Homepagina » Mens en Dier » “Mensen worden misleid over orgaandonatie”
"Mensen worden misleid over orgaandonatie"

“Mensen worden misleid over orgaandonatie”

In de donorweek van zondag 12 tot en met zondag 19 oktober proberen getransplanteerden, bekende Nederlanders, bedrijven en ziekenhuizen zoveel mogelijk donors te werven. Orgaandonatie wordt steeds gewoner in Nederland. Er staan al bijna 5,8 miljoen mensen geregistreerd in het Donorregister.

Hoe zit het met die andere kant? De werkelijkheid is vaak minder rooskleurig. Vlak voor de donorweek brengt Ineke Koedam haar boek Een andere kijk op orgaandonatie uit. Orgaandonatie wordt veelal bekeken vanuit de medische of emotionele kant. Als we uitgaan van een holistisch mensbeeld, zou orgaandonatie wel eens diep in kunnen grijpen in het stervensproces. In haar boek laat Koedam vertegenwoordigers uit diverse beroepsgroepen aan het woord die iets over de immateriële kant van het mens-zijn en sterven kunnen zeggen, waaronder Willem Glaudemans en Pim van Lommel.

Aangezien het huidige wetenschappelijke paradigma is verenigd tot wat waarneembaar en verklaarbaar is, blijven de immateriële aspecten van orgaandonatie in de reguliere media doorgaans buiten beeld, aldus Koedam.

Ger Lodewick kreeg rond 1996 in de gaten dat hij slecht op de hoogte was van wat orgaandonatie precies inhoudt. Hij besefte dat de overheid en verschillende organisaties essentiële informatie achterhouden. In zijn boek Wat je over orgaandonatie zou moeten weten trekt Lodewick van leer tegen medisch specialisten.

“Hoewel een zogenaamde post-mortale donor doodverklaard wordt, is geen enkele donor dood,” zegt hij. “Hij of zij wordt gedood op de operatietafel. ‘Hersendood’ is als term een verzinsel om organen uit levende mensen te halen en zo orgaandonatie mogelijk te maken. Uit een echt stoffelijk overschot haal je dode organen en die kun je niet meer transplanteren. De overheid heeft de plicht volledige openheid van zaken te geven en geen propaganda te maken. Een donor is een stervend mens dat geen stervensproces wordt gegund.”

Ook medisch specialisten hebben zo hun twijfels over orgaandonatie. Enkele jaren geleden weigerde de Britse hartspecialist dr. David Evans nog langer mee te werken aan harttransplantaties. Andere specialisten volgden zijn voorbeeld. In Nederland zijn inmiddels operatieassistenten die niet meer aan donoroperaties willen meewerken.

De specialisten stelden op basis van hun ervaring dat een hersendood verklaarde donor niet dood is. De Braziliaanse neuroloog dr. Cicero Coimbra bracht bijvoorbeeld hersendood verklaarde patiënten weer bij bewustzijn.

Renate Greinert (71) verloor haar 15-jarige zoon zo’n 30 jaar geleden na een verkeersongeval. Of was de orgaanuitname na het ongeluk verantwoordelijk voor de dood van de jongen? Jaren later ontdekte Greinert dat haar zoon tijdens de chirurgische ingreep niet hersendood was.

“Als orgaandonatie een blijk van naastenliefde is, waarom wordt diezelfde naastenliefde de stervende donor dan ontzegd?” vraagt ze zich af in haar boek Ongestoord sterven. Greinert beschuldigt de transplantatiegeneeskunde ervan de donor tot een recycleobject te reduceren. Ze gaat zelfs nog een stapje verder: orgaanuitname is volgens haar een vorm van kannibalisme.

0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
57 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jan Willem
Jan Willem
6 jaren geleden

Je zal maar een nier nodig hebben, of een lever. Dan denk je heel anders.

IIS
IIS
Reactie op  Jan Willem
6 jaren geleden

@Jan Willem

Het antwoord op jouw reactie is dan simpel; wie geen donor is komt zelf niet in aanmerking voor een orgaantransplantatie. Ik ben net als de hoogstaande leden binnen de oranjes geen donor en hoef of wil ook geen orgaan van een ander of wildvreemd persoon. Vraag me af of de hoogstaande leden daar ook zo over denken, maar goed, daar mogen de discussies niet over gaan in de wereld van het ‘gewone volk’.

