Natuur en Milieu

“Mysterieuze feeëncirkels niet gemaakt door termieten”

Help anderen door deze info met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Op de savanne in Namibië, Angola en Zuid-Afrika bestaan mysterieuze kale cirkels die worden omringd door hoog gras. De kale plekken in de graslanden komen vooral voor in het westelijke deel van Afrika. Al tientallen jaren is het onduidelijk hoe de zogenoemde feeëncirkels ontstaan. De theorieën variëren van radioactieve mineralen tot buitenaardsen.

Een Duitse wetenschapper van de Universiteit van Hamburg, Nortbert Jürgens, heeft jaren onderzoek gedaan naar de bizarre cirkels en concludeerde dat ze het werk zijn van zandtermieten.

Hij hield de termietensoort Psammotermes allocerus verantwoordelijk voor de feeëncirkels. Die zou de wortels van het gras wegvreten, waardoor een kale plek ontstaat. Zo zou er veel water doorsijpelen in de grond en kunnen de termieten er lange tijd overleven.

De feeëncirkels variëren in diameter van twee tot 20 meter en kunnen tot wel 75 jaar blijven bestaan. Het zijn zandgronden met aan de rand gras dat langer dan een jaar blijft groeien. Na het onderzoek van Jürgens bleef een belangrijke vraag onbeantwoord: waarom hebben de kale plekken een cirkelvorm?

Tijdens een nieuw onderzoek, waarbij luchtfoto’s werden bestudeerd, zijn wetenschappers tot de ontdekking gekomen dat de feeëncirkels regelmatig over het landschap zijn verspreid, wat erop wijst dat termieten waarschijnlijk niet de makers zijn.

Dergelijke patronen in de natuur zijn vrij ongewoon, aldus hoofdonderzoeker Stephan Getzin van het Helmholtz-Zentrum für Umweltforschung in Leipzig in een verklaring. “Er zijn duidelijk sterke regulerende krachten aan het werk.”

Getzin en zijn collega’s zeggen dat termieten in het wild in onregelmatig verspreide clusters leven. Ze stellen dat de insecten geen patronen kunnen maken zoals ze die op de luchtfoto’s hebben gezien. Getzin denkt dat de patronen door de natuur worden gevormd als gevolg van de waterschaarste. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Ecography.

Door hun relatief lange levensduur vallen de feeëncirkels bijna niet op en gingen veel mensen ervan uit dat ze permanente onderdelen van de savanne waren. In ieder geval zijn de cirkels het resultaat van een complex proces.

[LiveScience]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Alex Donkers
Alex Donkers
8 jaren geleden

Waarom heten die dingen in vredesnaam feeëncirkels?

Herman de Graaf
Herman de Graaf
8 jaren geleden

Hoe is het mogelijk dat een Duitse universiteit een wetenschapper jarenlang onderzoek laat doen naar cirkels in het zand, in landen die duizenden kilometers ver weg liggen.
Wanneer dat hij/zij dan vervolgens een discutabele conclusie trekt, vraag ik me af of één of ander Afrikaans land niet beter zelf onderzoekers kan leveren die capabel zijn ?
Wellicht komen zij dan met een conclusie op die wel gesteund wordt.
Ik bedoel: ik snap best dat ‘men’ wil weten wat de oorzaak is van dat fenomeen. Maar hebben Afrikaanse universiteiten dan helemaal geen belangstelling dat onderzoek zelf te doen ? M.a.w. vinden zij het niet interessant dan ? Of had die Duitse wetenschapper toevallig even (vele jaren) niets te doen ?

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

4
0
We lezen graag je reactie!x