Homepagina » Mens en Dier » Herinneringen mogelijk buiten het brein opgeslagen
Herinneringen mogelijk buiten het brein opgeslagen

Herinneringen mogelijk buiten het brein opgeslagen

Wanneer platwormen worden onthoofd groeit hun kop niet alleen weer aan, ze behouden ook hun herinneringen. 

Biologen van de Tuftsuniversiteit bestuderen hoe dieren informatie opslaan en verwerken, of het nu gaat om herinneringen in het brein of de ontwikkeling van organen in het lichaam.

Het team koos voor platwormen omdat de dieren veelal dezelfde organen en lichaamsindeling als mensen hebben: een brein, een zenuwstelsel, bilaterale symmetrie en in sommige opzichten hetzelfde gedrag vertonen.

Neurotransmitters

Platwormen hebben ook veel van de neurotransmitters die in het menselijk lichaam voorkomen. Ze kunnen complexe taken onthouden. In tegenstelling tot mensen kunnen platwormen verschillende organen en lichaamsdelen – waaronder het brein – regenereren.

Er zijn ongeveer 20.000 soorten die allemaal in zeer vochtige omstandigheden leven. De meeste soorten leven onder water of in de weefsels van andere organismen. Ze hebben primitieve ogen die alleen grote veranderingen in de lichtval kunnen waarnemen.

De onderzoekers leerden de wormen dat verlichte ruimten veilig waren en voedsel bevatten en dat donkere gebieden resulteerden in straf. Nadat de wormen wisten waar ze voedsel konden krijgen werden ze onthoofd. Het duurde ongeveer twee weken voordat de kop weer was aangegroeid.

Andere lichaamscellen

Uit de experimenten van de biologen bleek dat de wormen zich herinnerden waar de verlichte ruimte was, dat die ruimte veilig was en dat er voedsel kon worden gevonden. De wormen hadden net zulke accurate herinneringen als de wormen die niet waren onthoofd.

Hoe kan een worm herinneringen hebben als hij geen kop meer heeft? “We hebben geen idee,” gaf bioloog Michael Levin toe. “We weten dat geheugen buiten het brein kan worden opgeslagen – waarschijnlijk in andere lichaamscellen – zodat herinneringen aan het nieuwe brein kunnen worden toegevoegd.” De studie is verschenen in het Journal of Experimental Biology.

Bron: Nationalgeographic.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
22 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
SSDrome
SSDrome
7 jaren geleden

Uehm….

Wie zegt dan dat herinneringen in het hoofd zitten opgeslagen?
Naar mijn weten zitten herinneringen in de ‘molen van de mind’. Gekscherend noem ik het altijd denkwolkjes. (link link; personal computer en cloud met opgeslagen gegevens elders op de wereld)

Ons hoofd met hersens is de supercomputer om de informatie in de mind te besturen.

Jan
Jan
7 jaren geleden

in het boek “het veld” van Lynne Mc Taggart wordt beschreven van onderzoeken naar het geheugen en herinneringen, hier wordt een gedeelte van de hersenen weg genomen van ratten, tot uiteindelijk de gehele hersenen verwijdert wordt en de ratten nog steeds de weg vinden naar het voedsel.

Menkyo
Menkyo
7 jaren geleden

We maken allemaal gebruik van het zgn. collectief geheugen. Een soort van biologische ‘in the cloud’. De Zwitsere psychoanalyticus Carl Gustav Jung heeft uitgebreid theorieën geformuleerd aangaande het collectief geheugen van de mens. Hij spreekt daarbij van archetypen die in elke beschaving vaak los van elkaar opduiken en die bijgevolg diep in de menselijke geest gegrift moeten zitten. Hetzelfde geldt voor het historisch verleden van een volk. Maar ook evolutionair gezien zou heel wat informatie (al dan niet in het DNA)
in onze fysiologische structuur opgeslagen liggen

Lilian
Lilian
7 jaren geleden

[quote name=”SSDrome”]Uehm….

Wie zegt dan dat herinneringen in het hoofd zitten opgeslagen?
Naar mijn weten zitten herinneringen in de ‘molen van de mind’. Gekscherend noem ik het altijd denkwolkjes. (link link; personal computer en cloud met opgeslagen gegevens elders op de wereld)

Ons hoofd met hersens is de supercomputer om de informatie in de mind te besturen.[/quote]

Ookwel celgeheugen genoemd. Lees ondermeer over het andere verhaal van transplantatie, waarbij de ontvanger ineens dingen “herinnert” die van de donor afkomstig zijn.

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

politie

Politie in India dwingt ongevaccineerden om doodshoofd te dragen

In India worden sommige ongevaccineerden door de ...

duitse

Leugens over bezetting op Duitse IC’s ontmaskerd: regering wist van bedrog

Gisteren werd bekend dat Duitse ziekenhuizen de ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

22
0
We lezen graag je reactie!x