Homepagina » Buitenland » Winning van schaliegas veroorzaakte aardbevingen
Winning van schaliegas veroorzaakte aardbevingen

Winning van schaliegas veroorzaakte aardbevingen

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft geconcludeerd dat het ministerie van Economische Zaken, de NAM en ook andere instanties bij de gaswinning jarenlang de veiligheid van de inwoners van Groningen hebben genegeerd. Er was alleen maar aandacht voor de gasopbrengst.

Er is de laatste tijd ook veel te doen rond de winning van schaliegas. Minister Henk Kamp van Economische Zaken sluit niet uit dat het kabinet besluit tot proefboringen naar schaliegas. Het winnen van schaliegas is omstreden omdat er schade aan het milieu en aan de bodem door kan ontstaan.

Minister Kamp laat op dit moment onderzoeken wat de voor- en nadelen van proefboringen naar schaliegas zijn. In Boxtel en de Noordoostpolder, die zijn genoemd als beoogde locaties voor een proefboring door het Britse bedrijf Cuadrilla, bestaat veel verzet tegen deze vorm van energiewinning.

Ook schaliegasboringen kunnen aardbevingen veroorzaken, zo blijkt uit een nieuwe studie. De aardbevingen die in maart vorig jaar in de plaats Poland in de Amerikaanse staat Ohio plaatshadden, waren het gevolg van fracking.

Wetenschappers schrijven in het bulletin van de Amerikaanse seismologische vereniging dat de winning van schaliegas bij een bepaalde gesteldheid van de bodem tot relatief krachtige aardbevingen kan leiden.

Volgens één van de auteurs van de studie over de aardbevingen in Poland, Robert Skoumal, was daar sprake van een zeer oude laag gesteente waarin vermoedelijk al talrijke seismische verschuivingen waren geweest. Door het fracken werd een onbekende breuklijn geactiveerd.

Skoumal en zijn collega’s identificeerden 77 bevingen met een kracht van 1 tot en met 3 op de schaal van Richter. Ze vergeleken die met de frackingactiviteiten in de buurt van de plaats en stelden een duidelijke overeenkomst vast. Toen werd besloten met de boringen te stoppen, nam ook de seismische activiteit af.

[RT]


Vind je deze informatie goed? Deel het dan met je kennissen op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

8 reacties

 1. Het zal me niet verbazen dat de heleboel daar een keer instort, als kind dacht ik al in de jaren zestig al daar vinden ze in de toekomst problemen mee , met gas winning haalt men de druk weg die gesteente op zijn plek dient te houden, en deze aard bevingen zullen zeker erger worden in de toekomst ,er komt een keer een grote beving en geheid die gaat zeker komen , ik zal in die omgeving als ik daar woonden vertrekken voor dat het te laat is en er doden gaan vallen..

  13 likes
  • Als hier schaliegas wordt geboord, dan berg je maar. Koop een boot.
   Er lopen breuklijnen dor Brabant.
   Het gesteente diep onder de zandlagen waarop we wonen is het fundament van Nederland!
   Vernietig he ten je hebt verschuivingen, bevingen, vernietiging, vervuiling.
   Kan Kamps de lobbydruk weerstaan. De lobby zijn de knechten van de boorders die zich onder de schatrijken scharen.
   De cirkel was altijd al rond.

   4 likes
   • Helemaal gelijk, eerst werden de Nederlandse bevingen geweerd op Earthquakelite app totdat de overheid er niet meer omheen kon, vervolgen worden de werkelijke gegevens gecensureerd in de nieuwsgeving.
    De beving van dit jaar op 8 Januari waren er twee kort na elkaar de eerste was 3.2 op een diepte van 10 kilometer de tweede 3.4 op 5 kilometer diepte.
    Die van op 10 kilometer diepte is uitermate ernstig nieuws voor onze zogenaamde wetenschappers, maar geen woord erover in het nieuws.
    Zelf vermoed ik omreden wij in een delta gebied leven en er meerdere versprijd liggende gas ontginningen locaties zijn, dat wij in de nabije toekomst allen met bevingen te maken krijgen.

