Homepagina » Het Complot » Belangenverstrengeling: Europese voedselwaakhond betaald door voedingsindustrie
Belangenverstrengeling: Europese voedselwaakhond betaald door voedingsindustrie

Belangenverstrengeling: Europese voedselwaakhond betaald door voedingsindustrie

Welk voedsel voor ons al dan niet veilig is wordt bepaald door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA).

Het blijkt dat meer dan de helft van de experts die aan de organisatie zijn verbonden financiële banden heeft met de voedingsindustrie.

Hoewel deze voedselwaakhond bepaalt wat veilig of onveilig voedsel is voor de Europese burger, hebben veel mensen geen weet van het bestaan van de EFSA, laat staan wat haar taken zijn. De EFSA heeft 1200 werknemers in dienst en is verantwoordelijk voor 500 miljoen inwoners. Ter vergelijking hebben we in de Verenigde Staten, waar ongeveer 300 miljoen mensen wonen, de Food and Drug Administration (FDA). Hoewel de toezichthouders bijna exact dezelfde taken hebben, zijn er bij de FDA liefst 14.000 mensen in dienst.

Aspartaam

De EFSA doet zelf geen onderzoek en krijgt alleen informatie van buitenaf. De panels werken veelal met informatie van de industrie zelf, die op deze manier in Europa letterlijk zijn eigen vlees keurt.

Het is van groot belang dat burgers worden beschermd tegen voedsel dat schadelijk of veel te ongezond is. Ons voedsel wordt grotendeels industrieel geproduceerd, denk aan aspartaam in light-frisdrank, genetisch gemodificeerde gewassen of groeimelk.

Het Voedingscentrum zegt over de EFSA:

De European Food Safety Authority (EFSA) is een onafhankelijk onderzoeksinstituut dat de Europese Commissie adviseert. Op hun wetenschappelijke bevindingen wordt het Europese beleid en wetgeving op gebied van voedselveiligheid gebaseerd.

Zo maakt de EFSA adviezen over E-nummers, de veiligheid van nieuwe stoffen en genetisch gemodificeerde producten. Deze adviezen wegen zwaar mee voor de Europese Commissie om beleid op te kunnen maken.

Verborgen belangen

Onafhankelijk? Meer dan de helft van alle experts die verbonden zijn aan de EFSA heeft direct of indirect financiële banden met de voedingsindustrie, zo blijkt uit het rapport An unhappy meal (pdf) van de non-profitorganisatie Corporate Europe Observatory (CEO). De Nederlandse nieuwsmedia hebben niets gedaan met dit rapport.

Van de 209 wetenschappelijke experts hebben 122 (58 procent) financiële banden met de voedingssector. Het gaat hier alleen om experts waarvan op de website van de EFSA staat dat zij geld krijgen van de private sector. Dat is nog exclusief de verborgen belangen.

Een voorbeeld van belangenverstrengeling is professor Toxicologie Ivonne Rietjens van de Wageningen Universiteit. Haar onderzoek wordt onder andere gefinancierd door Nestlé. Daarnaast bepaalt Rietjens als vicevoorzitter van een panel of de omstreden kunstmatige zoetstof aspartaam al dan niet veilig is. Hoewel Nestlé zelf geen aspartaam produceert, verkoopt het grootste voedingsmiddelenconcern ter wereld wel producten waar de zoetstof in verwerkt is.

Bron: Ftm.nl

Gerelateerd:

 Vind je deze info leuk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

15 reacties

 1. Zelf blijven onderzoeken en nadenken dan is er niets aan de hand.

  De achterhaalde ‘wetenschap’ waar het voedingscentrum zich op baseerd kan je als eerste schrappen.

  0 likes
 2. Door de Bilderberg groep kan je dit als 1 partij zien en is het geheel normaal en logisch. Dat gebeurd met alles wat 1 is!! Alle winkels in uw winkelcentra zijn aangesloten bij de vrijmetselarij en zo worden alle prijzen afgesproken dus van een ijsje tot de BH. Alles is Vrijmetselarij en degene die het niet zijn, moeten hun waren met contracten kopen bij de Bilderberg Vrijmetselarij. Je kan er dus niet aan ontkomen. In deze wereld bestaat concurrentie geheel niet omdat alles door Bilderberg Vrijmetselarij is afgesproken. Nu hopen dat het meer duidelijkheid geeft.

  0 likes
 3. Ach… alweer het oude liedje. Geld.

  0 likes
 4. Dat wisten we toch al lang? Bijna niets of niemand is nog onafhankelijk tegenwoordig, het is allemaal een pot nat. Daarom geloof ik ook niets en niemand meer en doe ik zelf onderzoek naar wat er in mijn voedsel en drinken zit. Bevalt het me niet dan zal ik het ook niet kopen zoals Unilever en Boi+ pas hebben ontdekt. Ik heb ze beiden aangeschreven dat de ingrediënten niet correct waren en sommige zelfs een bedreiging voor de gezondheid zijn.

  0 likes
 5. Ik las onlangs ook dat een studie naar de risico’s van suikers in België betaald werd door coca cola. Rare jongens, die Belgen

  0 likes
 6. Wij van wc eend adviseren wc eend

  0 likes
 7. Het voedingscentrum heeft ook aandelen in de “voedsel industrie” dus daar hoeven we ook niet naar te luisteren. Waarom geven we deze officiele instellingen eigenlijk nog aandacht. De waarheid over b.v. E nummers kun je beter uit het alternatieve circuit halen. Die hebben er geen financieel baat bij.

