Financieel

Handelaar: Libor-fraude al tenminste 19 jaar gaande

Help mee door deze informatie met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner kwam naar eigen zeggen in 2008 pas achter het gesjoemel met de Libor-rente.

Voormalig Morgan Stanley-handelaar Douglas Keenan schrijft in de Financial Times dat Libor, de rente die banken elkaar onderling in rekening brengen, al tenminste sinds 1991 voor de grap en persoonlijk gewin wordt gemanipuleerd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Er werd dus al 17 jaar voor de kredietcrisis gerommeld met de Libor-rente. Maar dat is nog niet alles. Keenan onthult ook dat de verantwoordelijke voor de rente bij Morgan Stanley in die tijd niemand minder was dan Bob Diamond.

Dezelfde Bob Diamond die directeur werd van Barclays en uiteindelijk vertrok omdat zijn bank rommelde met Libor alsof het niets meer was dan het aantrekken van een paar schone sokken.me

Onjuiste tarieven

Keenan heeft geen bewijs dat Diamond in 1991 de Libor-rente manipuleerde, maar volgens de oud-handelaar wist iedereen in die tijd dat banken geregeld onjuiste tarieven doorgaven.

Hij kwam erachter dat de tarieven die werden opgegeven door banken niet overeenkwamen met de voorspellingen op basis van de modellen van financiële markten. Elke dag wordt de Libor-rente vastgesteld door een panel van vijftien banken. Dat gaat op basis van een hilarisch systeem waarbij de banken moeten aangeven hoeveel rente ze denken te moeten betalen voor leningen van andere banken. Toezicht is er nauwelijks, de banken worden geacht zich aan een gedragscode te houden.

Op basis van de Libor-rente worden allerlei andere tarieven berekend, zoals die voor hypotheken of spaartegoeden. Het gaat al met al om honderden biljoenen euro’s.

Naïviteit

“Ik sprak hierover met enkele van mijn meer ervaren collega’s,” zei Keenan. “Ze vertelden me dat banken te hoge of te lage tarieven doorgaven om zo meer winst te maken. Mijn collega’s vonden mijn naïviteit lachwekkend.”

Vanaf 2003 nam Tim Geithner het roer over bij de New York Fed. Die organisatie is nauw betrokken bij rentetarieven, waaronder Libor. Medewerkers van de New York Fed praten constant met handelaars op de beursvloer. Je zou verwachten dat ze op een bepaald moment iets opgevangen moeten hebben over de Libor-manipulatie.

Gemak

In 1998 schreef analist Jeremy Berkowitz van de Fed een rapport waarin hij zijn bezorgdheid uitsprak over het gemak waarmee er met Libor gesjoemeld zou kunnen worden. Daarmee was de Fed al tenminste 10 jaar voor de crisis op de hoogte van de mogelijke gevolgen. Toch ontdekte Geithner de Libor-manipulatie naar eigen zeggen pas in 2008, een decennium later.

Hij verzuimde de Britse toezichthouders mede te delen dat Barclays had toegegeven geen ‘eerlijke’ Libor op te geven. Hij luidde de noodklok niet toen bleek dat Libor mogelijk onnauwkeurig was. Hij waarschuwde Amerikaanse banken niet te stoppen met de Libor-fraude. Uiteindelijk kan dat de belastingbetaler miljoenen, wellicht zelfs miljarden euro’s hebben gekost.

Bronnen: Huffingtonpost.com, Ft.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
tomaat
tomaat
11 jaren geleden

al 19 jaar bezig ,hebben zij dit toch goed verborgen kunnen houden ja wij zijn lomp gehouden .toen konden ze nog doen en laten .nu is het onze tijd om hier verandering in te brengen .

gallicflower
gallicflower
11 jaren geleden

exopolitiek : dom de zelfregulering van de interne bankwerking en van bank tot bank. Alle banken, gelijke rechten en plichten wettelijke opgelegde rentetarieven,voor bedrijven, consumenten, liborrente …. geen voor valse concurretie op de vrije markt of producten zonder redenen buiten de markt te prijzen, tenzij corruptie of misdadigheid in het spel

magdalena
magdalena
11 jaren geleden

Weer een ,ze weten het al jaren profiteren er lekker aan mee en opeens ,dan valt het muntje ,het houd op.
Wat doe je dan je brengt alles naar buiten,zo proberen veel leden buiten de boot te vallen.Al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaald het wel.En dit word de valkuil.

5stars
5stars
11 jaren geleden

Al minimaal 19 jaar gaande?

Waarom betalen wij als burger dan nog rente over onze hypotheken en leningen? De rentes zijn verzonnen. Dit is puur BEDROG! Ze spelen met mensenlevens.

We zullen toch iets moeten doen. Kunnen we niet naar de rechter stappen? Alles terug naar de burger wat ons ooit onterecht is afgenomen door de leugenaars van het leven!(de banken)

Freedom 4 all!

Back to top button
8
0
We lezen graag je reactie!x