    0 likes
 2. Daar komt nog bij dat schaliegas ook nog eens zwaar milieu vervuilend is en het grondwater om zeep helpt (misschien smaakt het water straks naar zeep) maar voor de plantengroei is dat funest. Als die winning doorgaat zullen de kosten, en claims veel hoger liggen dan de eventuele opbrengsten, die waarschijnlijk ook nog het meest naar dat Britse bedrijf gaan die er de nodige belastingtrucjes voor gebruiken en de samenleving voor de schades laat opdraaien.

  10 likes
 3. Hier in Noord Holland bij Bergen wordt al geboord naar schaliegas; onder het mom van het maken van een grote gas “opslag”. Allemaal leugens, er wordt gewoon geboord. Jammer dat geld het altijd moet winnen van het gezonde verstand.

  3 likes
 4. De term ‘proefboring’ die minister Kamp gebruikt is misleidend.
  Hij suggereert of er onderzoek wordt gedaan of de winning van schaliegas op zo’n locatie schoon en veilig is. Dat is niet waar, er wordt alleen gekeken of het gas op die locatie rendabel gewonnen kan worden. Op het moment dat Kamp toestemming geeft voor een proefboring, geeft hij alles uit handen.

  Proefboring is in dit geval een term uit een verouderde wet, die niet betekent wat iedereen denkt. Bij toestemming voor een proefboring mag een bedrijf gewoon starten met exploitatie, ook als er risico op milieuschade of aardbevingen is. De enige reden die een bedrijf dan heeft om niet te gaan exploiteren is als het niet voldoende geld oplevert.

  Als de overheid na een proefboring gaswinning stopzet, omdat er milieuschade of aardbevingen optreedt, dan heeft het gaswinningsbedrijf recht op een torenhoge schadeclaim, die de belastingbetaler honderden miljoenen of meer kan gaan kosten. Cynisch gezien zou deze constructie gaswinningsbedrijven juist kunnen verleiden om schaliegas te gaan winnen als dat tot aardbevingen leidt, omdat ze dan gedwongen worden te stoppen en recht op schadevergoeding hebben.

  Ik ben dan ook benieuwd wie Kamps volgende werkgever is. Het doet me erg denken aan voormalig staatsecretaris van milieu (2002-2007), Pieter van Geel, die persoonlijk de uitbreiding van statiegeld stopzette. Er was in die tijd afgesproken dat er statiegeld op kleine flesjes ging komen als het zwerfaval van flesjes en blikjes niet met 80% zou verminderen of als minder van 55% van de kleine flesjes ingezameld zou worden. Beide doelen werden volstrekt niet gehaald, en toch zette Van Geel een streep door het statiegeld. Na zijn functie als staatssecretaris werd Van Geel in 2013 ineens voorzitter van de lobbyclub van de frisdrankindustrie.

  1 likes
 5. Als ze ‘proefboringen’ verrichten in de NOP ben ik benieuwd naar de (af)loop der zaken.
  Want met een breuklijn aan de noordzijde van de Veluwe ben ik ongerust over plaatsen,
  Zwolle, Kampen, Dronten.

  http://www.falw.vu.nl/nl/voor-het-vwo/wetenschap-in-gewone-woorden/Aardwetenschappen/aardbeving/aardbevingen-in-nederland.asp

  Ook interessant is dit;
  http://www.energie51.nl/energie-nieuws/laatste-nieuws/nederland-op-vulkanen-en-breuklijnen.html

  Maar goed dat de regering het beste met ons voor heeft? Nietwaar!

  0 likes
 6. Wat daar ook nog bijkomt is dat de energie (of gas ik weet het niet meer) wordt uitgevoerd zodat Nederland nog altijd kerncentrales nodig heeft

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

groenlinks

‘Graaiend’ GroenLinks-Kamerlid wordt locoburgemeester: ‘Kwalijk dat ze blijft meedraaien in baantjescarrousel’

Het omstreden GroenLinks-Kamerlid Isabelle Diks verlaat de ...

Waarom de planeet helemaal niet gered hoeft te worden

Waarom de planeet helemaal niet gered hoeft te worden

Om de paar maanden hoor je dat ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 9 april
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.