Homepagina » Natuur en Milieu » Grote ommekeer: gletsjer op Groenland weigert te smelten en groeit zelfs. Wetenschappers staan voor verrassing
Gletsjer op Groenland weigert te smelten en groeit zelfs. Wetenschappers staan voor verrassing

Grote ommekeer: gletsjer op Groenland weigert te smelten en groeit zelfs. Wetenschappers staan voor verrassing

Een grote gletsjer op Groenland, tot voor kort één van de snelst krimpende ijsmassa’s op aarde, groeit weer. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de NASA.

Rond 2012 verloor de Jakobshavn-gletsjer zo’n 40 meter aan ijs per jaar. Daarnaast trok hij zich met drie kilometer per jaar terug.

Maar de afgelopen twee jaar groeide de gletsjer weer ongeveer net zoveel aan, blijkt uit de studie die is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Geoscience.

Natuurlijke cyclus

“Dit kwam voor ons als een verrassing,” zei klimaatwetenschapper Jason Box tegen persbureau AP. “We waren eraan gewend dat de gletsjer in omvang afnam.”

De gletsjer is waarschijnlijk gegroeid als gevolg van een natuurlijke cyclus waarbij de Atlantische Oceaan afkoelt, aldus hoofdonderzoeker Ala Khazendar van de NASA.

Het water in Disko Bay, waar de gletsjer uitkomt bij de oceaan, is ongeveer twee graden Celsius kouder dan twee jaar geleden, zeggen de onderzoekers.

Warmte

Vorig jaar toonden wetenschappers voor het eerst aan dat gletsjers op Groenland smelten als gevolg van warmte die uit het binnenste van de aarde ontsnapt.

“In het noordoosten van Groenland bevinden zich verschillende geisers waar het water temperaturen van 60 graden Celsius bereikt,” zei hoofdonderzoeker Soren Rysgaard van de Universiteit van Aarhus in Denemarken.

“Er is geen twijfel over mogelijk dat de warmte uit het binnenste van de aarde de verplaatsing van het ijs beïnvloedt,” voegde hij toe.

[AP]


Vond je deze info goed? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

9 reacties

 1. Dus als een gletser krimpt is het klimaatverandering, maar als deze toeneemt een natuurlijke cyclus. Wellicht dat klimaatverandering ook een natuurlijke cyclus is? Of in ieder geval niet door CO2 komt dat slechts een schamele 0.03-0.04% van de lucht beslaat…

  21 likes
  • De hoeveelheid CO2 in de atmosfeer bedraagt 0,038%. De menselijke bijdrage daaraan is 0,83%. Daarmee beslaat het percentage door mensen veroorzaakte CO2 een luttele 0,0003% van de totale atmosfeer.

   Heel kort door de bocht: zou je de door mensenhand uitgestoten CO2 in een grafiek in lengte uitdrukken, dusdanig op schaal dat je uitkomt op 3 cm, dan zou de lengte voor de totale hoeveelheid CO2 in de atmosfeer uitkomen op 361 m. Zou je de hele atmosfeer op die zelfde schaal in lengte uitdrukken dan ga je uitkomen op zo’n 951 kilometer.

   Visualiseer dat eens:
   -door mensen veroorzaakte CO2: lucifer á 3cm
   -natuurlijke CO2 door oceanen+biomassa: Eiffeltoren + 45m
   -volume van de totale atmosfeer: afstand van Utrecht naar Locarno in zuid Zwitserland.

   Daarbij wijzen de data uit dat de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer geen enkele sturende invloed op de temperatuur op aarde. De hoeveelheid CO2 volgt de temperatuur en doet dat zelfs met een vertraging van gemiddeld 800 jaar! Als je een blikje aan een touw van 800 meter achter een auto hangt dan zal dat blikje steeds 800 meter na de auto voorbij komen. Een totale gek zou dan concluderen dat het blikje de auto duwt.

   Verder stelt CO2 als drijfgas heel weinig voor, het veruit dominante drijfgas in de atmosfeer is waterdamp. Echter, waterdamp krijg je never nooit als gevaar voor de mensheid verkocht, vandaar dus de keuze voor CO2.

   Dan de vermeende consensus van alle wetenschappers. Haha, als je dan vraagt wie dat zijn weet niemand dat. En als je dan vraagt wat de consensus inhoudt, krijg je ook geen antwoord. Er wordt dan altijd gezegd dat de wetenschappers het er over eens zijn dat de mens debet is aan de klimaatverandering dus dan is het zo! Vroeger werd de bijbel je op precies die manier voorgehouden.

   Er is echter wél een lijst van 1000+ zogenaamde klimaat ontkenners! Dat zijn zeer bonafide wetenschappers die wel met naam en toenaam staan vermeld, die juist werkzaam zijn in klimaat gerelateerde vakgebieden. Ook staat er specifiek vermeld wat ze exact te melden hebben.

   http://scienceandpublicpolicy.org/images/stories/papers/reprint/1000_scientists_dissent.pdf

   Deel dit met wie je maar kunt verzinnen. Het wordt tijd dat deze totale gekte eindigt, vooral in het grootste belang van iedereen die zelf kinderen heeft. De volwassenen van de nabije toekomst zullen hier hevig voor gaan bloeden tenzij dit monster gestopt wordt.

   25 likes
 2. Dat is waarschijnlijk het gevolg van een zeer grote bel koud water die zich in het noord-westen van de atlantische oceaan zins een paar jaar aan het stabiliceren is O.a.de golfstroom is met 30% afgenomen en het zeewater stijgt sneller daar.Men mag pas juichen als alle gletsers op de aarde een positieve toename ziet dwz meer sneeuw dan smelt en daar is wereld wijd geen sprake van .
  Mvrg,Marcel

  8 likes
 3. Poleshift..?

  3 likes
 4. Allemaal heel leuk en aardig ,maar weet Rutte dit ook?.
  Ze vallen toch ook zo vaak door de mand he met hun leugens..

  3 likes
 5. Foei! Stoute Groenland! Wat hebben die klimaatwetenschappers nu gezegd? Smelten zal je! En nu snel een beetje! Anders krijgen ze verdorie nog eens ongelijk.

  2 likes
 6. De mexicaanse olie ramp vergeten? Dat zorgt ervoor dat de oceaanstroming verstoort raakt en dat de wereld afkoelt? Nu die plastieke soep erbij die men niet massaaal heel rap eruit gehaald word en ja dan kan je de donder erop zeggen dat het wel fout moet gaan.

  1 likes
 7. Dan moeten we daar maar extra belasting voor gaan betalen aan de schatrijken om de wereld zodoende van de ondergang te kunnen redden!😆😆😆

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

magnetisch veld

Magnetisch veld van de aarde verzwakt en niemand weet waarom. Wat is er aan de hand?

Het magnetisch veld van de aarde verzwakt, ...

nasa

NASA-wetenschappers ‘ontdekken parallel universum naast het onze’ waar de tijd achteruit loopt

NASA-wetenschappers hebben bewijs gevonden voor een parallel ...