Universum

Hebben we rond deze mysterieuze ster buitenaardse megastructuren gevonden?

Help ons door dit met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wetenschappers hebben een ‘bizarre’ ster ontdekt die mogelijk wordt omgeven door een reusachtige buitenaardse structuur. De ster, KIC 8462852 gedoopt, staat op 1480 lichtjaar en is begin 2009 gevonden door de Kepler-ruimtetelescoop.

Onderzoekers hebben geen verklaring voor de vreemde schommelingen in de lichtkracht van de ster. Sommigen van hen beweren dat zich voor de ster een kolossale buitenaardse megastructuur schuilhoudt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

“We hebben nog nooit zoiets gezien,” zei Tabetha Boyajian van de Yale-universiteit tegenover The Atlantic. “Het is erg vreemd. We dachten eerst dat er een fout in de data zat of dat het kwam door de beweging van het ruimteschip, maar alles klopte.”

Allerlaatste mogelijkheid

Boyajian heeft onlangs een paper gepubliceerd over de mogelijke oorzaken. In 2011 werd het bizarre gedrag van de ster voor het eerst opgemerkt. De schommelingen kunnen vijf tot 80 dagen duren. Onderzoekers dachten in eerste instantie dat ze worden veroorzaakt door de passage van een aantal komeetfragmenten.

Sommige experts zeggen dat de fluctuaties worden veroorzaakt door aliens. “Je zou buitenaardsen als allerlaatste mogelijkheid moeten overwegen, maar dit ziet eruit als een bouwsel dat je verwacht van een buitenaardse beschaving,” zei astronoom Jason Wright van de Pennsylvania State University.

Zwerm megastructuren

Wright en zijn collega’s zeggen dat het ongewone lichtpatroon van de ster wijst op de aanwezigheid van een zwerm megastructuren in de buurt van de ster. Hij suggereert dat het gaat om een massa lichtcollectoren die energie van de ster opslaan.

Wright en Boyajian hebben inmiddels gesproken met directeur van het SETI Research Center Andrew Siemion. Ze willen een enorme schotelantenne op de ster gaan richten, waarmee ze eventuele radiogolven kunnen oppikken die wijzen op technologische activiteit. Als de radiogolven interessant lijken, gaan astronomen ze met de Very Large Telescope in New Mexico verder uitpluizen.

[The Atlantic]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x