Financieel

De graaicultuur onder Nederlandse ziekenhuisbestuurders

Help door deze info met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Ziekenhuisbestuurders die gedwongen moeten opstappen krijgen nog steeds forse vertrekpremies mee. Afgelopen jaar ontvingen 13 bestuurders een afkoopsom ter waarde van in totaal 3,3 miljoen euro.

De hoogste premie werd geïncasseerd door Maarten Imkamp die bij de Gelre Ziekenhuizen in Gelderland vertrok.

Op basis van een inventarisatie van alle jaarverslagen maakte artsenvakblad Medisch Contact voor de tweede keer een ranglijst. De vertrekregeling van een ziekenhuisbestuurder die het meeste stof deed opwaaien, was zonder twijfel die van Paul Smits. De gewezen topman van het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis moest in augustus afgelopen jaar vertrekken wegens zijn rol bij de verwaarloosde uitbraak van de Klebsiella-bacterie. Smits was met een beloning van vier ton de best verdienende ziekenhuisdirecteur van Nederland.

Na zijn ontslag kreeg hij een afkoopsom van ruim twee ton mee. Een Kamermeerderheid vond dat Smits zijn geld moest terugbetalen. De regeling werd bestempeld als ‘schandalig’ en ‘bizar’.

Radiostilte

Toch staat de aanhoudende commotie rond de afkoopsom van Smits in schril contrast met de radiostilte waarmee de meeste vertrekregelingen van ziekenhuisbestuurders tot voort kort werden omgeven. Het was de normaalste zaak van de wereld dat een regeling enkel openbaar werd gemaakt wanneer een kwestie de landelijke media al had gehaald.

Minister Schippers van Volksgezondheid nam afstand van de hoge afkoopsommen. Maar heeft de toegenomen maatschappelijke en politieke druk om hoge afkoopsommen te voorkomen effect gehad? Van in totaal 213 (voormalig) bestuurders van 88 ziekenhuizen zijn de beloningsgegevens tegen het licht gehouden. De inventarisatie leidde opnieuw tot opmerkelijke ontdekkingen.

Transparantie

De transparantie rond vertrekregelingen is alles behalve optimaal. Ook krijgen bestuurders die hun taken hebben neergelegd vaak nog maandenlang salaris doorbetaald. Uit de kleine lettertjes blijkt bijvoorbeeld dat het Maasstad Ziekenhuis oud-bestuurder Paul Smits naast zijn vertrekpremie nog bijna drie maanden doorbetaalde. Oud-topman van het Waterlandziekenhuis in Purmerend Jack Jansen ontving op dezelfde manier bijna een ton extra. In sommige gevallen is het doorbetaalde salaris zelfs nog hoger dan de ontslagpremie.

Lenny Berkers kreeg na haar vertrek uit het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven ruim een ton aan ontslagvergoeding, maar werd bovendien nog ruim een half jaar doorbetaald. Dat kostte het ziekenhuis bijna anderhalve ton extra. Berkers stapte in 2007 op als bestuurder van het Atrium Medisch Centrum en kreeg toen ook een riante afkoopsom. Het ziekenhuis in Heerlen betaalde haar toen ruim een half miljoen.

Bestuurder Anita Arts doet haar naam geen eer aan want ze verliet het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis met een gouden handdruk van een kwart miljoen, en vier jaar geleden kreeg ze meer dan een half miljoen bij spoorbedrijf ProRail.

Adviseurschap

Door oud-bestuurders te blijven uitbetalen kunnen ziekenhuizen de publicatie van de vertrekregeling uitstellen. Voorheen stond een dergelijk uitstel er bijna garant voor dat de afkoopsom niet in de media verscheen.

Een nieuw fenomeen waarmee ziekenhuizen dit jaar rookgordijnen opwerpen is het adviseurschap. Door een vertrekkend bestuurder te benoemen tot adviseur kunnen ze nog maanden hun oorspronkelijke topsalaris blijven incasseren. Het gaat onder meer om Ton Kessels van het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer, Ad Kloet van het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, Emile Lohman van het UMC Sint Radboud in Nijmegen en Max Visser van het VieCuri ziekenhuis in Venlo en Venray.

Bizarre regelingen

Er worden ook bizarre regelingen getroffen met voormalige ziekenhuisbestuurders. Zo moet het Atrium Medisch Centrum als gevolg van afspraken met drie bestuurders die vertrokken tussen 1985 en 1993 tot in lengte van dagen hun ziektekostenpremies betalen. Oud-bestuurslid van het Albert Schweitzer Ziekenhuis Adri van den Berg kreeg het bij zijn vertrek in 2008 voor elkaar dat het Dordtse ziekenhuis hem tot zijn pensioen salaris blijft uitbetalen. Hij krijgt tot 2016 elk jaar ruim twee ton zonder dat hij er ook maar iets voor hoeft te doen.

De conclusie mag duidelijk zijn. De maatschappelijke en politieke druk heeft geen effect gehad. Van de 213 Nederlandse ziekenhuisbestuurders kregen er 13 een afkoopsom mee, ruim zes procent. Dat is even veel als vorig jaar.

De top 10:

1. Maarten Imkamp, Gelre Ziekenhuizen – € 383.170
2. Paul Smits, Maasstad Ziekenhuis – € 309.553
3. Jack Jansen, Waterland Ziekenhuis – € 292.015
4. Lenny Berkers, Catharina Ziekenhuis – € 259.000
5. Anita Arts, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis – € 224.000
6. Adri van den Berg, Albert Schweitzer Ziekenhuis – € 223.993
7. Peter van den Elzen, Zuwe Hofpoort Ziekenhuis – € 207.143
8. Rik Riemens, Flevoziekenhuis – € 200.935
9. Jeroen Kreuger, Westfries Gasthuis – € 115.000
10. Marijke van den Berg, Meander Medisch Centrum – € 93.874

Bron: Medischcontact.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
25 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Sipco
Sipco
9 jaren geleden

Daarom is de zorg onbetaalbaar geworden.
En dat dankzij de liberalen van de VVD en D66.
Die steunen dat soort oplichters.(Zie de top tien.)!!

this-is-me
this-is-me
9 jaren geleden

Helaas is dat in het ziekenhuis waar ik werk ook zo.
Iemand van de top heeft flinke financieele blunders gemaakt,wordt ontslagen,maar krijgt daarbij geld mee.
En dat terwijl,dankzij zijn blunder,er nu weer eens flink bezuinigt moet worden.
Oa personeel.

legaal
legaal
9 jaren geleden

hier word ik echt niet goed van,dit is gewoon legaal van de mensen stelen,en daarom worden de ziekenfons premie,s en eigen bijdrage ook zo veel.wij brengen dat met zijn alle op.wie weet een sugestie wat we er aan kunnen doen?Den Haag doet er niets aan .

EHC
EHC
9 jaren geleden

STEM SOCIALISTISCH DAN GEBEURT DIT NIET!

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

25
0
We lezen graag je reactie!x