Universum

Ons heelal groeit steeds sneller. Deze controversiële theorie verklaart hoe dit kan

Help ons door deze informatie met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Natuurkundigen denken één van de grootste raadsels van de natuur te hebben opgelost: wat zorgt ervoor dat ons heelal versneld uitdijt?

Als we inzoomen op het universum wordt duidelijk dat de ruimtetijd is opgebouwd uit minuscule, voortdurende fluctuerende gebiedjes.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

“De ruimtetijd is niet statisch, maar beweegt constant,” zei student Qingdi Wang van de Universiteit van Brits-Columbia.

Nulpuntsenergie

In 1998 ontdekten astronomen dat ons heelal steeds sneller uitdijt, wat erop wijst dat de ruimte niet leeg is en in plaats daarvan gevuld is met donkere energie die materie wegduwt.

De beste kandidaat voor donkere energie is vacuümenergie (nulpuntsenergie), omdat die de energie van de lege ruimte beschrijft.

Volgens de kwantummechanica bestaat zelfs in het absolute vacuüm altijd een kans op het spontaan verschijnen van deeltjes en antideeltjes.

Weggelaten

Als natuurkundigen de kwantummechanica toepassen op vacuümenergie, voorspelt deze theorie dat er een ongelooflijke hoeveelheid vacuümenergie bestaat, veel meer nog dan de totale energie van alle deeltjes in het heelal.

Op basis van Einsteins relativiteitstheorie hebben natuurkundigen berekend dat het universum hierdoor zou exploderen. Dat gebeurt echter niet; het universum dijt langzaam uit.

Wang en zijn collega’s hebben echter ontdekt dat in eerdere berekeningen belangrijke informatie over vacuümenergie is weggelaten.

Compleet ander beeld

Hun berekeningen schetsen een compleet ander beeld van het universum. De ruimte waarin we leven blijkt volgens het team wild te fluctueren.

Het heelal dijt uit en trekt tegelijkertijd samen. Deze twee effecten heffen elkaar bijna op. Het netto-effect is dat het universum steeds sneller uitdijt.

Maar als ruimte en tijd fluctueren, waarom kunnen we dat niet voelen?

Piepkleine schaal

“Dit gebeurt op piepkleine schaal, miljarden en miljarden keren kleiner nog dan een elektron,” zei Wang.

Het onderzoek is gepubliceerd in Physical Review D.

[UBC]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Robbedoes
Robbedoes
6 jaren geleden

In 1998 ontdekten astronomen dat ons heelal steeds sneller uitdijt.

Eh, nee. Dat ontdekte Georges Lemaître (Priester!) in 1927 al.

janssen
janssen
6 jaren geleden

Er is geen leegte alleen maar volheid, beginnen we dat nu eindelijk te begrijpen.

Elise49
Elise49
6 jaren geleden

Geen zorgen, sommige deeltjes zijn gewichtloos of lossen op. Hierdoor blijft er altijd de juiste balans. De zwarte ruimtes kun je ook zien als balans gevende, zoals bij al het levende de dood is. De massa verdwijnt. Stof gaat weer over in een andere stof. Sommige stoffen lossen op. bv. gas vervliegt ook als er geen vuur/druk bijkomt. Het heelal/de melkweg bestaat gedeeltelijk uit gas.
Wat gevaarlijk is: dat de mens ermee gaat bemoeien/aan gaat prutsen. In de trant van “redden”. Het verstoort de natuurlijke balansvorming.
Op de aarde is het probleem; de gestuurde macht/gestuurde systeem van groei. Technologie heeft de beschermlaag van de aarde doorboort. Door er raketten door te sturen. Zo ook de gaten boren enz. in de grond voor grondstoffen.
Constructie opbouw aarde: in aarde(onderwereld)-aardkorst(beschermlaag)- wij/levende/lucht(midden wereld)-dampkring(beschermlaag)-bovenwereld(zon/maan en sterren etc.) Tussen de beschermlagen heb je ook nog tussen lagen. Als je aan al die lagen gaat prutsten, dan stort de natuurlijke balansvorming in elkaar. Is al gebeurt en wat doet men: men voegt er weer pleisters toe dmv technologie. Dit zijn tijdelijke oplossingen, want grondstoffen geraken ook een keer op. De natuur doet er veel langer over om tot een bepaalde stof te komen. De mens verliest het van de natuurlijke tijd.(bioritme aarde). De aarde werkt zoals een menselijk lichaam. De magma en de zee en windstromingen kun je zien als bloed/zuurstof. De gaten die de mens heeft gemaakt, zijn ontstekingen/infecties aan de huid. Wat blijft er uiteindelijk over als het lichaam van de aarde kapot is: water en vuur.

TRUTH
TRUTH
6 jaren geleden

And it is We(God) Who have constructed the heaven with might, and verily, it is We Who are steadily expanding it. (Qur’an, 51:47)

Islam is de waarheid van de Almachtige.

Back to top button
8
0
We lezen graag je reactie!x