Homepagina » Gezondheid » Goed voor je hersenen: Alzheimer kan worden behandeld met kurkuma
Goed voor je hersenen: Alzheimer kan worden behandeld met kurkuma

Goed voor je hersenen: Alzheimer kan worden behandeld met kurkuma

Kurkuma zou wel eens meer voordelen voor je gezondheid kunnen hebben dan je zelf beseft. Zo tonen nieuwe onderzoeken aan dat het hersenschade bij personen met een neurodegeneratieve ziekte zoals Alzheimer kan afremmen en herstellen.

Het kruid verhoogt de ontwikkeling van stamcellen en vergemakkelijkt hun ontwikkeling in zenuwcellen. De nieuwe resultaten geven veel hoop: het was al duidelijk dat sommige stoffen inderdaad de ontwikkeling van cellen kunnen stimuleren, echter was er nog nooit een middel gevonden dat de differentiatie van stamcellen in zenuwcellen bevordert. Dat laatste effect is erg belangrijk binnen de regeneratieve geneeskunde om ziektes te kunnen terugdraaien.

In sommige gevallen werd de productie van de cellen met 80 procent verhoogd en rijpten ze veel sneller. “De resultaten zijn heel positief, maar we hebben nog een lange weg te gaan voordat we hersenziektes echt kunnen bestrijden,” zei dr. Laura Phipps van Alzheimer’s Research UK. “We moeten voorzichtig omgaan met de uitslag, vooral omdat de resultaten bij ratten zijn vastgesteld. We kunnen alleen maar hopen dat dezelfde werking bij mensen optreedt.”

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Stem Cell Research & Therapy.

[HLN]


Vind je dit belangrijk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

10 reacties

 1. Welke Alzheimer bedoelen jullie??

  Er is er maar 1 en dat is dat Alzheimer een EIWIT ziekte is en dat eiwit blijft aan het hersenvlees plakken waardoor het geen zuurstof meer krijgt vanuit het bloed en daarom sterven die hersencellen af.

  De andere Alzheimer is de Vasculaire Dementie die ontstaat na een TIA, dus een hersenbeschadiging.

  Helaas word de laatste op de Alzheimer hoop gegooid net als meerdere vormen van dementie.

  Mijn moeder leid eraan en ik heb me zoals je merkt goed onderlegd en ik geloof er totaal niets van dat kurkuma daar enige positieve werking op gaat hebben.

  Het is weer zo een Jomanda middeltje!!

  1 likes
  • Dag Pascal,
   Ik heb gelukkig geen familieleden die aan Alzheimer lijden maar werk wel als vrijwilliger in een verpleeghuis en zie daar de uitwerking van Alzheimer.
   Het is een vreselijke ziekte en als het een familielid betrof zou ik alles willen aangrijpen wat maar enigszins zou kunnen helpen ook al zou het een zogenaamd Jomanda middeltje zijn.
   Al zou ik er zelf niet in geloven ik zou het toch proberen want niet geschoten is altijd mis.
   Misschien gebeurt het onvoorstelbare wel en wordt de ziekte wat vertraagd en dat is toch al meegenomen?
   In het verpleeghuis zingen wij met deze mensen en je ziet ze reageren en hun ogen lichten op alsof ze zich iets herinneren en sommige verwarde en onrustige mensen worden rustig en lachen zelfs naar je en dat is toch de moeite al waard?

   12 likes
   • Ik zie je punt en daar heb ik zeker wel aan gedacht want kurkuma had in een paar jaar geleden al voor ogen. Het probleem is dat je zoals gewoonlijk in deze wereld voor joker word gezet als je met zo een verhaal aankomt. Ik ben de enige van de kinderen die een beetje buiten de gemanipuleerde wegen denkt. Dus ook in de groep van die kinderen en zoons en dochters ben je dan een vreemde rakker. Mijn moeder heeft een TIA gehad dus ze heeft eigenlijk geen Alzheimer. Ik denk dat kurkuma niet zal helpen bij een hersenbeschadiging door TIA.

    Ik merk aan mijn moeder en meerdere bewoners dat het nu vooruit gaat in plaats van achteruit. Ik denk of ik weet zeker dat, dat te maken heeft met de nieuwe Frequentie van het nieuwe tijdperk waarin we leven. De trilling waarin je leeft heeft al een genezende werking. Oef dit gaat vele al te ver!!

