Binnenland

‘Het is echt een grof schandaal, alle stikstofbeleid dient onmiddellijk te worden stopgezet’

Help ons door deze info met vrienden op je social media te delen!

Aerius, de stikstofrekentool van het RIVM, is leidend bij het afgeven van vergunningen. De commissie Hordijk oordeelde echter dat er weinig klopt van het rekensysteem.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zat enorm in haar maag met het rapport van de commissie en heeft in 2020 bewust de aanbevelingen niet duidelijk gecommuniceerd aan de Tweede Kamer, blijkt uit geopenbaarde Wob-documenten waar onderzoeksjournalist Marc van der Vegt over twittert.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

In overleg met de landsadvocaat werd er een ‘narratief’ bedacht: ronduit pal achter het instrument blijven staan en daarin vertrouwen blijven uitstralen. Tweede Kamerleden werden middels een ‘spreeklijn’ meegetrokken in dit narratief.

Stikstofcrisis is rekencrisis

Het ministerie zat ondertussen wel met een groot probleem: “Appellanten kunnen de bevindingen en aanbevelingen gebruiken in lopende en toekomstige bezwaar- en beroepsprocedures voor projecten die gerekend hebben met Aerius. Dit brengt risico’s met zich mee.”

Vervolgens werd de landsadvocaat erbij gehaald, die het regeringsbeleid bepaalt. De Tweede Kamer werd met een brief het riet ingestuurd.

Van der Vegt resumeert: “De stikstof-rekentools deugen niet, ook de commissie Hordijk rapporteert dit; de landsadvocaat bepaalt hoe de minister moet spreken; en de Tweede Kamer wordt aan het lijntje gehouden.”

“De stikstofcrisis is – net als vele andere dossiers – een rekencrisis. Rekenmodellen en complexe programma’s zijn schimmige tools om bepaald beleid door te duwen,” concludeert Van der Vegt.

Ik spuug op jullie DDR-praktijken

Rutger van den Noort, redacteur bij OpinieZ.com, reageert: “Het hele stikstofdossier is zo gebaseerd op los zand dat de tranen in je ogen springen dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit serieus deze tool nog durft te gebruiken.”

“Het RIVM doet maar wat. Toen ik begon met het ter discussie stellen van de modellen in 2019 was al duidelijk dat dingen niet kloppen,” benadrukt Van den Noort, die indertijd werd uitgelachen.

“Het is echt een grof schandaal. Alle stikstofbeleid dient onmiddellijk te worden stopgezet totdat Aerius vervangen is,” stelt hij. Tegen de boeren zegt Van den Noort: “Ga die rechtszaken voeren!” En tegen het ministerie zegt hij: “Ik spuug op jullie DDR-praktijken.”


4.8 103 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

85 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jos Veraart
Jos Veraart
1 jaar geleden

TE GEK TE GEK allemaal onzin liegen liegen in den HAAG

NooT
NooT
1 jaar geleden

De Tweede Kamer werd het riet ingestuurd? Ik denk het bos.

Hugo
Hugo
1 jaar geleden

de beerputten gaan open, Tien jaar kabinetten Rutte heeft Nederland naar de afgrond geleid. Wat een onbeschofte regeringen hebben wij gehad en nog steeds. Ik geloof de afgelopen verkiezingen niet, die zijn gestolen door fraude. Het is genoeg geweest met die gore Rutte en zijn bende oppakken en opsluiten dat schorem.

Antiislam
Antiislam
1 jaar geleden

Binnenkort WOB verzoeken ook afgeschaft onze dictators houden hier helemaal niet van

Back to top button
85
0
We lezen graag je reactie!x