Homepagina » Gezondheid » Maken E-nummers onze darmen kapot? Wat je moet weten
Maken E-nummers onze darmen kapot? Wat je moet weten

Maken E-nummers onze darmen kapot? Wat je moet weten

In heel wat voedingsproducten zitten E-nummers. Uit steeds meer onderzoek blijkt dat een aantal hiervan, waaronder emulgatoren, schadelijk zijn voor onze gezondheid.

Lisa Miclotte van de Universiteit Gent wil onderzoeken welke invloed ze precies op onze darmflora hebben.

Bewerkte voedingsproducten kunnen problemen geven voor uw gezondheid, aldus Miclotte.

Minder voedzaam

Sterk bewerkt voedsel, kant-en-klare voeding, wordt gezien als gemakkelijk, smakelijk en goedkoper, maar is tegelijkertijd minder voedzaam, klinkt het.

Emulgatoren zorgen ervoor dat stoffen die normaal gesproken niet of moeilijk mengbaar zijn, toch gemengd kunnen worden.

Ze zitten onder meer in roomijs, chocolade en snoepgoed, maar ook in brood en sauzen.

Sterk gelinkt

“De consumptie van bewerkte voeding wordt de laatste tijd sterk gelinkt aan chronische ziekten, zoals kanker, diabetes of chronische darmontsteking,” merkt Miclotte op.

“Deze ziekten zijn niet alleen dodelijk, maar zorgen vaak ook voor een sterk verminderde levenskwaliteit lang voordat een persoon sterft,” voegt ze toe.

Van enkele E-nummers is recent aangetoond dat ze voor een onbalans kunnen zorgen in de darmen.

Meeste gevallen

Ze veranderen de darmflora, wat gepaard gaat met een lichte darmontsteking.

Problemen met darmgezondheid worden waargenomen bij de meeste gevallen van chronische ziekten.

Omdat dit onderzoeksveld nog vrij nieuw is en hier nog weinig over bekend is, gaat Miclotte onderzoek doen naar de impact van vijf verschillende voedingsemulgatoren op het darmsysteem.

Bekijk Lisa’s filmpje hieronder:

[Wetenschap uitgedokterd]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
  • densie schreef:

    E nummers…zoetstoffen (kolen teer) suikers (bieten/riet) rood vlees (bio industrie) GMO voedsel (Bayer/Monsanto) te veel alcohol…doorgefokte tarwe e.d….

    wil je de negentig halen zonder kanker….Parkinson/Alzheimer/Dementie

    well…
    neem je gezonheid in eigen handen/beheer….

    namaste

    11 likes
    • formidabele schreef:

      Die journaliste Rosanne…, zgn. wetenschapster, die voor nrc schrijft(en dus ook betaald wordt door de gmo industrie) beweert dat alles kletskoek is en Enummers gezond zijn maar de feiten hiertegen stapelen zich op en kan ze best haar excuses maken tegenover haar lezers?

      3 likes
      • Dolex schreef:

        Er zijn allerlei alledaagse ‘natuurlijke’ stoffen die ook een E-nummer hebben (kooldioxide, melkzuur, azijnzuur, vitamine C, Johannesbroopitmeel, gelatine, …). Je kunt ze dus niet over 1 kam scheren!

        8 likes
        • tamara schreef:

          even gekenen wel handige lijst wordt wel met deze tijd steeds lastiger om deze niet te eten ik let er aardig op wat er in zit en zoon lijst is wel handig maar als je ziet in de supermarkt wat ze verkopen ppfff ik wil geen rommel in mijn eten denk al tijd er aan om groente fruit bij de boer te gaan kopen en ook melk en boter denk nu helemaal aan wat je gewoon in de supermarkt koopt is rommel

          1 likes
          • Only you schreef:

            In Boxtel kun je in laten schrijven bij een biologische dynamische boer, die in dienst van de gemeenschap werkt en niet met die geldwolven van de supermarkten?