Gun iedereen zijn visie en kijk op het leven en moet elk mens voor zichzelf uitmaken wat hij of zij wel of niet wil met zijn lijf zolang je een ander daarmee maar niet lastig valt (NAP).
Als het tijd is om te gaan en mijn organen stoppen ermee dan vertrek ik zoals de natuur dat heeft bedacht. Maar goed, de nuances liggen in het verdriet van bijvoorbeeld een kind dat gered kan worden en hoever moet je dan gaan? Dat zijn gewetensvragen die moeilijk zijn te beantwoorden door groep mensen dan wel door een persoon die het aangaat of die zich voelt geroepen donor te zijn.

Misschien is de wetenschap in dit geval nog te experimenteel of te ver doorgeschoten met orgaan transplantaties en zou het wellicht beter zijn om te kijken of het mogelijk is andere wegen te bewandelen. Ik begrijp dat dit niet zomaar binnen handbereik ligt, maar misschien moeten orgaandonaties juist niet gebeuren om er voor te zorgen dat er dan daardoor iets anders wordt bedacht.

Verder zal ik het niet in mijn hoofd halen om mij als donor beschikbaar te stellen, want niemand kan mij garanderen dat als ik kantje-boord lig en misschien nog een redelijke kans maak om te overleven de artsen niet eerder geneigd zijn mij te laten gaan, omdat er nog wat valt te halen en men mijn lichaam kan leeg halen om anderen te redden.

Willie
Willie
Reactie op  Jan Willem
6 jaren geleden

Ja, dat is zo menselijk, zodra een mens iets nodig heeft dan gaan alle principes ineens opzij.
Dan denkt men niet meer aan het maatschappelijk belang of de rechten van een ander, dan denkt men nog alleen maar ikke, ikke en de rest kan stikke ! Een ander woord daarvoor is: HYPOCRIET !!

densie
densie
Reactie op  Jan Willem
6 jaren geleden

hier wil ik wel even op in gaan…
wacht even…hoe komt die nier ziek, die lever?
Ha…is dat wellicht niet door eigen toedoen, en…anders karmisch?
Geen oordeel, maar weet… op zich heeft de mens drie dagen nodig, de ziel dus. om los te komen van het stoffelijk lichaam… dus als er organen uit je geplukt worden…dan voel je dat, weet je dat….ZIE je dat…daarbij…energetisch….
past dat wel, voor die ander? Ik zal je zeggen uit ervaring vanuit het eeuwig leven, neen dit kan niet… absoluut niet…..ethisch niet verantwoord…absoluut niet….niet God’s willen…. stilte…….

Brom
Brom
Reactie op  densie
6 jaren geleden

Dit zijn de betere theorieën hoor…… Dus als een persoon overlijd aan een ziekte, die niet direct door eigen toedoen was schrijven we het gelijk toe aan karma.
Dit lijkt me nogal matig een matige werking van karma, aangezien het de kinderen en partner van die persoon ook treft. Dit lijkt me niet logisch als je wil spreken van individuele lading.

Pieter
Pieter
Reactie op  Jan Willem
6 jaren geleden

Het blijft misleiding, hoe je het ook wendt of keert…

days of our lives
days of our lives
Reactie op  Jan Willem
6 jaren geleden

Inderdaad. Ik ben geregistreerd als donor en al zou het na mijn dood allemaal misgaan met de organen, dan zal me dat toch weinig kunnen boeien. Ik heb een collega met een donornier en die wordt boos om mensen als Lodwick en Koedam. En terecht.

Wederom is hier sprake van een “orgaandonor-oppositie” met een religieuze achtergrond. Die keuren goed dat als er eentje onvermijdelijk moet sterven, de ander niet kan doorleven door deze uit principe (en beargumenteerd door onbewezen onzinstellingen) een orgaan te onthouden. Fijne gedachte…

Aardebewoner
Aardebewoner
Reactie op  days of our lives
6 jaren geleden

Waarom zou je een wildvreemde je organen gunnen na de dood. Misschien kun je die persoon niet luchten of zien. En waarom mag je niet zelf wel organen willen als je ziek wordt zonder zelf donor te zijn ? Ik ben geen donor maar wil als er iets gebeurt wel een orgaan of in ieder geval de keuze ja of nee want ik ben lekker egoistisch. En ik heb ook lekker geen zin om me vast te laten praten zo van
“als jij geen donor wil wezen mag je ook geen orgaan van een ander”.

Hee mensen ik durf nog gewoon mezelf te zijn en niet een of andere opgelegde mening te hebben.

days of our lives
days of our lives
Reactie op  Aardebewoner
6 jaren geleden

Als ik dood ben, zal ik er niet wakker van liggen (haha).
Ik heb eigenlijk helemaal geen hekel aan bepaalde mensen, echt niet. Genoeg mensen waar ik helemaal niets mee heb, maar iemand haten of iets misgunnen: nee.

