Homepagina » Bewustzijn » “Het is duidelijk dat de huidige ideeën over het menselijk bewustzijn niet kloppen”
“Het is duidelijk dat de huidige ideeën over het menselijk bewustzijn niet kloppen"

“Het is duidelijk dat de huidige ideeën over het menselijk bewustzijn niet kloppen”

Het bewustzijn is geen product van de functie van de hersenen. Het is primair aanwezig in het universum en de hele materiële wereld komt eruit voort. Dat zegt cardioloog Pim van Lommel, die de afgelopen 20 jaar onderzoek deed naar bijna-doodervaringen bij patiënten die een hartstilstand overleefden.

“De wetenschap heeft grote moeite om nieuwe ideeën te accepteren,” zegt hij. “Een mooi voorbeeld is de behandeling van maagzweren. Daar werden dertig jaar lang maagoperaties voor uitgevoerd. Toen kwamen er op een gegeven moment twee Australische artsen die zeiden: een maagzweer wordt veroorzaakt door een bacterie. Die artsen werden toen uitgelachen en belachelijk gemaakt. Het duurde nog 15 jaar voordat maagoperaties waren afgelopen en mensen werden behandeld met antibiotica. De Australiërs kregen voor hun onderzoek de Nobelprijs. Je ziet dus dat nieuwe ideeën en concepten binnen de wetenschap vaak moeilijk geaccepteerd worden.”

Volgens Van Lommel is er iets vergelijkbaars aan de hand met het bewustzijn. Dat kan in zijn ogen geen product zijn van de functie van de hersenen. Uit zijn onderzoek naar bijna-doodervaringen blijkt dat het bewustzijn en het functioneren van onze hersenen niet altijd samenvallen.

Alles op zijn kop

Hij denkt daarom dat het brein geen producerende, maar een faciliterende functie heeft voor het ervaren van bewustzijn. Dat idee werd een eeuw geleden ook al naar voren gebracht door de psycholoog William James.

Het is een idee dat ons hele wereldbeeld verandert. Het zou namelijk betekenen dat bewustzijn primair in het universum aanwezig is en dat alles wordt gevormd vanuit bewustzijn. Het hele universum, de hele materiële wereld, is dus eerder een gevolg van bewustzijn dan de oorsprong ervan. Dat zet alles op zijn kop.

Verdere studies

Het meeste onderzoek is gebaseerd op afbeeldingstechnieken zoals MRI-scans en het zoeken naar een materiële basis voor het bewustzijn. Nergens staat vast wat precies de oorzaak is.

“Ik zeg niet dat mijn theorie zonder meer correct is,” aldus Van Lommel. “Maar het is duidelijk dat de huidige ideeën over het menselijk bewustzijn niet kloppen en dat we verdere studies moeten doen naar nieuwe concepten.” Vond je dit interessant? Denk er dan aan het artikel te delen op Facebook.

Boekentip: Eindeloos bewustzijn

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Michael Jacobs schreef:

  Ideeën zijn abstracte zaken, en abstracte zaken ‘kloppen’ nu eenmaal niet. Dat geldt dus ook voor het zogenaamde bewustzijn. Je kunt bedenken wat je daarover wilt zeggen, of het hele bestaan ervan ontkennen – het maakt niets uit. In plaats van naar allerlei ‘wetenschappers’ te luisteren kun je gerust aannemen dat wij het ‘universum’ en de ‘wereld’ op ieder moment zelf verzinnen. Die gedachte komt nog het meeste overeen met onze dagelijkse ervaring. Ieder lijkt immers zijn eigen perspectief op de werkelijkheid te hebben, en dat wijst erop dat wij haar zelf bedenken. Gelukkig maar. Stel je voor dat deze wereld met al haar beperkingen, conflicten en ellende écht bestond. Brr.

  0 likes
 • x

  Check Also

  nasa

  NASA-wetenschappers ‘ontdekken parallel universum naast het onze’ waar de tijd achteruit loopt

  NASA-wetenschappers hebben bewijs gevonden voor een parallel ...

  Stem af universum

  Afstemmen op het universum

  Het was laatst weer zover. Ik sprak ...

  >