Het Complot

Belangenverstrengeling: Europese voedselwaakhond betaald door voedingsindustrie

Help ons door deze info met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Welk voedsel voor ons al dan niet veilig is wordt bepaald door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA).

Het blijkt dat meer dan de helft van de experts die aan de organisatie zijn verbonden financiële banden heeft met de voedingsindustrie.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/08/verwar-intelligenrtie-niet.jpg

Hoewel deze voedselwaakhond bepaalt wat veilig of onveilig voedsel is voor de Europese burger, hebben veel mensen geen weet van het bestaan van de EFSA, laat staan wat haar taken zijn. De EFSA heeft 1200 werknemers in dienst en is verantwoordelijk voor 500 miljoen inwoners. Ter vergelijking hebben we in de Verenigde Staten, waar ongeveer 300 miljoen mensen wonen, de Food and Drug Administration (FDA). Hoewel de toezichthouders bijna exact dezelfde taken hebben, zijn er bij de FDA liefst 14.000 mensen in dienst.

Aspartaam

De EFSA doet zelf geen onderzoek en krijgt alleen informatie van buitenaf. De panels werken veelal met informatie van de industrie zelf, die op deze manier in Europa letterlijk zijn eigen vlees keurt.

Het is van groot belang dat burgers worden beschermd tegen voedsel dat schadelijk of veel te ongezond is. Ons voedsel wordt grotendeels industrieel geproduceerd, denk aan aspartaam in light-frisdrank, genetisch gemodificeerde gewassen of groeimelk.

Het Voedingscentrum zegt over de EFSA:

De European Food Safety Authority (EFSA) is een onafhankelijk onderzoeksinstituut dat de Europese Commissie adviseert. Op hun wetenschappelijke bevindingen wordt het Europese beleid en wetgeving op gebied van voedselveiligheid gebaseerd.

Zo maakt de EFSA adviezen over E-nummers, de veiligheid van nieuwe stoffen en genetisch gemodificeerde producten. Deze adviezen wegen zwaar mee voor de Europese Commissie om beleid op te kunnen maken.

Verborgen belangen

Onafhankelijk? Meer dan de helft van alle experts die verbonden zijn aan de EFSA heeft direct of indirect financiële banden met de voedingsindustrie, zo blijkt uit het rapport An unhappy meal (pdf) van de non-profitorganisatie Corporate Europe Observatory (CEO). De Nederlandse nieuwsmedia hebben niets gedaan met dit rapport.

Van de 209 wetenschappelijke experts hebben 122 (58 procent) financiële banden met de voedingssector. Het gaat hier alleen om experts waarvan op de website van de EFSA staat dat zij geld krijgen van de private sector. Dat is nog exclusief de verborgen belangen.

Een voorbeeld van belangenverstrengeling is professor Toxicologie Ivonne Rietjens van de Wageningen Universiteit. Haar onderzoek wordt onder andere gefinancierd door Nestlé. Daarnaast bepaalt Rietjens als vicevoorzitter van een panel of de omstreden kunstmatige zoetstof aspartaam al dan niet veilig is. Hoewel Nestlé zelf geen aspartaam produceert, verkoopt het grootste voedingsmiddelenconcern ter wereld wel producten waar de zoetstof in verwerkt is.

Bron: Ftm.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
biko steve
biko steve
10 jaren geleden

Zelf blijven onderzoeken en nadenken dan is er niets aan de hand.

De achterhaalde ‘wetenschap’ waar het voedingscentrum zich op baseerd kan je als eerste schrappen.

Pascal
Pascal
10 jaren geleden

Door de Bilderberg groep kan je dit als 1 partij zien en is het geheel normaal en logisch. Dat gebeurd met alles wat 1 is!! Alle winkels in uw winkelcentra zijn aangesloten bij de vrijmetselarij en zo worden alle prijzen afgesproken dus van een ijsje tot de BH. Alles is Vrijmetselarij en degene die het niet zijn, moeten hun waren met contracten kopen bij de Bilderberg Vrijmetselarij. Je kan er dus niet aan ontkomen. In deze wereld bestaat concurrentie geheel niet omdat alles door Bilderberg Vrijmetselarij is afgesproken. Nu hopen dat het meer duidelijkheid geeft.

Nature
Nature
10 jaren geleden

Ach… alweer het oude liedje. Geld.

Peter68
Peter68
10 jaren geleden

Dat wisten we toch al lang? Bijna niets of niemand is nog onafhankelijk tegenwoordig, het is allemaal een pot nat. Daarom geloof ik ook niets en niemand meer en doe ik zelf onderzoek naar wat er in mijn voedsel en drinken zit. Bevalt het me niet dan zal ik het ook niet kopen zoals Unilever en Boi+ pas hebben ontdekt. Ik heb ze beiden aangeschreven dat de ingrediënten niet correct waren en sommige zelfs een bedreiging voor de gezondheid zijn.

Back to top button
15
0
We lezen graag je reactie!x