Gezondheid

Griepremmer Tamiflu werkt niet: Big Pharma houdt gegevens geheim

Help anderen door deze info met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De griepremmer Tamiflu beschermt niet tegen ernstige complicaties van de griep, zoals longontsteking, en remt de verspreiding van het griepvirus niet af. Toch hebben verschillende landen voor miljarden euro’s van het medicijn ingeslagen tegen de vogelgriep en de Mexicaanse griep.

Tamiflu hoort in veel landen, waaronder ook België en Nederland, tot de medicijnen die regelmatig worden voorgeschreven aan grieppatiënten. Er zijn ook voorraden aangelegd voor het geval dat er nieuwe griepvirussen zouden opduiken. Op advies van de Gezondheidsraad heeft de Nederlandse overheid in 2009 4,5 miljoen doses aangeschaft. De werking van het middel is nooit bewezen omdat de producent, farmareus Roche, de onderzoeksgegevens hardnekkig geheim hield.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Uit 20 studies naar Tamiflu en 26 studies naar een ander griepmedicijn Relenza blijkt dat de middelen griepsymptomen met amper een halve dag verkorten (van 7 naar 6,3 dagen), maar tegelijk het risico op misselijkheid, psychiatrische stoornissen en nierproblemen verhogen. Bij kinderen werd geen positief effect gevonden en één studie vond zelfs aanwijzingen dat Tamiflu de aanmaak van lichaamseigen afweercellen afremt.

In het geval van een griepepidemie hebben we dus niets aan de voorraad Tamiflu die de overheid heeft aangelegd. De geheimhouding rond medicijnonderzoek maakt duidelijk dat er veel is wat we niet weten over andere medicijnen die we gebruiken, schrijft Ben Goldacre in The Guardian.

Hij spreekt van een groot schandaal. Enerzijds omdat overheden miljoenen hebben uitgegeven aan een medicijn dat niet werkt en anderzijds omdat fabrikant Roche geen wet heeft overtreden toen het belangrijke informatie geheim hield. Het onderzoek naar medicijnen die we vandaag de dag gebruiken wordt stelselmatig op legale wijze achtergehouden voor artsen, onderzoekers en patiënten.

In 2009 was er bezorgdheid over een nieuwe griepepidemie en overheden investeerden miljarden in Tamiflu. De Britse en Australische overheid vroegen de Cochrane Collaboration, een internationaal samenwerkingsverband van wetenschappers, om de gegevens over het middel nog eens tegen het licht te houden. Pas afgelopen jaar kreeg de groep daar de kans toe.

Al die miljoenen die zijn verspild aan Tamiflu, zijn volgens Goldacre nog maar het topje van de ijsberg. De resultaten van klinische onderzoeken naar medicijnen die we op dit moment gebruiken worden nog steeds op grote schaal achtergehouden. Daarbij komt dat veranderingen in Europese wet- en regelgeving alleen betrekking hebben op nieuwe studies. Alle onderzoeken naar bestaande medicijnen mogen geheim worden gehouden. Vaak is het zo dat farmaceuten meer openheid beloven en een paar jaar later weer terugkrabbelen.

We hebben toezichthouders, beleidsmakers en instanties nodig die volledige openheid eisen, aldus Goldacre. We moeten weten welke informatie ontbreekt en wie daar verantwoordelijk voor is.

[The Guardian]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
hadat vantevorengezegd
hadat vantevorengezegd
10 jaren geleden

Klink zal toch eens achter zijn oren moeten krabben?
Nu hoog aangestelde functionaris van zorgministerie?
Moet toch kunnen?

Kalki
Kalki
10 jaren geleden

De Illuminati/Bilderberggroep hebben nu 1-maal genocide plannen en is dit 1 van hun strategieën.

M. Brandenburg
M. Brandenburg
10 jaren geleden

Goh je verzinthet niet echt waar het werkt niet??? Je vraagt je af waarom de overheid een adviseur had, die ook nogeens woordvoerde mocht zijn van een product dat wordt gemaakt in een lab alwaar de woordvoerder/adviseur aandelen had.

Wederom een mooi staaltje waarom de overheid niet werkt, en corruptie met belastinggeld zo verschrikkelijk makkelijk is. Ambtenaren geven geen donder om het geld dat zij verspillen. Al het goud dat de overheid en of haar (semi)ambtenraen aanraken verandert direct in stront. Nee lekker blijven stemmen op de oude poltiek van PVDA/GL/SP tot aan D66/VVD en partij van de dieren met alles wat er tussen hoort. Haar bemoeizucht(tot in de woonkamer) verziekt alles.

Tess
Tess
10 jaren geleden

je reinste kwakzalverij van het ergste soort als je t mij vraagt….

Back to top button
8
0
We lezen graag je reactie!x