Natuur en Milieu

Extra veel vallende sterren de komende nachten dankzij zeldzaam fenomeen

Help mee door deze info met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Augustus is elk jaar een waar meteorenfestijn. In deze periode kunnen we genieten van de Perseïden-meteorenzwerm. Dankzij Jupiter zijn er dit jaar extra veel vallende sterren te zien.

De Perseïden vormen een wolk van stofdeeltjes die is achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Die was hier voor het laatst in 1992 en komt in 2126 pas weer terug. In de jaren negentig was men bang dat de komeet in botsing zou komen met de aarde.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
Compacter

Het maximum bereiken we vannacht rond 03.00 uur: dan zijn er onder ideale omstandigheden tot wel 200 (!) vallende sterren per uur te zien. De meteoren zijn helder en snel en hebben nalichtende sporen.

Jupiter doet er 12 jaar over om rond de zon te draaien en doorkruist zo dus maar eens in de 12 jaar de meteorenzwerm. Door de zwaartekracht van de planeet is de meteorenzwerm dit jaar compacter en komen er dus meer meteoren in de baan van de aarde terecht. In 2004, toen Jupiter ook voor extra meteoren zorgde, was er een extra piek ruim 16 uur voor het reguliere maximum.

Lichtspoor

Om de meteoren waar te kunnen nemen heb je geen telescoop of verrekijker nodig. Het volstaat om met het blote oog naar een willekeurige plaats aan de nachtelijke hemel te kijken. Ondanks de naam hebben vallende sterren eigenlijk niet echt iets met sterren te maken. Het zijn eerder stofdeeltjes die door de verbranding in de atmosfeer een lichtspoor achterlaten.

Het Jet Propulsion Laboratory van de NASA voorspelt dat rond het maximum tot wel 200 meteoren per uur zijn te zien. De meteoren komen met een snelheid van bijna 60 kilometer per seconde in botsing met de dampkring van de aarde.

[Nieuwsblad]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
GertJ
GertJ
7 jaren geleden

“Dan zijn er onder ideale omstandigheden tot wel 200 (!) vallende sterren per uur te zien”. Maar meestal zijn de omstandigheden verre van ideaal. Is het toevallig een keer onbewolkt en kijk ik vol verwachting naar het firmament, dan is er wel weer een oceaan aan lichtvervuiling die m’n sterrenkijkplezier bederft. Tenzij je op het platteland woont natuurlijk.

StefanZ
StefanZ
7 jaren geleden

Zijn geen sterren, maar stofdeeltjes.
Het zou wat zijn, als er 200 STERREN per uur zouden vallen.
CHAOS !!!!

Et contactee
Et contactee
7 jaren geleden

Het valt me nog mee dat er niet een paar commentaren bij zijn van mensen die niet in meteorenregens geloven, en die iedereen voor gek verklaren die beweert er een te hebben gezien.

Padja
Padja
7 jaren geleden

En ze komen allemaal een Messias aankondigen.
Gezelligggggg

Back to top button
7
0
We lezen graag je reactie!x