CoronaMens en Dier

Rechter vernietigt boete van 6375 euro voor arts die COVID-recepten uitschreef

Help mee door dit artikel met iedereen op je social netwerk te delen!

De gezondheidsinspectie (IGJ) legde arts Niek Rogger een boete van 6375 euro op wegens het uitschrijven van COVID-recepten. Het ging daarbij om hydroxychloroquine en ivermectine.

De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft deze boete nu vernietigd. Volgens de rechtbank is de minister niet bevoegd tot het opleggen van de boetes aan de eiser wegens overtreding van artikel 68 van de Geneesmiddelenwet. Dat artikel gaat over het off-label voorschrijven van geneesmiddelen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De IGJ maakte op 25 maart 2021 op haar website bekend dat er boetes zullen worden opgelegd voor het off-label voorschrijven van ivermectine en hydroxychloroquine bij COVID-19. Toenmalig coronaminister Hugo de Jonge bemoeide zich persoonlijk met de aanpak van huisartsen die dat deden, bleek eerder uit vrijgegeven Wob-documenten.

In strijd met het lex certa-beginsel

Volgens Rogger heeft de minister in strijd met het lex certa beginsel gehandeld. Dit beginsel eist een duidelijke en niet mis te verstane strafbaarstelling. De begrippen ‘protocol’, ‘standaard’, ‘beroepsgroep’ en ‘overleg met apotheker’ zijn niet gedefinieerd, stelt de arts.

De rechtbank heeft vastgesteld dat deze begrippen niet nader zijn omschreven in de wet, maar dat de invulling ervan wel bepalend is voor het antwoord op de vraag of sprake is van een overtreding en dus een beboetbaar feit.

Omdat het hier gaat om een bepaling, waarbij op niet naleving daarvan een punitieve sanctie staat in de vorm van een bestuurlijke boete, acht de rechtbank het op basis van deze bepaling optreden tegen Rogger in strijd met het lex certa-beginsel.

Niet bevoegd

De aankondiging van de IGJ in maart 2021 vervangt niet een deugdelijke wettelijke basis voor een punitieve sanctie zoals deze boete, oordeelt de rechter.

Volgens de rechter is geen sprake van overtreding van een verbod waarvan de inhoud van tevoren duidelijk was omschreven. De rechtbank concludeert dat de minister niet bevoegd is tot het opleggen van de boetes aan de arts wegens overtreding van artikel 68 en heeft de boete vernietigd.

Tik op de vingers

Het is de tweede nederlaag voor De Jonge in korte tijd. Onlangs zwakte het Centraal Tuchtcollege een berisping die huisarts Rob Elens kreeg af naar een waarschuwing. De Jonge bemoeide zich in dit geval met het beleid van de inspectie.

“Het Centraal Tuchtcollege heeft de inspectie behoorlijk aan de tand gevoeld over hoe die tot deze tuchtprocedure is gekomen. Dat heeft geleid tot een tik op de vingers van zowel de inspectie als toenmalig minister Hugo de Jonge. Naar mijn mening is er sprake geweest van machtsmisbruik en dat kan écht niet. Ik ben daar heel boos over,” zei Elens tegen Medisch Contact.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

5 132 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

60 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
JohnC
JohnC
1 maand geleden

Het begin is ….. en er is nog een heel lange weg te gaan ….

Joyce
Joyce
1 maand geleden

Een schoolmeester die boetes gaat opleggen omdat hij als sektelid minister is geworden.
Geef domme mensen macht en……..
Ik wil eerst even weten of je ook rekenen kunt schoolmeestertje WAAR IS ONS GELD GEBLEVEN???

jackie
jackie
1 maand geleden

De tweede keer: tik op vingers, nu zeker tik op zn tenen. Vervolgen! dat is het antwoord op h.d.j. zijn dominante, dwingende, voor geen goud willen missende handelwijze

Joost
Joost
1 maand geleden

Nu Hugo de Jong persoonlijk juridisch aanpakken en niet de belasingbetaler laten opdraaien voor juridisch kosten van dat WEF schepsel.

Back to top button
60
0
We lezen graag je reactie!x