Natuur en Milieu

Grootste gletsjer van Groenland groeit met 20 meter per jaar. Wetenschappers staan voor een raadsel

Help ons door dit met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De grootste gletsjer van Groenland is de laatste jaren niet verder gekrompen, maar juist gegroeid. Wetenschappers staan voor een raadsel, schrijft The Independent.

Het eiland heeft de op één na grootste ijskap ter wereld, en moet alleen Antarctica voor zich dulden.

Tussen 2000 en 2010 verloor de Jakobshavn-gletsjer veel ijs. Sinds 2013 krimpt de gletsjer niet meer. Sterker nog: hij groeit in de richting van de oceaan.

20 meter

Uit nieuwe metingen blijkt dat de gletsjer niet langer 20 meter per jaar krimpt, maar 20 meter per jaar groeit, laat het Europese ruimtevaartagentschap ESA weten.

Het smelten van Jakobshavn tussen 2000 en 2013 had te maken met de aanvoer van warmer oceaanwater in de Diskobaai, aldus Anna Hogg van de Universiteit van Leeds.

Einde

De afgelopen jaren is het water in de Diskobaai een stuk koeler, waardoor er abrupt een einde is gekomen aan het smeltproces.

Dr. Hogg zei: “De vraag is nu of er sprake is van een pauze of dat het meer permanent is.”

Met behulp van satellieten van de ESA gaan onderzoekers de kolossale gletsjer de komende tijd nauwlettend in de gaten houden.

[Independent]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Herman de Graaf
Herman de Graaf
3 jaren geleden

De Aarde is een bewegende (levende) planeet.
Wanneer iets niet meer beweegt (verandert), dan sterft het af en maakt plaats voor vernieuwing.

René van Zalk
René van Zalk
3 jaren geleden

Het is te hopen dat wij te maken krijgen met global cooling, ik zit namelijk niet te wachten op een stijgende zeespiegel. Voor Nederland is een stijgende zeespiegel gevaarlijk.

Logisch
Logisch
3 jaren geleden

Eerst hadden ze het over opwarming van de aarde. Nu over klimaatverandering. Het wordt kouder inplaats van warmer en dat weten ze maar al te goed. Vandaar dat ze de naam aangepast hebben. Waarom dringen ze toch zo bij mensen aan om het huis te isoleren. Isolatie van vloeren dak en wat al niet meer. Als het warmer zou worden zou dat toch absoluut niet hoeven.

joepiedepoepie
joepiedepoepie
3 jaren geleden

@René

Banken nemen GEEN ENKEL RISICO, maar dan ook echt 0,00000000000000000000000000000000000
Dus wanneer de zeespiegel de komende 30 jaar met 4-5 meter zou stijgen DENK JE DAN DAT ER OOK NOG MAAR ÉÉN ENKELE HYPOTHEEK IN HET GROOTSTE DEEL VAN NEDERLAND ZOU WORDEN VERSTREKT?

Deze hele klimaathoax is één grote ROTHSCHILDleugen, net als “privatisering”, “credit” cards, olie een “fossiele” brandstof is en steeds schaarser wordt, chemtrails niet bestaan, etc. etc. etc.
Al meer dan 300 jaar zijn deze psychopatische, satanische, volslagen van de pot gerukte, machtswellustige sujetten bezig deze planeet volledig in hun greep te krijgen. Regeringen worden omgekocht of vernietigd, al dan niet met een volledige familie of een volledige natie. Iedereen die NIET naar de pijpen van deze maniakken danst wordt afgemaakt. En nu hebben ze weer een “nieuw” speeltje.

Deze freaks willen een wereldbevolking van 500 miljoen, zoals is te lezen op de Georgia Guidestones.
Dat betekent de grootste genocide in de moderne geschiedenis van deze planeet.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

15
0
We lezen graag je reactie!x