Homepagina » Financieel » ‘Grootste bankrun ooit’ is al begonnen in eurozone
euro24897298373293

‘Grootste bankrun ooit’ is al begonnen in eurozone

Ondanks de beslissing om naar een grotere fiscale unie toe te werken is er steeds meer onzekerheid over de toekomst van de eurozone.

Die onzekerheid veroorzaakt een kredietcrisis waardoor alle Europese banken zouden kunnen omvallen, zo zeggen analisten.

Franse, Italiaanse en Spaanse banken hebben geen onderpand meer om hun kortetermijnleningen te financieren en worden gedwongen om hun goudreserve aan te spreken, zo meldt de Britse Telegraph. Sommige Europese banken stoten buitenlandse bezittingen af om aan hun kapitaaleisen te voldoen, terwijl andere minder lenen aan de industrie.

Bloedgeld

Voor de economie is geld wat bloed is voor het menselijk lichaam. Zolang beide soepel circuleren is er niets aan de hand, maar wanneer verstoppingen ontstaan in de aderen van de economie, zoals nu gebeurt, kan dat leiden tot een beroerte.

De zogenoemde credit crunch, waarbij banken geen kans meer zien om krediet te verschaffen, ontstaat vanwege het feit dat banken niet langer op de traditionele manier fondsen kunnen werven omdat investeerders die zich zorgen maken over het voortbestaan van de euro hun spaargeld opnemen of minder bankobligaties kopen.

Vertrouwen

Dit zijn signalen dat de investeerders hun vertrouwen in het banksysteem kwijtraken en zijn begonnen aan een bankrun. Zelfs de markt voor leningen tussen banken begint op te drogen, zo laat The Economist zien. Amerikaanse geldmarktfondsen hebben in de afgelopen zes maanden 40 procent minder geleend aan Europese banken dan normaal.

Volgens kredietbeoordelaar Fitch lenen zelfs Europese liquiditeitsfondsen minder aan Frankrijk, Italië en Spanje. Afgelopen week plaatste ratingbureau Moody’s rode vlaggen bij alle Franse banken. In september vlogen de schulden van Franse banken met 100 miljard euro omhoog nadat Amerikaanse geldmarktfondsen, zich bewust van de blootstelling van Franse banken aan perifere economieën en Italië, de geldkraan dichtdraaiden.

Bankrun

Afgelopen week zei de Europese Bankenautoriteit (EBA) dat de banken in de regio 114,7 miljard euro aan fondsen moeten werven om de schuldencrisis in de eurozone te kunnen weerstaan. De nervositeit bij bankiers en analisten en het sluimerende risico dat één of meer landen ervoor kunnen kiezen om uit de eurozone te stappen zorgen ervoor dat kapitaal wegstroomt uit de perifere Zuid-Europese economieën, waardoor een grotere bankrun mogelijk het gevolg is.

Bloomberg meldt dat Europese bedrijven noodplannen hebben opgesteld met de volgende maatregelen: geld uit Spanje naar Duitsland sluizen, hoofdkwartieren verplaatsen van Zuid-Europa naar het noorden, investeringen terugdringen en, in extreme gevallen, faillissement aanvragen.

Peseta

In het verslag zegt één algemeen directeur dat ‘hij er geen vertrouwen in heeft dat Spanje in de eurozone blijft’. Zijn bank heeft al het geld en de tegoeden verplaatst van Madrid naar Duitsland ‘omdat Spanje weer zal overstappen op de peseta’. “Bedrijven halen hun geld van rekeningen in Spanje, Italië, Frankrijk en België,” zei een analist van Citigroup in een recent rapport. “Dit is een zorgelijke ontwikkeling.”

Wat is het risico van een langdurige credit crunch? Banken kunnen de kredietverschaffing stopzetten, waardoor banken opnieuw failliet zullen gaan. Dit probleem kan worden versterkt door de menselijke psychologie wanneer investeerders hun geld terugtrekken. Vervolgens drogen de markten wereldwijd op terwijl investeerders op zoek gaan naar veilige havens. Voor een economie in problemen, zoals die van India, kan dat betekenen dat de roepie nog verder in waarde daalt en dat buitenlandse investeerders het land verlaten.

Bron: Firstpost.com

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

stuurman

Pieter Stuurman legt in 9 minuten treffend uit wat Klaus Schwab precies van plan is

In 1969 werd in Eindhoven een nieuw ...

huisarts

Huisarts: ‘Wat ik heel kwalijk vind, is dat er gezegd wordt dat de coronavaccins veilig zijn’

Huisarts Els van Veen vindt het heel ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

0
We lezen graag je reactie!x