Er is in Nederland overigens geen wetgeving die zegt dat je zelf donor moet zijn om een donororgaan te ontvangen. Er zijn wel partijen die dat wel eens hebben geroepen, maar dat zal er juridisch nooit doorheen komen, in strijd met mensenrechten e.d.

Het is je goed recht om geen donor te (willen) zijn. Het is je goed recht om een donororgaan te ontvangen als je dat nodig hebt. Als het zo zou uitkomen, dan gun ik jou de mijne.

Het is ook je goed recht om ooit op je besluit van nu terug te komen. Of niet. Het zal me eigenlijk niet zo veel kunnen schelen waar jij voor kiest. Maar respecteer de keuze van mensen die wel donor willen zijn en ga niet mee in deze dubieuze lobby, die vanuit religieuze motieven is opgestart. Iedereen mag zijn eigen keuzes maken en als je andermans keuze als deze afkeurt heb je nog wel een les te leren vind ik.

Aardebewoner
Aardebewoner
Reactie op  days of our lives
6 jaren geleden

Stel ik zou een orgaan nodig hebben. Bijvoorbeeld een nier of zo en ik kreeg het van u dan geef ik uw famiilie geld. Ik heb niet veel geld maar geef een flink deel van dat beetje geld wat ik heb uit dankbaarheid.

Ben Misteere
Ben Misteere
Reactie op  days of our lives
4 jaren geleden

Ja, fijne gedachte toch? Vooral de onbewezen stelling dat hersendood (juridisch uitgevonden term) hetzelfde is als dood. Religieuze achtergrond is onzin, simpel objectief nadenken i.p.v. de massa volgen.

Aardebewoner
Aardebewoner
Reactie op  Jan Willem
6 jaren geleden

U speelt een flauw psychologisch spelletje het heet “schuldgevoel aanpraten”.

Niek
Niek
Reactie op  Aardebewoner
4 jaren geleden

Ik ben blij met wat hij schrijft. Hij praat geen achuldgevoel aan. De overheid vertikt het om eerlijk te zijn.

pietje
pietje
6 jaren geleden

Ik ben 30 jaar zgn. donor geweest maar heb het 2 jaar geleden ingetrokken ! Ben het er niet meer mee eens ! Heb teveel gelezen en gehoord ! Maar ik geef niets meer maar wil ook zelf niets van een ander dus….. Bewuste keuze ! Als je tijd gekomen is dan moet gewoon maar gaan ….het is niet anders !

pascal
pascal
Reactie op  pietje
6 jaren geleden

Hoi pietje ik ben zelf ook orgaandonor, kun je mij vertellen hoe en waar je dit weer in kan trekken ? k heb het gegoogled maar kan het helaas nergens vinden.

Magreet
Magreet
Reactie op  pascal
6 jaren geleden
Scarlatti Bombatti
Scarlatti Bombatti
Reactie op  pascal
4 jaren geleden

@pascal
Door naar het gemeentehuis te gaan en te zeggen dat je je wil registreren als NIET-donor en dan krijg je dat op papier, gestempeld en wel overhandigd en vraag expliciet ook om UIT het donor register geschrapt te worden. Ik hoop je hiermee te hebben geholpen op je vraag

Buiten dat vraag ik me af of sommige mensen wel alles hebben bekeken en beluisterd wàt er hier geopenbaard is… die organen worden uit een lévend mens gehaald en die sterft pas op de operatie tafel nàdat het hart is verwijderd… tot dan is het pure horror voor de patiënt die àlles voelt maar NIETS meer kan doen…
bij mijn man zijn zijn organen tégen onze wil weggehaald, stiekem en vlug, terwijl wij van niets wisten en het interesseert die artsen geen snàrs!
Ik heb gelijk een niet-donar registratie laten optekenen bij de gemeente en ik WIL ook NIETS van iemand anders. IK wil niet hebben dat iemand màchteloos nog meer lijden moet terwijl die persoon wellicht gerèd kon worden.

Niek
Niek
Reactie op  pascal
4 jaren geleden

Ga naar orgaandonatie nee. Log in met je digid en vul in NEE. Vervolgens bevestigen.

Dude
Dude
6 jaren geleden

Om deze reden ben ik geen donor en zal er nooit een worden.

Mat
Mat
6 jaren geleden

Het is gelukkig nog goed geregeld. Dat je hier letterlijk toestemming voor moet geven.
Wanneer word er besloten tot orgaan donatie?

