Natuur en Milieu

Grote ommekeer: gletsjer op Groenland weigert te smelten en groeit zelfs. Wetenschappers staan voor verrassing

Help door dit artikel met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een grote gletsjer op Groenland, tot voor kort één van de snelst krimpende ijsmassa’s op aarde, groeit weer. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de NASA.

Rond 2012 verloor de Jakobshavn-gletsjer zo’n 40 meter aan ijs per jaar. Daarnaast trok hij zich met drie kilometer per jaar terug.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Maar de afgelopen twee jaar groeide de gletsjer weer ongeveer net zoveel aan, blijkt uit de studie die is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Geoscience.

Natuurlijke cyclus

“Dit kwam voor ons als een verrassing,” zei klimaatwetenschapper Jason Box tegen persbureau AP. “We waren eraan gewend dat de gletsjer in omvang afnam.”

De gletsjer is waarschijnlijk gegroeid als gevolg van een natuurlijke cyclus waarbij de Atlantische Oceaan afkoelt, aldus hoofdonderzoeker Ala Khazendar van de NASA.

Het water in Disko Bay, waar de gletsjer uitkomt bij de oceaan, is ongeveer twee graden Celsius kouder dan twee jaar geleden, zeggen de onderzoekers.

Warmte

Vorig jaar toonden wetenschappers voor het eerst aan dat gletsjers op Groenland smelten als gevolg van warmte die uit het binnenste van de aarde ontsnapt.

“In het noordoosten van Groenland bevinden zich verschillende geisers waar het water temperaturen van 60 graden Celsius bereikt,” zei hoofdonderzoeker Soren Rysgaard van de Universiteit van Aarhus in Denemarken.

“Er is geen twijfel over mogelijk dat de warmte uit het binnenste van de aarde de verplaatsing van het ijs beïnvloedt,” voegde hij toe.

[AP]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
marcel koningen
marcel koningen
5 jaren geleden

Dat is waarschijnlijk het gevolg van een zeer grote bel koud water die zich in het noord-westen van de atlantische oceaan zins een paar jaar aan het stabiliceren is O.a.de golfstroom is met 30% afgenomen en het zeewater stijgt sneller daar.Men mag pas juichen als alle gletsers op de aarde een positieve toename ziet dwz meer sneeuw dan smelt en daar is wereld wijd geen sprake van .
Mvrg,Marcel

Solida
Solida
5 jaren geleden

Poleshift..?

Jay
Jay
5 jaren geleden

Dus als een gletser krimpt is het klimaatverandering, maar als deze toeneemt een natuurlijke cyclus. Wellicht dat klimaatverandering ook een natuurlijke cyclus is? Of in ieder geval niet door CO2 komt dat slechts een schamele 0.03-0.04% van de lucht beslaat…

ster
ster
5 jaren geleden

De mexicaanse olie ramp vergeten? Dat zorgt ervoor dat de oceaanstroming verstoort raakt en dat de wereld afkoelt? Nu die plastieke soep erbij die men niet massaaal heel rap eruit gehaald word en ja dan kan je de donder erop zeggen dat het wel fout moet gaan.

Back to top button
9
0
We lezen graag je reactie!x