    5 likes
    • Pascal; ik begrijp je helemaal, ook dat van de vreemde rakker en de trilling.
     Ik kwam toevallig een kopie uit een blad tegen over Alzheimer, een gedeelte volgt hieronder.
     In een kopie van blz. 29 (jaar?) uit een oude GezondNu las ik in een colomn van de arts Johan Bolhuis het volgende:
     Bosbessen, groene thee, geelwortel, Ginkgo Biloba en nog 12 soortgelijke natuurlijke middelen helpen tegen geheugenverval.
     Alzheimer is dementie die optreedt voor het 65e levensjaar…. er zijn vele varianten en veel factoren blijken van invloed te zijn. Misschien kunnen we beter spreken van een cluster van symptomen, het ‘Alzheimersyndroom’.
     Bij onderzoek is gekeken naar eiwitafzettingen in de hersenen, met name de eiwitten bèta-amyloid en het tau-eiwit.
     Helaas blijken de therapieën die de schade door eiwitten verminderen, nauwelijks te werken.
     Bij veroudering van de hersenen en vermindering van het geheugen blijken meer factoren een rol te spelen, zoals ontstekingen of stapeling van andere eiwitten, zware metalen en vooral van ijzer…….
     Schade aan het DNA, verminderde doorbloeding, slechtere stofwisseling, overgewicht, diabetes, het speelt allemaal een rol……..
     Daarnaast bleek dat het voornamelijk de lever is die bèta-amyloide produceert, dus misschien is dementie wel deels een leverprobleem.
     Hoopvol is dat een studie bij muizen laat zien dat een vitamine A-achtige stof in staat is de bèta-amyloide-afzettingen uit de hersenen te laten verdwijnen, waardoor het geheugen weer beter gaat functioneren.
     Of dat ook bij mensen werkt moet nog blijken……. (Verdere tekst gaat over preventie).

     0 likes
    • Op Wij Worden Wakker kwam ik onder het kopje Gezondheid nog een artikel tegen over Alzheimer.
     http://www.wijwordenwakker.org/content.asp?m=M4&s=M78&ss=P2572&l=NL

     0 likes
  • Kurkuma is gewoon hartstikke gezond, zit bomvol met antioxidanten om maar eens iets te noemen. Baad het niet dan schaad het ook echt niet dus ik vind die reactie van jou wel wat overtrokken om het op de hoop van “Jomanda middeltjes” (in hoeverre zij onder de kwakzalvers valt is trouwens heeel moeilijk in te schatten) te gooien.

   8 likes
 2. Daar is de oplossing, meer geelwortel eten. Dat is tegen dementie wat in Nederland een probleem is aan het worden.

  9 likes
 3. Laat uw eten uw medicijn zijn. Er zijn toch ook al heel goede resultaten behaald tijdens experimenten in een Amerikaanse gevangenis met zware criminelen opgevoed met junkfood, waarbij een gedeelte een dieet kregen met verschillende verse groentesoorten en -kruiden. Het bleek dat diegenen die goed en verantwoord voedsel kregen veranderden, minder agressief waren en minder misdadige neigingen hadden. Kortom, ik ben ervan overtuigd dat bepaalde kruiden, kruidenwortelen etc., maar ook verse groenten heel veel voor ons lichaam kunnen betekenen. Er is nog zoveel in de natuur waar we niets van af weten, met dank aan de grote jongens farmaceuten o.a.

  7 likes
 4. Je bent wat je eet ! En al ons eten wordt gemanipuleerd! Is het niet bij de kweker via Monsanto dan is het wel op het veld door de sproeizuchtigen. Dus welke vrije wil hebben wij eigenlijk nog om te bepalen hoe gezond wij kunnen/mogen eten ?? Ik dacht altijd; eigen gekweekte groenten, gezonder is er niet. Nou, als ik lees wat er over mijn volkstuin komt neerdwarrelen, ben ik daar niet meer zo zeker van. Daar vraag ik niet om. Dat wordt zonder mijn toestemming gedaan.
  Dan is het onlogisch om te veronderstellen dat een bepaald voedingsmiddel vreselijk gezond is en voor goede resultaten in ons lichaam zorgt. Want hoe wordt dit voedingsmiddel gekweekt ?
  Het complete voedingsplaatje bepaalt hoe gezond iets zal zijn ! En aangezien het complete plaatje vaker een overschot aan slechte ingrediënten laat zien dan de goede, ben ik bang dat dit een druppel op de beroemde gloeiende plaat is. Vertrouwen heb ik er niet in, omdat zulks weer op grote schaal gekweekt zal gaan worden, met de bijbehorende chemische toevoegingen.
  Door wie worden wij nou eigenlijk ziek gemaakt? En waarom moeten er dan “gezonde” zaken op de markt komen? Om ons weer beter te maken ? Om ons weer beter te laten functioneren ? Dat is gewoon op zijn kop gegooid beleid. Dat is een oplossing zoeken, voor iets wat in de kern geen probleem is.

  4 likes
 5. Een groep onderzoekers aan de UCLA (Universiteit van Californië – Los Angeles) gaat de voordelen van een therapie, die dagelijks curcumine gebruik combineert met regelmatige yoga beoefening, bestuderen bij patiënten die tekenen vertonen van lichte cognitieve stoornissen, vaak een voorbode van de Ziekte van Alzheimer.

  http://www.optim-curcuma.com/nl/een-dagelijkse-dosis-curcumine-in-combinatie-met-regelmatig-aan-yoga-doen-zou-dit-het-risico-op-dementie-doen-verminderen/

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

baudet

Baudet waarschuwt voor gezondheidsrisico’s 5G: ‘Dit zijn geen kleine kwaaltjes’

Donderdag werd in de Tweede Kamer gedebatteerd ...

Kun je genezen van alzheimer? Dit onderzoek suggereert van wel (+wat je ervoor moet doen)

Kun je genezen van alzheimer? Dit onderzoek suggereert van wel (+wat je ervoor moet doen)

Stofjes in groene thee, tomaten en wortelen ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 5 maart
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.