Gezondheid

Gezond ouder worden met oervoeding

Help ons door dit met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Menselijk DNA is afgestemd op voedsel dat in de oudheid beschikbaar was, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.

De voeding van traditioneel levende Oost-Afrikaanse volkeren werd vergeleken met het consumptiepatroon van de westerse bevolking.

Westerse vrouwen blijken minder omega 3-vetzuren te eten dan Oost-Afrikaanse vrouwen, waardoor ze tijdens de zwangerschap en de periode van borstvoeding een tekort hebben aan deze belangrijke bouwstoffen die het pasgeboren kind onder meer nodig heeft voor de hersenontwikkeling.

Steentijd

Het onderzoek toont aan dat een terugkeer naar voedingsgewoonten uit de steentijd een belangrijke bijdrage kan leveren aan gezond ouder worden.

De vetzuursamenstelling van onze hedendaagse voeding wordt in verband gebracht met typische westerse ziektes. Te weinig inname van omega 3-vetzuren houdt bij volwassenen verband met het ontstaan van hart- en vaatziekten en depressie. Bij pasgeboren kinderen leidt het tot een minder optimale ontwikkeling van het brein.

Oervoeding bevatte bovendien veel minder linolzuur (omega 6-vetzuur) dan westerse voeding. Vandaag de dag wordt verondersteld dat een hoge inname van linolzuur een beschermende werking heeft op het ontstaan van hart- en vaatziekten. Nieuwe inzichten brengen een hogere linolzuurinname echter in verband met een verminderde aanmaak en inbouw van omega 3-vetzuren in het lichaam.

Suikers

Daardoor kunnen chronische ontstekingsreacties in het lichaam minder goed worden onderdrukt. Deze ontstekingsreacties staan aan de basis van hart- en vaatziekten.

De studie bekritiseert de huidige praktijk om verzadigd vet in voeding te vervangen door koolhydraten. Niet de inname van verzadigd vet, maar juist de inname van snelle koolhydraten (koolhydraten met een hoge glykemische index), zoals suikers in frisdranken en snoep, verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.

In oervoeding was verzadigd vet in gelijke hoeveelheden aanwezig als in de huidige westerse voeding terwijl de oervoeding meer eiwitten, maar minder koolhydraten bevat.

Bron: Rug.nl via Hetkanwel.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Harold
Harold
9 jaren geleden

Oervoeding is helend.

Er is ook een kennistest online, geheel gebaseerd op oervoeding:
http://www.ahealthylife.nl/test-je-gezondheidskennis-over-voeding/

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

1
0
We lezen graag je reactie!x