De gezondheidsinspectie (IGJ) legde arts Niek Rogger een boete van 6375 euro op wegens het uitschrijven van COVID-recepten. Het ging daarbij om hydroxychloroquine en ivermectine.
De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft deze boete nu vernietigd. Volgens de rechtbank is de minister niet bevoegd tot het opleggen van de boetes aan de eiser wegens overtreding van artikel 68 van de Geneesmiddelenwet. Dat artikel gaat over het off-label voorschrijven van geneesmiddelen.
De IGJ maakte op 25 maart 2021 op haar website bekend dat er boetes zullen worden opgelegd voor het off-label voorschrijven van ivermectine en hydroxychloroquine bij COVID-19. Toenmalig coronaminister Hugo de Jonge bemoeide zich persoonlijk met de aanpak van huisartsen die dat deden, bleek eerder uit vrijgegeven Wob-documenten.
In strijd met het lex certa-beginsel
Volgens Rogger heeft de minister in strijd met het lex certa beginsel gehandeld. Dit beginsel eist een duidelijke en niet mis te verstane strafbaarstelling. De begrippen ‘protocol’, ‘standaard’, ‘beroepsgroep’ en ‘overleg met apotheker’ zijn niet gedefinieerd, stelt de arts.
De rechtbank heeft vastgesteld dat deze begrippen niet nader zijn omschreven in de wet, maar dat de invulling ervan wel bepalend is voor het antwoord op de vraag of sprake is van een overtreding en dus een beboetbaar feit.
Omdat het hier gaat om een bepaling, waarbij op niet naleving daarvan een punitieve sanctie staat in de vorm van een bestuurlijke boete, acht de rechtbank het op basis van deze bepaling optreden tegen Rogger in strijd met het lex certa-beginsel.
Niet bevoegd
De aankondiging van de IGJ in maart 2021 vervangt niet een deugdelijke wettelijke basis voor een punitieve sanctie zoals deze boete, oordeelt de rechter.
Volgens de rechter is geen sprake van overtreding van een verbod waarvan de inhoud van tevoren duidelijk was omschreven. De rechtbank concludeert dat de minister niet bevoegd is tot het opleggen van de boetes aan de arts wegens overtreding van artikel 68 en heeft de boete vernietigd.
Tik op de vingers
Het is de tweede nederlaag voor De Jonge in korte tijd. Onlangs zwakte het Centraal Tuchtcollege een berisping die huisarts Rob Elens kreeg af naar een waarschuwing. De Jonge bemoeide zich in dit geval met het beleid van de inspectie.
“Het Centraal Tuchtcollege heeft de inspectie behoorlijk aan de tand gevoeld over hoe die tot deze tuchtprocedure is gekomen. Dat heeft geleid tot een tik op de vingers van zowel de inspectie als toenmalig minister Hugo de Jonge. Naar mijn mening is er sprake geweest van machtsmisbruik en dat kan écht niet. Ik ben daar heel boos over,” zei Elens tegen Medisch Contact.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
Politie New York weigert honderden Occupy-betogers te arresteren
VIDEO: Dit 11-jarige meisje redt de bijen met haar zelfgemaakte limonade
Vrouw probeert zes maanden op water en zonlicht te leven (video)
Rothschild helpt Oekraïne bij schuldsanering
Waarom is cannabis verboden? Het is erger dan je denkt
Grootste mineraalwaterproducent in de VS geeft toe kraanwater te verkopen, maar het is wel 2000 keer zo duur
“Turkse couppoging gefinancierd door CIA via bank in Nigeria”
Belangrijkste taak Amerikaanse coalitie in Syrië is ondersteunen van terroristen. Waarom horen we hier niets over?
Flevoland staat op het punt om 400.000 euro belastinggeld uit te geven aan NIETS: ‘Stop met belachelijke plannen’