedische geneeskunde wordt gember ook wel omschreven als ‘het universele medicijn’. Gember werkt als een natuurlijke bloedverdunner, waardoor het bloedklonters helpt vermijden en het risico op trombose verkleint.

[Goed Gevoel]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Huisheks
Huisheks
9 jaren geleden

Zou een goede hulp kunnen bij symptoombestrijding na het eten van alle chemische troep uit de supermarkt. Duidelijk is dat de Chinese keuken/geneeskunst nog zo gek niet is.
Maar tegen alle rotzooi die we dagelijks voorgeschoteld krijgen is geen kruid gewassen.

biko
biko
9 jaren geleden

Ik eet elke dag een paar keer een flink stuk rauwe gember. Een aanrader voor mensen met trage spijsvertering en / of soortgelijke problemen.

Back to top button
10
0
We lezen graag je reactie!x