Buitenland

The Hum: een mysterieus geluid dat overal ter wereld wordt gehoord

Help mee door dit met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Overal om je heen zijn geluiden. Misschien lees je dit op een laptop die zoemt, een telefoon in een lawaaierige trein of thuis terwijl er op de achtergrond muziek aanstaat. Zonder al die geluiden zou je normaal gesproken niets horen. Voor veel mensen is dat niet het geval.

Ongeveer twee procent van alle mensen hoort een onverklaarbaar geluid, The Hum geheten. Deze maand heeft het tijdschrift The New Republic aandacht besteed aan deze vreemde bromtoon, een mysterieus rommelend geluid in de verte waar mensen al tenminste vier decennia last van hebben.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Het geluid wordt overal ter wereld waargenomen, van Tasmanië tot IJsland, en wordt vooral vaak gehoord in afgelegen gebieden. Volgens overheden en mainstream onderzoekers zit het geluid tussen de oren.

Satellieten

De eerste verhalen over het geluid doken op in de omgeving rond het Engelse Bristol in de jaren zeventig. Sindsdien kwamen er ook meldingen uit de rest van Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Op een Facebookpagina staat dat ‘geavanceerde satelliettechnologie’ wordt gebruikt om ‘mensen te martelen door geluiden en stemmen naar het brein te sturen, wat invloed heeft op het energieniveau en de emotionele staat van de mens’. Volgens sommigen hebben zelfs massale schietpartijen te maken met de bromtoon.

Oorsuizen

Het tijdschrift had een gesprek met Glen MacPherson, de maker van de World Hum Map, maar zit na het interview met meer vragen dan antwoorden. Onlangs schreef The Independent over een studie waaruit blijkt dat de bromtoon vaker wordt gehoord in de buurt van geologische fenomenen diep onder het wateroppervlak en het gevolg kan zijn van ‘microseismische activiteit’ op de zeebodem.

Er zijn ook mensen die zeggen dat de bromtoon te wijten is aan oorsuizen. Maar volgens het tijdschrift kan oorsuizen de vele waarnemingen niet verklaren. Ook David Deming van de Universiteit van Oklahoma stelde vast dat het geluid losstaat van oorsuizen. Waar komt het dan vandaan?

[New Republic]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Paul
Paul
8 jaren geleden

Dit fenomeen ken ik, zelf heb ik echter altijd(!) een gepiep in mijn oren, net als na een concert.
Dit zou ook tussen de oren zitten, maar het heeft heel af en toe ook zeer kortstondige storingen die heel erg digitaal lijken.

Upvote als je ook (bijna) altijd een gepiep in je oren hebt, ik vraag me namelijk af of er meer last van hebben.

idylle
idylle
8 jaren geleden

Moest hierbij denken aan een song van Philip Glass, The Hum:
https://www.youtube.com/watch?v=xGeBl5TPFlU

J@n
J@n
8 jaren geleden

World Hum Map, en dan blijkt die bromtoon vooral voor te komen in dicht bevolkte gebieden, zou dat een verklaring kunnen zijn?

Freduardo
Freduardo
8 jaren geleden

Met tekst lijkt het heel wat beter.
https://www.youtube.com/watch?v=FOP_PPavoLA

Back to top button
21
0
We lezen graag je reactie!x