Homepagina » Gezondheid » Prijzen groente en fruit worden kunstmatig hoog gehouden

Prijzen groente en fruit worden kunstmatig hoog gehouden

De prijs van groente en fruit in de supermarkt wordt kunstmatig hoog gehouden, zo meldt BNR Gezond.

Supermarkten doen dit ter compensatie van het verlies dat ze lijden op de verkoop van bier en wasmiddelen, aldus gezondheidswetenschapper Wilma Waterlander.

Onderwerp van gesprek was de constatering dat gezonde producten vaak duurder zijn dan ongezonde.

Hoe gezonder, hoe duurder

Waterlander, die promotieonderzoek deed naar dit onderwerp, stelde: “Hoe gezonder het wordt, het duurder het eten is. Ik heb gesproken met verschillende supermarktmanagers. Die hebben aangegeven dat ze bewust een grote marge op groente en fruit rekenen. Dit om te compenseren voor het verlies dat ze draaien op wasmiddel en bier. Die worden onder de prijs verkocht, onder andere door de supermarktoorlog.”

Cola goedkoper dan water

Een patatje kost nog niet half zoveel als een salade en een blikje cola is goedkoper dan een flesje water. Wie de eindjes aan elkaar moet knopen, bespaart honderden euro’s als hij verse, biologische groenten en gezond meergranenbrood gewoon in de schappen laat liggen. Met het oog op je portemonnee kun je beter mikken op snelle en makkelijke happen.

Gevolg is dat lager opgeleide mensen die weinig te besteden hebben vaker ziek zijn dan hun beter opgeleide landgenoten. Waterlander beaamde: “Mensen eten veel te weinig fruit en groente en te veel verzadigd vet en te veel zout.”

Uit haar promotieonderzoek is gebleken dat het goedkoper maken van groente en fruit leidt tot ‘een substantiële verhoging van groente- en fruitaankopen’, gaf ze aan. “Dat scheelt een aantal kilo’s groente en fruit per week.”

Maak prijzen 25 procent goedkoper

Volgens Waterlander kan dit resultaat al worden bereikt bij een prijsverlaging van 25 procent. Zij zei over het consumentengedrag in de supermarkten: “We zien dat de gezonde keuze niet de makkelijke keuze is. Het klopt dat je met weinig geld toch gezond kunt eten. Maar je moet wel goed geinformeerd zijn om weerstand te bieden aan alle andere dingen.”

Philip den Ouden, directeur van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie, gaf op BNR aan geen voorstander van zo’n prijsverlaging te zijn. “Het is belangrijk dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om een verantwoord voedingspatroon samen te stellen. Maar dat kan nu al voor een prijspeil dat de consument zich kan veroorloven.”

Goedkope weekmenu’s

Ook van Henrieke Crielaard, beleidsmedewerker bij het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel, vindt Waterlanders idee voor een prijsverlaging geen bijval. Crielaard zei tegen BNR’s Harmke Pijpers: “Ik ben van mening dat er voldoende groente te koop is voor weinig geld. In elk consumentenblad wordt regelmatig aandacht besteed aan lekker, gezond en goedkoop eten. En in winkels vindt je receptenkaarten voor zulke weekmenu’s voor minder dan 25 euro.”

Bron: BNR.nl

Gerelateerd:

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

1 reactie

  1. Helemaal mee eens dat het GEZONDE voedsel goedkoper mag!(moet)
    We willen allemaal gezond kunnen eten en ons prettig voelen.
    Of je nu rijk of arm bent, zou niks uit moeten maken in de voedselindustrie!

    0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

rutte

Ongekend populair? 87 procent Nederlanders wil dat Rutte ophoepelt

De partij van premier Mark Rutte staat ...

rutte

Wilders: ‘Rutte laat Nederlanders keihard in de steek. Schandalig!’

Premier Mark Rutte zat vrijdag aan het ...