            1 likes
  • Cornelis schreef:

    Wat zit er in uw eten een boekje over E-nummers…daar is een francaise een aantal jaar geleden belachelijk over gemaakt…maar ik ben blij dat de sleeping giant aan t ontwaken is…je zou je eigenlijk moeten afvragen wie die producten goed gekeurd heeft om in ons voedsel te verwerken…welke farmaceutische bruine arm haler in t europese parlement hier voor gelobbied heeft en vervolgens een paar ton in zn zak gestoken heeft…

    7 likes
  • Dolex schreef:

    ‘E-nummers’ is echt zo’n begrip geworden, waarvan weinig mensen weten waar het voor staat.
    Door de EU goedgekeurde hulpstoffen hebben een nummer gekregen.
    Officiëel zou een ‘E-nummer’ dus een geruststelling moeten zijn.

    Die goedkeuring gebeurt natuurlijk deels onder druk van de industrie.
    Maar niet alle E-nummers staan per definitie voor slechte stoffen.

    Ze zijn er om eenduidigheid te krijgen: veel van die stoffen hebben allerlei schuilnamen, wat het lastig maakt voor mensen men een allergie of voedselintolerantie. Door dat nummer kunnen ze de stof makkelijker herkennen.
    Bijv. E621 is Mononatriumglutamaat, maar ook ve-tsin.

    Beter is het om over schadelijke stoffen te spreken in discussies – dat is duidelijker dan ‘E-nummers’.

    4 likes
    • Frans2 schreef:

      [ Door dat nummer kunnen ze de stof makkelijker herkennen. ]

      Precies, door het onterecht verdacht maken van ALLE e-nummers gaan voedselfabrikanten steeds minder e-nummers vermelden en weer terugvallen op de originele naam.
      Of een schuilnaam.
      Of ze voegen zelfs een onschuldig klinkend stofje toe waarin het gehate e-nummer verborgen zit.

      Zo zijn de e-nummer haters verder van huis dan ooit.

      4 likes
  • ster schreef:

    Wat onze wijk verpleegder hier in middenfrnakrijk ons zei is heeel intresant.
    Macronie en dat soort produkten daar schiet het suiker gehalte behoorlijk van omhoog.
    Maar wat hem als wijk verpleger was opgevallen als het bio is NIET.
    Weet dat pasta’s gemaakt worden van meel dan weet je meteen ook dat bio brood ook veel gezonder is voor een diabeet patient.

    2 likes
  • Patricia Müller schreef:

    Deze bangmakerij met de E-nummer levert niets op. De ergste besmetter van de darmen zit in dat graan, dat met Monsanto chemie is gegroeid. En dat zijn voor all alle niet bio-tarweproducten. Daarvan krijg je dan de poeperij, dan denk je de boosdoener de lactase is, maar nee, het is niet de lactase, het is het Monsanto-Brood!!!!!

    2 likes
  • Marie schreef:

    Als je die lijst met E-nummers bekijkt dan zijn er maar weinig die (vrijwel) zeker geen kwaad kunnen. Koop gewoon voeding met zo min mogelijk toevoegingen in plaats van te vertrouwen op ingewikkelde lijstjes!

    1 likes
  • Margie schreef:

    Lieve Lisa, velen gingen je voor, velen overleefden dat niet…
    De mens weet sinds mensenheugenis dat voedsel en menigeen een soort van gevangen is

    Inderdaad zoals Densie ook al aangeeft, neem je leven in eigen beheer.
    Groei kruiden, groei zelf zonder de groeten van Hak!!!

    0 likes
  • Arwijn schreef:

    Uitsluitend Biologisch eten is de enige zinnige vorm van zelf behoud, in antwoord op dit artikel in mijn opinie. Wel op Gist Extract (aka MSG) blijven letten.

    0 likes
  • x

    Check Also

    oncoloog

    Oncoloog waarschuwt voor risico’s van straling: ‘Jongens, wees voorzichtig met 5G’

    We moeten ons bewust zijn van de ...

    arts

    Arts met 29 dienstjaren: ‘Ik wil dat jullie de waarheid horen over dit virus’

    Ik wil dat jullie de waarheid horen ...

    >