Wetenschap

Universiteit brengt teleportatie stuk dichterbij

Help door deze informatie met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De laatste tien jaar hebben theoretisch natuurkundigen laten zien dat kwantumverstrengeling de sleutel zou kunnen zijn voor de teleportatie van informatie.

Onderzoekers brengen ons nu een stap dichter in de buurt van teleportatie zoals in sciencefictionfilms, zo kunnen we lezen in het tijdschrift Physical Review Letters.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

In 1993 berekende een team wetenschappers dat teleportatie zou kunnen werken door de kwantumwetten toe te passen. Met behulp van kwantumteleportatie kan informatie in een oogwenk over enorme afstanden worden verstuurd.

Qubits

Bij verstrengeling zijn paren kwantumdeeltjes, zoals elektronen of protonen, intrinsiek met elkaar verbonden, of ze zich nu naast elkaar bevinden of aan beide uiteinden van een sterrenstelsel. Via deze verbinding kunnen stukjes kwantuminformatie, qubits, worden verstuurd met behulp van traditionele vormen van klassieke communicatie.

Een groep natuurkundigen heeft nu een manier bedacht om verschillende objecten te kunnen teleporteren. Ze hebben een protocol ontwikkeld om een aantal qubits tegelijkertijd te teleporteren.

Spookachtige actie op afstand

Einstein deed de theorie van kwantumverstrengeling af als ‘spookachtige actie op afstand’. Toch blijkt verstrengeling wel degelijk te bestaan. “Er is een nauw verband tussen teleportatie en kwantumcomputers, apparaten die gebruik maken van de kwantummechanica om berekeningen uit te voeren die te ingewikkeld zijn voor een gewone computer,” zei hoofdonderzoeker Sergii Strelchuk van de Universiteit van Cambridge. “Verstrengeling kan gezien worden als de brandstof die de teleportatie voortstuwt.”

Hoewel het protocol van de natuurkundigen enkel in theorie werkt, lukte het een team van Chinese wetenschappers vorig jaar om fotonen over een afstand van 143 kilometer te teleporteren. Teleportatie van informatie is haalbaar met behulp van de huidige technologieën, terwijl de teleportatie van grote objecten voor nu nog wordt gezien als fictie.

Bron: Cam.ac.uk Foto: Jurvetson/University of Cambridge

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
nella
nella
11 jaren geleden

Het kan nu nog wel fictie zijn,maar ik denk dat teleportatie met behulp van de huidige technologiëen toch wel tot de mogelijkheden behoren ik hoop het mee te maken…..weer een grote stap verder.

Liquid
Liquid
11 jaren geleden

Beam me up Scotty! (maar test het wel lekker eerst effe met jezelf. 😉 )

herma
herma
11 jaren geleden

het bestaat al

m&m
m&m
11 jaren geleden

[quote name=”herma”]het bestaat al[/quote]

ja?

Back to top button
13
0
We lezen graag je reactie!x