  0 likes
 8. Wat te denken van onze vaderlandse serum cowboys die hun eigen producten keuren en er doordouwen?

  0 likes
 9. [quote name=”Nature”]Ach… alweer het oude liedje. Geld.[/quote]

  Ik hoop echter dat jij gelijk hebt,
  Maar…..dit is geen oude liedje.

  0 likes
 10. [quote name=”Pascal”]Door de Bilderberg groep kan je dit als 1 partij zien en is het geheel normaal en logisch. Dat gebeurd met alles wat 1 is!! Alle winkels in uw winkelcentra zijn aangesloten bij de vrijmetselarij en zo worden alle prijzen afgesproken dus van een ijsje tot de BH. Alles is Vrijmetselarij en degene die het niet zijn, moeten hun waren met contracten kopen bij de Bilderberg Vrijmetselarij. Je kan er dus niet aan ontkomen. In deze wereld bestaat concurrentie geheel niet omdat alles door Bilderberg Vrijmetselarij is afgesproken. Nu hopen dat het meer duidelijkheid geeft.[/quote]
  Heb je ook een bron?

  0 likes
 11. [quote name=”onnatuur”][quote name=”Nature”]Ach… alweer het oude liedje. Geld.[/quote]

  Ik hoop echter dat jij gelijk hebt,
  Maar…..dit is geen oude liedje.[/quote]

  Dit is een heel oud liedje, alleen doordat we nu sociale media hebben komen we erachter dat we al 100 jaar worden bedrogen door de hele financiele sector en kunnen we een vuist maken om veranderingen door te maken.

  Door de financiele sector, die alle sectoren in bedwang heeft, omdat geld de drijfveer van onze wereld is. Niemand is onafhankelijk omdat we van geld afhankelijk zijn. Hier moet verandering in komen en dat weten we met zijn allen, alleen we weten niet hoe…

  0 likes
 12. [quote name=”Guusje”][quote name=”Pascal”]Door de Bilderberg groep kan je dit als 1 partij zien en is het geheel normaal en logisch. Dat gebeurd met alles wat 1 is!! Alle winkels in uw winkelcentra zijn aangesloten bij de vrijmetselarij en zo worden alle prijzen afgesproken dus van een ijsje tot de BH. Alles is Vrijmetselarij en degene die het niet zijn, moeten hun waren met contracten kopen bij de Bilderberg Vrijmetselarij. Je kan er dus niet aan ontkomen. In deze wereld bestaat concurrentie geheel niet omdat alles door Bilderberg Vrijmetselarij is afgesproken. Nu hopen dat het meer duidelijkheid geeft.[/quote]
  Heb je ook een bron?[/quote]

  Jammer dat mensen wanneer ze het 6 uur journaal kijken, niet vragen wat de bron is buiten het ANP…

  Maar als je bronnen wilt, ga is een tijdje googlen naar mensen die bijvoorbeeld bij de wereldbank hebben gewerkt.
  Of google gewoon is bildenberg conferentie en dat zal je zien dat er jaarlijks een vergadering word gehouden op kosten van de belastingbetaler die niet mag weten wat er besproken word.

  0 likes
 13. [quote name=”Guusje”][quote name=”Pascal”]Door de Bilderberg groep kan je dit als 1 partij zien en is het geheel normaal en logisch. Dat gebeurd met alles wat 1 is!! Alle winkels in uw winkelcentra zijn aangesloten bij de vrijmetselarij en zo worden alle prijzen afgesproken dus van een ijsje tot de BH. Alles is Vrijmetselarij en degene die het niet zijn, moeten hun waren met contracten kopen bij de Bilderberg Vrijmetselarij. Je kan er dus niet aan ontkomen. In deze wereld bestaat concurrentie geheel niet omdat alles door Bilderberg Vrijmetselarij is afgesproken. Nu hopen dat het meer duidelijkheid geeft.[/quote]
  Heb je ook een bron?[/quote]
  BRON???? Kijk om je heen!!!

  Ik zeg vaak van mensen die het nog niet zien dat hun eigen wereld te dik en te groot is en dat het inzicht bij die personen later zal komen.

  Succes.

  0 likes
 14. En dat alles onder de grote sponsor….genaamd Unilever.

  0 likes
 15. ‘ Belangenverstrengeling: Europese voedselwaakhond betaald door voedingsindustrie ‘

  Kijk helemaal niet eens meer op van deze regels. Ik heb mijn eigen bron. Mijn lichaam en daar luister ik liever naar dan deze gangsters en hun z.g. adviezen. En ik hoop dat dit zootje ongeregeld dan ook eens flink worden aangepakt. Dit zijn toch pure misdaden tegen de mensheid en dat, vanwege eigenbelang. Geld en machtsspelletjes. Over onze ruggen heen. En bronnen genoeg. Google maar eens @Guus en laat je vingers ook eens wapperen. In kranten vind je deze info niet. Wat goed dat er dan Niburu is toch? 🙂 O… en laat je daarna je eigen bevindingen ook eens horen, wil je? 🙂

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

12.000 artsen pleiten voor kankerwaarschuwing op kaas. Wist jij dit?

12.000 artsen pleiten voor kankerwaarschuwing op kaas. Wist jij dit?

De organisatie Physicians Committee for Responsible Medicine, ...

Vader en zes kinderen schuilen jaren in Drentse kelder in afwachting van einde der tijden. Zo overleefden ze

Vader en zes kinderen schuilen jaren in Drentse kelder in afwachting van einde der tijden. Zo overleefden ze

In het Drentse Ruinerwold zijn zes mensen ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.