Voorbeeld:
Je krijgt een zware auto ongeluk. En de kans van slagen van de zware operatie is procentueel klein.
Word de keuze van de zware operatie dan beinvloed door je donatie keuze?

Jan Willem?
nee dan hoop je anders.
Een ander is niet verantwoordelijk voor jouwn orgaan verlies.

vladi
vladi
6 jaren geleden

we worden met ALLES misleid.

@Jan Willem,

als het jouw tijd is om te gaan,is het jouw tijd om te gaan.
en daarbij wil je niets weten over de zwarte markt in organen.
hierbij worden bv.kinderen ontvoerd en bestolen van hun organen.
zou je die willen hebben voor jouw kind?

waarschijnlijk schrijf je nee,maar bedoel je ja.

en dat is waarom het zo mis is in de wereld.
hebzucht en materialisme…totally mind controlled.

oh wacht een nieuwe google app.
hup gauw installeren en dan SS npo nieuws kijken.
de mens krijgt wat ie verdient.

kun je niet off grid leven?…..GOOD LUCK.

fff

Padja
Padja
Reactie op  vladi
6 jaren geleden

Hi vladi,
“en dat is waarom het zo mis is in de wereld.
hebzucht en materialisme…totally mind controlled.

oh wacht een nieuwe google app.
hup gauw installeren en dan SS npo nieuws kijken.”

Dat jij zo in elkaar zit wil niet zeggen dat iedereen zo is hoor! Er zijn vele vele prachtige mensen die hele mooie dingen doen. Mensen zijn over het algemeen goedgeefs ipv hebzuchtig. Moet je bijv s kijken hoeveel er opgehaald wordt aan donaties na een ramp!
Ook jij kunt veranderen als je dat wilt, moet je helemaal zelf weten.
Hartelijke groet,

eNdEmiOn
eNdEmiOn
6 jaren geleden

Een ander aspect van orgaandonatie waar je eigenlijk nooit iemand over hoort. Het speelt namelijk veelal de degeneratie vd mensheid in de hand. Neem nu mensen die met een hartafwijking geboren worden. De natuur zegt dan jammer maar helaas en dat “zielrijtuig” sterft. Maar tegenwoordig krijgen dat soort mensen tig operaties tot uiteindelijk een harttransplantatie hebben vervolgens kinderen en hoppa weer een generatie erbij met genen die eigenlijk volgens moeder natuur niet doorgegeven hadden mogen worden.

Die degeneratie omvat natuurlijk meer dan enkel orgaan transplantaties maar het draagt wel stevig eraan bij.

Padja
Padja
Reactie op  eNdEmiOn
6 jaren geleden

Hemel…besef je wel wat je zegt hier?
Iedereen met een aangeboren afwijking moet doodgaan en mag geen kinderen krijgen….dat is jouw stelling?
Dit leidt naar een pad van genenselectie en survival of The best.

Bedenk je…als de natuur jou met een afwijking geboren laat worden en ook kinderen laat krijgen dan acht diezelfde natuur jou blijkbaar geschikt voor het doorgeven van genen.. (Zoals bijv. Zwakzinnigheid)

Wie o wie mag daar een oordeel over vellen?
Wat mij betreft alleen diegene die het aangaat en niemand anders!

Edwin
Edwin
Reactie op  eNdEmiOn
6 jaren geleden

Op deze manier denken en beredeneren is OOK een voorbeeld van degeneratie

Zoutoplossing
Zoutoplossing
Reactie op  eNdEmiOn
6 jaren geleden

Eugenetica is al erg lang geleden gediskwalificeerd, wel een beetje jammer dat er nog mensen zijn die daar in blijven hangen.

Stap eens de 21e eeuw binnen, 1936 is al lang voorbij.

elene
elene
6 jaren geleden

Ik heb me altijd afgevraagd: als ze een heel schaap (Dolly) kunnen klonen waarom dan ook niet bijvoorbeeld organen? Dan is het probleem toch opgelost lijkt mij.

reb els
reb els
6 jaren geleden

Je moet volgens mij nog leven als je op de tafel ligt.met alle gevolg voor de persoon als die onverwachts bijkomt.

