Homepagina » Gezondheid » Heeft je zoon de diagnose ADHD? De boosdoener is dan waarschijnlijk deze veelgebruikte pesticide
Heeft je zoon de diagnose ADHD? De boosdoener is dan waarschijnlijk deze veelgebruikte pesticide

Heeft je zoon de diagnose ADHD? De boosdoener is dan waarschijnlijk deze veelgebruikte pesticide

Een veelgebruikte pesticide veroorzaakt ADHD bij jongens, zo blijkt uit een nieuwe studie van het Cincinnati Children’s Hospital Medical Center.

De studie linkt de blootstelling aan pyrethroïden aan ADHD, met name aan hyperactiviteit en impulsiviteit. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Health.

Pyrethroïden zijn ontwikkeld als minder giftig alternatief voor organofosfaatinsecticiden. Ze zijn goedkoop en worden veel ingezet, zowel in de land- en tuinbouw als binnenshuis tegen vliegende insecten, termieten en kakkerlakken en in de geneeskunde tegen hoofdluizen, vlooien en parasieten.

Heeft je zoon de diagnose ADHD? De boosdoener is dan waarschijnlijk deze veelgebruikte pesticide

Tanya Froehlich (CCHMC)

De wetenschappers onderzochten 687 kinderen tussen de 8 en 15 jaar oud. Door middel van urinemonsters kon de blootstelling aan pesticiden worden gemeten. Bij jongens die waren blootgesteld aan pyrethroïden kwam ADHD drie keer vaker voor dan bij kinderen die geen sporen van de insecticiden in hun urine hadden.

Uit eerdere studies bleek dat mannetjesmuizen bij blootstelling aan pyrethroïden last krijgen van hyperactiviteit en impulsiviteit. Ook verandert hun dopaminesysteem. Hoofdonderzoeker Tanya Froehlich zei: “Gezien het toenemende gebruik van dit soort pesticiden en de gedachte dat ze een veilig alternatief vormen, kunnen onze bevindingen van aanzienlijk belang zijn voor de volksgezondheid.”

Froehlich voegde toe dat pyrethroïden snel worden afgebroken in het lichaam, wat betekent dat er meer studies nodig zijn om vast te stellen hoeveel impact de resultaten van het nieuwe onderzoek precies hebben op de volksgezondheid.

[Cincinnati Children’s]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

9 reacties

 1. Nog een reden om alle gif te verbannen wereld wijd.

  4 likes
 2. Vroeger was je gewoon een druk kind, oftewel gewoon een kind. Tegenwoordig krijg je binnen een poep en een zucht het stempel ADHD op je hoofd..

  6 likes
 3. Geen gif gebruiken betekent toch kleinere oogsten, dus meer hongersnoden, dus we gaan dan naar een meer natuurlijke staat. De overbevolking moet toch op de een of andere manier aangepakt worden, toch?

  1 likes
 4. huh? Nu weer pesticiden? Ik dacht dat het aan vaccinatie lag?

  2 likes
  • Ja, lol.
   Pyrethroïden en bijvoorbeeld de kwik en aluminium in vaccins zijn allemaal zenuwgiffen.
   Niet zo gek dus dat kinderen daar ‘raar’ van gaan doen.

   Pyrethroïden zitten ook in sommige anti luis middelen. Ongedierte bestrijding enzo.

   1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

hormoongif

Een aanval op de gezondheid van de burger. Dit nieuwe onderzoek waarschuwt voor hormoongif op groente en fruit

Groenten en fruit uit de supermarkt zijn ...

Deze man spioneerde jarenlang voor de overheid. Maar niet op de manier waarop je zou denken

Iets als ADHD bestaat ook helemaal niet. Rapper Lange Frans legt in deze podcast uit hoe we geprogrammeerd worden in de Matrix

De meeste mensen doen helemaal niks. Ze ...