Buitenland

Hooggerechtshof Nieuw-Zeeland oordeelt: lockdown was ONWETTIG

Help door deze info met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Nieuw-Zeeland verlengde onlangs de lockdown van zijn grootste stad Auckland met minstens 12 dagen, nadat 4 mensen positief waren getest op het coronavirus. Het ging om de eerste besmettingsgevallen in 102 dagen in het land. Twee van de besmettingen waren gevonden in de stad Tokoroa, ongeveer 210 kilometer ten zuiden van Auckland.

Terwijl de autoriteiten erachter proberen te komen hoe het virus is teruggekeerd naar Nieuw-Zeeland, heeft het hooggerechtshof van het land geoordeeld dat de eerste lockdown, van 26 maart tot 3 april, onwettig was, geen juridische basis had en inbreuk maakte op de rechten en vrijheden van mensen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Inwoners van Nieuw-Zeeland moesten thuis blijven en riskeerden straffen als ze zich niet aan de lockdownmaatregelen hielden. Het hooggerechtshof zei dat de overheid eerst een wet had moeten invoeren. Aangezien dat niet is gebeurd, was de lockdown in strijd met de Nieuw-Zeelandse grondwet.

Claim indienen

De lockdown leidde bovendien tot een inperking van ‘bepaalde rechten en vrijheden die gewaarborgd zijn door de grondwet’. Het gaat hierbij onder meer om vrijheid van beweging en vrijheid van vergadering en vereniging.

Premier Jacinda Ardern kondigde op 23 maart aan dat het land na 48 uur op slot zou gaan, maar de wet werd pas op 3 april van kracht. Iedereen die tussen 26 maart en 3 april is gearresteerd of vastgehouden als gevolg van de lockdown kan nu een claim indienen. “Zelfs arrestaties die na 3 april zijn verricht, zijn mogelijk onterecht,” schreef professor Kris Gledhill van de Auckland University of Technology.

Nederlandse lockdown

Ondertussen zijn in Nieuw-Zeeland de verkiezingen uitgesteld en is er een wet aangenomen die huiszoekingen mogelijk maakt. Premier Ardern heeft openlijk gezegd dat mensen verplicht in door het leger bewaakte ‘quarantainehotels’ moeten blijven tot ze zich laten testen.

Wellicht dat juristen op basis van dit vonnis kunnen beargumenteren dat de Nederlandse lockdown ook onwettig was.

[RT via NZ Herald]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
vraagtekentje
vraagtekentje
3 jaren geleden

Wat maakt het allemaal uit, er is GEEN rechtstaat meer, er is geen echte rechter meer, dit is al decennia lang voorbereid om de juiste mensen op de hoogste posities te krijgen. WERELDWIJD, dit zijn “mensen” met nazigedachtegoed, die alleen maar de mensheid grotendeels uit willen roeien, je kinderen roven en van de overgebleven mensen slaven maken. Die zijn gewoon hun experiment, en iedereen die niet bruikbaar is of niet luistert wordt vermoord.

Cold_Shot
Cold_Shot
3 jaren geleden

N.Z. en Australie : De proeftuintjes voor draconische wetten en onderdrukking (gevangenis-eilanden)..Zie ook de smerige afpersing van mensen met een nicotineVERSLAVING..

Berend Botje
Berend Botje
3 jaren geleden

Er is hier geen rechter meer die Rutte c.s. afvalt. Zie ook recentelijke uitspraak dat de grondwet maar een beetje geschonden is (en dat dat geen probleem was voor de rechter).

Eelke Piers
Eelke Piers
3 jaren geleden

Hoewel ik geen jurist ben zullen juristen op basis van dit vonnis kunnen beargumenteren dat de Nederlandse lockdown ook onwettig was .
…kunnen beargumenteren…. ja, maar daar schiet niemand iets mee op. Men moet de Eerste Kamer beschuldigen van nalatigheid naar huis sturen en afschaffen want zij moeten toetsen of een wet aan de grondwet voldoet en dat hebben ze niet gedaan. Daarom zijn alle wetten die tegen de grondwet ingaan onwettig dus ook die van de Corona-maatregelen

Back to top button
16
0
We lezen graag je reactie!x