Buitenland

Gigantische verborgen oceaan gevonden onder Chinese woestijn: “Dit is een schrikbarende hoeveelheid water”

Help mee door dit artikel met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Chinese wetenschappers hebben onder één van de droogste plekken op aarde een reusachtige verborgen oceaan ontdekt. Dat meldt de South China Morning Post.

Het Tarimbekken in het noordwesten van de autonome regio Xinjiang is één van de droogste gebieden op aarde, maar de enorme hoeveelheid zout water die onder het oppervlak verborgen ligt, past 10 keer in alle vijf Grote Meren in de Verenigde Staten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Definitie aanpassen

“Dit is een schrikbarende hoeveelheid water,” zei professor Li Yan van de Chinese Academie van Wetenschappen. “Je kunt je haast niet voorstellen dat er zoveel water onder het zand zit. We moeten mogelijk onze definitie van woestijn aanpassen.”

Wetenschappers vermoedden dat smeltwater van nabijgelegen bergen onder het bekken was gesijpeld, maar om hoeveel water het precies ging was niet bekend.

Per toeval ontdekt

Het team van Li stuitte per toeval op het water. De wetenschappers waren op zoek naar koolstofdioxide, dat wordt opgeslagen in onder meer bossen en oceanen. Zo’n 10 jaar geleden ontdekte het team dat CO2 al 10 jaar lang in het bekken verdween. De onderzoekers hadden er alleen geen verklaring voor.

Nadat ze op 200 locaties in de woestijn monsters hadden genomen konden ze berekenen hoeveel water er in het bekken is gestroomd. “Dit is nog maar een voorzichtige schatting,” zei Li. “De werkelijke hoeveelheid kan vele malen groter zijn.”

Het team gaat nu samenwerken met andere onderzoekers om te kijken of elders op aarde ook ondergrondse ‘oceanen’ onder woestijnen liggen. Li verwacht onder de woestijnen grote hoeveelheden water aan te treffen. Vond je dit interessant? Denk er dan aan het artikel te delen op Facebook.

[IBTimes]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
flardinga
flardinga
8 jaren geleden

Ben dan ook erg nieuwsgierig indien het waar is of er ook leven mogelijk is en een hoop voor de gehele mensheid want er is water te kort toch!

Captain Biff
Captain Biff
8 jaren geleden

Haha nounou!

Pieter
Pieter
8 jaren geleden

Weet niet waar jullie het vandaan halen, maar dit nieuws is al bijna 20 jaar oud.

Jeff
Jeff
8 jaren geleden

kon het fenomeen nog helemaal niet, maar blijkens is er nog genoeg te ontdekken onder onze voeten. maar hopen dat ze er op een juiste manier mee omgaan.

Back to top button
19
0
We lezen graag je reactie!x