Gezondheid

Maken E-nummers onze darmen kapot? Wat je moet weten

Help door deze info met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In heel wat voedingsproducten zitten E-nummers. Uit steeds meer onderzoek blijkt dat een aantal hiervan, waaronder emulgatoren, schadelijk zijn voor onze gezondheid.

Lisa Miclotte van de Universiteit Gent wil onderzoeken welke invloed ze precies op onze darmflora hebben.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Bewerkte voedingsproducten kunnen problemen geven voor uw gezondheid, aldus Miclotte.

Minder voedzaam

Sterk bewerkt voedsel, kant-en-klare voeding, wordt gezien als gemakkelijk, smakelijk en goedkoper, maar is tegelijkertijd minder voedzaam, klinkt het.

Emulgatoren zorgen ervoor dat stoffen die normaal gesproken niet of moeilijk mengbaar zijn, toch gemengd kunnen worden.

Ze zitten onder meer in roomijs, chocolade en snoepgoed, maar ook in brood en sauzen.

Sterk gelinkt

“De consumptie van bewerkte voeding wordt de laatste tijd sterk gelinkt aan chronische ziekten, zoals kanker, diabetes of chronische darmontsteking,” merkt Miclotte op.

“Deze ziekten zijn niet alleen dodelijk, maar zorgen vaak ook voor een sterk verminderde levenskwaliteit lang voordat een persoon sterft,” voegt ze toe.

Van enkele E-nummers is recent aangetoond dat ze voor een onbalans kunnen zorgen in de darmen.

Meeste gevallen

Ze veranderen de darmflora, wat gepaard gaat met een lichte darmontsteking.

Problemen met darmgezondheid worden waargenomen bij de meeste gevallen van chronische ziekten.

Omdat dit onderzoeksveld nog vrij nieuw is en hier nog weinig over bekend is, gaat Miclotte onderzoek doen naar de impact van vijf verschillende voedingsemulgatoren op het darmsysteem.

Bekijk Lisa’s filmpje hieronder:

[Wetenschap uitgedokterd]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
ster
ster
5 jaren geleden

Wat onze wijk verpleegder hier in middenfrnakrijk ons zei is heeel intresant.
Macronie en dat soort produkten daar schiet het suiker gehalte behoorlijk van omhoog.
Maar wat hem als wijk verpleger was opgevallen als het bio is NIET.
Weet dat pasta’s gemaakt worden van meel dan weet je meteen ook dat bio brood ook veel gezonder is voor een diabeet patient.

densie
densie
5 jaren geleden

E nummers…zoetstoffen (kolen teer) suikers (bieten/riet) rood vlees (bio industrie) GMO voedsel (Bayer/Monsanto) te veel alcohol…doorgefokte tarwe e.d….

wil je de negentig halen zonder kanker….Parkinson/Alzheimer/Dementie

well…
neem je gezonheid in eigen handen/beheer….

namaste

Margie
Margie
5 jaren geleden

Lieve Lisa, velen gingen je voor, velen overleefden dat niet…
De mens weet sinds mensenheugenis dat voedsel en menigeen een soort van gevangen is

Inderdaad zoals Densie ook al aangeeft, neem je leven in eigen beheer.
Groei kruiden, groei zelf zonder de groeten van Hak!!!

Cornelis
Cornelis
5 jaren geleden

Wat zit er in uw eten een boekje over E-nummers…daar is een francaise een aantal jaar geleden belachelijk over gemaakt…maar ik ben blij dat de sleeping giant aan t ontwaken is…je zou je eigenlijk moeten afvragen wie die producten goed gekeurd heeft om in ons voedsel te verwerken…welke farmaceutische bruine arm haler in t europese parlement hier voor gelobbied heeft en vervolgens een paar ton in zn zak gestoken heeft…

Back to top button
18
0
We lezen graag je reactie!x