Homepagina » Buitenland » Gigantische verborgen oceaan gevonden onder Chinese woestijn: “Dit is een schrikbarende hoeveelheid water”
Gigantische verborgen oceaan gevonden onder Chinese woestijn: "Dit is een schrikbarende hoeveelheid water"

Gigantische verborgen oceaan gevonden onder Chinese woestijn: “Dit is een schrikbarende hoeveelheid water”

Chinese wetenschappers hebben onder één van de droogste plekken op aarde een reusachtige verborgen oceaan ontdekt. Dat meldt de South China Morning Post.

Het Tarimbekken in het noordwesten van de autonome regio Xinjiang is één van de droogste gebieden op aarde, maar de enorme hoeveelheid zout water die onder het oppervlak verborgen ligt, past 10 keer in alle vijf Grote Meren in de Verenigde Staten.

Definitie aanpassen

“Dit is een schrikbarende hoeveelheid water,” zei professor Li Yan van de Chinese Academie van Wetenschappen. “Je kunt je haast niet voorstellen dat er zoveel water onder het zand zit. We moeten mogelijk onze definitie van woestijn aanpassen.”

Wetenschappers vermoedden dat smeltwater van nabijgelegen bergen onder het bekken was gesijpeld, maar om hoeveel water het precies ging was niet bekend.

Per toeval ontdekt

Het team van Li stuitte per toeval op het water. De wetenschappers waren op zoek naar koolstofdioxide, dat wordt opgeslagen in onder meer bossen en oceanen. Zo’n 10 jaar geleden ontdekte het team dat CO2 al 10 jaar lang in het bekken verdween. De onderzoekers hadden er alleen geen verklaring voor.

Nadat ze op 200 locaties in de woestijn monsters hadden genomen konden ze berekenen hoeveel water er in het bekken is gestroomd. “Dit is nog maar een voorzichtige schatting,” zei Li. “De werkelijke hoeveelheid kan vele malen groter zijn.”

Het team gaat nu samenwerken met andere onderzoekers om te kijken of elders op aarde ook ondergrondse ‘oceanen’ onder woestijnen liggen. Li verwacht onder de woestijnen grote hoeveelheden water aan te treffen. Vond je dit interessant? Denk er dan aan het artikel te delen op Facebook.

[IBTimes]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

19 reacties

 1. Ben dan ook erg nieuwsgierig indien het waar is of er ook leven mogelijk is en een hoop voor de gehele mensheid want er is water te kort toch!

  1 likes
 2. Weet niet waar jullie het vandaan halen, maar dit nieuws is al bijna 20 jaar oud.

  7 likes
 3. Rare mensen ook altijd die zeggen dat je aan zout water niks hebt…. Dafuq denk je dat duinen doen?!

  2 likes
 4. Haha nounou!

  2 likes
 5. Onder Jordanië woestijn is ook veel water en de Veluwe heeft het schoonste, lekkerste, reukloos, drinkwater van Europa

  2 likes
 6. Hoorde ik gisteren toch weer zo’n zak rijst omvallen in China.
  Zal dat de oorzaak zijn? Ik bespeur een complot.

  0 likes
 7. The waters above and below …. god is de waarheid hij l*lt nie ?

  1 likes
 8. kon het fenomeen nog helemaal niet, maar blijkens is er nog genoeg te ontdekken onder onze voeten. maar hopen dat ze er op een juiste manier mee omgaan.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

coronavaccin

Meer dan HELFT proefpersonen krijgt last van bijwerkingen na coronavaccin

Tijdens een klinisch onderzoek naar een veelbelovend ...

nos

NOS manipuleert weer eens beelden. Deze keer moet China het ontgelden

In september 2014 zond het NOS Journaal ...