Aardebewoner
Aardebewoner
Reactie op  reb els
6 jaren geleden

Ieder in dat donorschap mag zijn of haar eigen keuze maken. Dat is duidelijk. Er wordt door deze propagandamedia nogal aangedrongen op de keuze om donor te worden van je organen na of tijdens je dood. Het is nogal pushie oftewel men dringt op aan om donor te worden en dat is FOUT ! Men zet allerlei psychologische truckjes in om je over te halen om (ook) orgaandonor te worden. Ik wordt er wat flauw van deze flauwe psygologische trucks om je over te halen om donor te worden

VET BAH BAH BAH BEUH BEUH BAH BAH BAH !!!!

frans
frans
Reactie op  Aardebewoner
6 jaren geleden

Deze wereld geeft ons op dit moment zoveel opgedrongen info dat wij de kans krijgen om goed wakker te worden en te blijven t.o.v. wat waar is of niet waar is voor je.
Wordt wakker aan de wereld, daarvoor is deze geschapen.
En kijk met die wakkerheid naar de spirituele kant in je leven, ook daar moet je wakker en helder zijn.

guillermoviss
guillermoviss
6 jaren geleden

Ik heb laten registreren dat ik geen donor wil zijn. Vergeet dit dus niet te doen anders zullen nabestaanden alsnog worden overgehaald.

pietje
pietje
6 jaren geleden

Ik werk op een OK in nederland en als er een orgaan donatie plaats vindt krijg ik kippevel want het gaat zonder narcose en de mensen die het doen zeggen dan tegen de patient (donor) U gaat nu slapen alles gaat goed ! Ik kan daar niets mee ! Sorry Erg eng en niet menselijk ! Ze leven nog wie weet wat ze nog begrijpen ????? Dat weet niemand !!! Wie weet hoe bewust zo een patient nog is ???? Dat weten we niet daaarom voor mij is het eng ! Onduidelijk en niet menselijk ! Daarom ik geef niets en wil niets !

frans
frans
Reactie op  pietje
6 jaren geleden

Ik heb vorige week een boek (uit)-gelezen geschreven door Elisabeth Wellendorf.
Ik vond het een aangrijpend boek!
Ik zou willen dan velen het lezen!
Opmerkelijk is wat zij zegt bij een vraag van iemand die wacht op hart en longen;
Wat zou jij doen als je kinderen een orgaan nodig zouden hebben. De schrijfster antwoordt, nooit!, nooit!!
Elisabeth Wellendorf heeft jarenlang jonge mensen begeleidt, (psychotherapeutisch) met hun vragen en levensvragen. Zeer aangrijpend waar iemand doorheen gaat die een vervangend orgaan wil .

Ik zeg bij deze dat ik geen donor ben, noch een orgaan zou willen ontvangen.

Dus op de opmerking; hierboven ergens ‘je zal maar een nier nodig hebben’. Als je orgaan op is. Lever of nier, dan is die op. En op =op. dan moet je vooruit kijken naar wat dan komen gaat als de gevolgen daarvan. Als jij individueel bent, dan zijn je organen dat ook. En dus niet uitwisselbaar. De ontvanger moet ten kosten van zijn eigen lichaam ten behoeve van een nieuw orgaan zijn immuun systeem plat leggen. dus vatbaarheid voor alledaagse ziektes is een verschrikking. Bv. een verkoudheid al kan desastreus zijn. LEES DIT BOEK. het is verhelderend op zijn minst.
Een mens is niet een vat vol organen of is opgebouwd uit een aantal onderdelen die toevallig samenwerken.. Een mens is een levend wezen geheel en al individueel, fysiek en psychisch.

frans
frans
Reactie op  pietje
6 jaren geleden

Dag Pietje,
In het boek van Elisabeth Wellendorf staat dat de donoren wel onder narcose gaan.
Iemand die zogenaamd hersendood is leeft nog!
M.a.w. Ik en vitaal lichaam en bewustzijn zijn nog verbonden met het lichaam.
anders zou het lichaam uiteenvallen.
Dus narcose lijkt mij noodzakelijk. anders zal al het snijwerk, (marteling), gevoeld worden terwijl de donor machteloos ligt.
Het moet voor verpleegkundigen die hersendode patienten verplegen een heel zware taak zijn.
Ik ben zelf verpleegkundige. Ik wens ieder die betrokken is bij dit donorwerk dat eigenlijk niet moeten bestaan een heldere gedachtengang over waar zij mee bezig zijn.

x

Check Also

hydroxychloroquine

Leugens mainstream media over hydroxychloroquine hebben duizenden levens gekost

Al vanaf het begin van de pandemie ...

k3

Ophef om ‘coronavaccinhit’ van K3 op Qmusic: ‘Dit is indoctrinatie’

Het ziet ernaar uit dat België op ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

57
0
We lezen graag je reactie!x