Welk voedsel voor ons al dan niet veilig is wordt bepaald door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA).
Het blijkt dat meer dan de helft van de experts die aan de organisatie zijn verbonden financiële banden heeft met de voedingsindustrie.
Hoewel deze voedselwaakhond bepaalt wat veilig of onveilig voedsel is voor de Europese burger, hebben veel mensen geen weet van het bestaan van de EFSA, laat staan wat haar taken zijn. De EFSA heeft 1200 werknemers in dienst en is verantwoordelijk voor 500 miljoen inwoners. Ter vergelijking hebben we in de Verenigde Staten, waar ongeveer 300 miljoen mensen wonen, de Food and Drug Administration (FDA). Hoewel de toezichthouders bijna exact dezelfde taken hebben, zijn er bij de FDA liefst 14.000 mensen in dienst.
Aspartaam
De EFSA doet zelf geen onderzoek en krijgt alleen informatie van buitenaf. De panels werken veelal met informatie van de industrie zelf, die op deze manier in Europa letterlijk zijn eigen vlees keurt.
Het is van groot belang dat burgers worden beschermd tegen voedsel dat schadelijk of veel te ongezond is. Ons voedsel wordt grotendeels industrieel geproduceerd, denk aan aspartaam in light-frisdrank, genetisch gemodificeerde gewassen of groeimelk.
Het Voedingscentrum zegt over de EFSA:
De European Food Safety Authority (EFSA) is een onafhankelijk onderzoeksinstituut dat de Europese Commissie adviseert. Op hun wetenschappelijke bevindingen wordt het Europese beleid en wetgeving op gebied van voedselveiligheid gebaseerd.
Zo maakt de EFSA adviezen over E-nummers, de veiligheid van nieuwe stoffen en genetisch gemodificeerde producten. Deze adviezen wegen zwaar mee voor de Europese Commissie om beleid op te kunnen maken.
Verborgen belangen
Onafhankelijk? Meer dan de helft van alle experts die verbonden zijn aan de EFSA heeft direct of indirect financiële banden met de voedingsindustrie, zo blijkt uit het rapport An unhappy meal (pdf) van de non-profitorganisatie Corporate Europe Observatory (CEO). De Nederlandse nieuwsmedia hebben niets gedaan met dit rapport.
Van de 209 wetenschappelijke experts hebben 122 (58 procent) financiële banden met de voedingssector. Het gaat hier alleen om experts waarvan op de website van de EFSA staat dat zij geld krijgen van de private sector. Dat is nog exclusief de verborgen belangen.
Een voorbeeld van belangenverstrengeling is professor Toxicologie Ivonne Rietjens van de Wageningen Universiteit. Haar onderzoek wordt onder andere gefinancierd door Nestlé. Daarnaast bepaalt Rietjens als vicevoorzitter van een panel of de omstreden kunstmatige zoetstof aspartaam al dan niet veilig is. Hoewel Nestlé zelf geen aspartaam produceert, verkoopt het grootste voedingsmiddelenconcern ter wereld wel producten waar de zoetstof in verwerkt is.
Bron: Ftm.nl
Gerelateerd:
- ‘Onderneem actie tegen gif in margarine’
- Advantaam gaat aspartaam vervangen
- ‘Nederland moet gebruik van aspartaam zelfstandig beperken’
- Kenia stelt importverbod in op genetisch aangepast voedsel
- Controversiële studie naar biologisch voedsel gefinancierd door Cargill
Bestaan voorspellende dromen echt? Onderzoek leidt tot opmerkelijke resultaten
Bizarre beelden: CDA-wethouder noemt influencers met rechtse denkbeelden gevaar voor samenleving
Arts met multiple sclerose geneest zichzelf op natuurlijke wijze
Jij financiert de mensensmokkelaars die migranten naar Europa brengen. Gelekte documenten schetsen duister beeld
Informatie van RIVM over nieuwe booster is misleidend: zo worden de risico’s verzwegen
Zonder oorlog hebben overheden geen bestaansrecht: Een (bedachte) vijand is nodig om macht over het volk te behouden
“Oud-minister Els Borst was BVD-agente”
D66, CDA en SP beschuldigen Van Houwelingen van vooringenomenheid: ‘Met verbazing zitten kijken’
Beklemmende angst verdwijnt als sneeuw voor de zon met deze controversiële methode