Homepagina » Wetenschap » Het kan: genen aansturen met je gedachten
Het kan: genen aansturen met je gedachten

Het kan: genen aansturen met je gedachten

Het is goed mogelijk dat we in de toekomst zelf onze biologische functies kunnen aansturen. Onderzoekers hebben namelijk een link gelegd tussen gedachten en cellen, waardoor mensen in staat waren om genen van muizen met hun gedachten aan te zetten.

“We wilden hersengolven gebruiken om genen aan te zetten,” zei hoofdonderzoeker Martin Fussenegger van ETH Zürich in Zwitserland. “Het is voor het eerst dat iemand de synthetische biologie heeft gelinkt aan bewustzijn.”

De onderzoekers hopen dat mensen met het locked-in-syndroom de techniek kunnen gaan gebruiken om zelf hun pijnmedicatie te nemen. Mensen met epilepsie kunnen er hun aanvallen mee voorkomen. We zouden met onze gedachten ook specifieke hormonen kunnen aanmaken.

Het team van Fussenegger voegde in een petrischaal genen toe aan menselijke niercellen. De genen werden geactiveerd op het moment dat ze werden blootgesteld aan infrarood licht. De onderzoekers implanteerden de cellen daarna onder de huid van een muis. Het implantaat met de cellen was voorzien van een draadloos LED-lampje.

Acht proefpersonen leerden hoe ze verschillende mentale staten konden bereiken die vervolgens werden herkend door een apparaat dat EEG’s maakt. De vrijwilligers kregen meditatietechnieken te zien (ontspanning) en speelden een computerspel (concentratie). Ze kregen ook les in neurofeedback, een therapie waarbij de hersenactiviteit wordt omgezet in beelden, geluiden of trillingen. Met deze feedback kan men de eigen hersenactiviteit beïnvloeden.

De proefpersonen konden in alle drie mentale staten het LED-lampje met hun gedachten aanzetten. Hierdoor werd het gen in de niercellen geactiveerd. Vervolgens werd een menselijk eiwit aangemaakt dat in de bloedstroom van het knaagdier belandde, waar het kon worden gedetecteerd.

Deze techniek biedt volgens de onderzoekers eindeloze mogelijkheden. Fussenegger hoopt binnen nu en 10 jaar een klinisch onderzoek te kunnen doen. De studie is verschenen in Nature Communications.

Foto: Martin Fussenegger/ETH Zürich

[New Scientist]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

12 reacties

 1. Dit is geen nieuws. Hooguit een bewijs van de small mindedness van die mensen die het nooit geloofd hebben en daartoe gehoren ook de meeste ‘wetenschappers’.

  6 likes
  • Beste Sunshine, en waar heeft de brede visie van het geloof ons gebracht?

   De toekomst is ‘Wetenschap” ‘Techniek’ en ‘Humaniteit.

   ‘Wetenschap’ om te weten! ‘Techniek’ om dat te produceren wat de mens ‘werkelijk’ nodig heeft’

   En ‘Humaniteit’, ach ik denk niet dat dit geen uitleg nodig heeft.

   2 likes
   • Geloof als in religie bedoel je neem ik aan?
    Lol – dat is niet echt iets met brede visie denk je wel?
    Het is niet anders dan een middel om de mensheid in het gareel te houden anders niet. Een goed excuus om oorlog te voeren waar weer miljarden aan word verdient enz. enz.

    2 likes
  • waar zit die “small mindedness” precies?

   Dit is een puur mechanisch trukje. Een pak elektroden op je kop, de computer analyseert je hersengolven en stuurt vervolgens dat ledje aan. Je kunt op de markt setjes kopen voor een paar 100 euro waarmee je je computer kunt aansturen (als je wat geluk hebt, het werkt niet bij iedereen even goed, en bij ongeveer 10% van de mensen werkt het helemaal niet).
   http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_consumer_brain%E2%80%93computer_interfaces

   Het enige wat je als mens moet leren is bepaalde signalen uit te zenden met je hersenen. Ook niets speciaals.

   Dus, wat moet ik precies geloven? Dat mensen genoeg technologie hebben om een verschil te merken tussen verschillende hersengolven en aan de hand daarvan een led lampje draadloos aan te sturen via een computer? En dat we de kennis hebben dat bepaalde golflengten van licht een gen aan of uit kan zetten?
   Of moet ik geloven in toverkracht?

   Feitelijk is ‘t een dom experiment. Ze hadden die led net zo goed kunnen aansturen door gewoon op een knop te drukken. Veel simpeler, met hetzelfde resultaat, maar minder spectaculair natuurlijk. Wat ze doen is een lamp aansturen met het menselijk brein als schakelaar. Als je over overengineering wil spreken…
   Het enige nut dat ik daar op ‘t moment in zie is voor mensen die totaal verlamd zijn.

   2 likes
 2. Genen worden sowieso aangestuurd door onze gedachte en emoties. Wat denk je dat er gebeurt als je bang wordt. Zodra wij een situatie inschatten als levensbedreigend wordt binnen enkele seconden de biochemie van elke cel in ons lichaam veranderd, ook welke genen aan en uit staan, om er voor te zorgen dat we op het gevaar kunnen reageren. Boosheid, stress, allemaal gedachte en emotie processen die een onmiddellijk invloed hebben op welke genen gebruikt worden.

  10 likes
 3. niets in ons lichaam is statisch….ook genen niet…nu (wetenschappers) eindelijk een beetje doorkrijgen hoe het menselijk lichaam werkt,wordt het gelijk gebracht als iets byzonders…..heel veel andere culturen en medische dicipline`s wisten dit allang,chinese geneeskunde bv en ayurveda ….is het nou niet wonderlijk om eens bij elkaar te kijken(leren) ipv het wiel weer uit te vinden…..jajajaja duurt dus nog even voor de westerse mechanische geneeskunde zover is……….dus krijgen we af en toe dit soort berichten,hetzelfde voor het groene thee verhaal,het wordt uit zn verband gerukt en ook nog gepubliceerd,wekt valse hoop hoop voor veel mensen…..nadenken dus…..inzicht bestaat al,je moet het alleen kunnen zien!!

  2 likes
  • Beste Louise, waarom het zo negatief betrachten wat we in dit artikel kunnen lezen. Ik neem aan, te oordelen naar uw reactie, dat u zeer goed op de hoogte bent. Maar miljoenen mensen weten van niets en lopen nog braaf achter een religie of iets dergelijks aan te hobbelen en het resultaat zien we dagelijks om ons heen.
   Dus als ‘ninefornews’ berichten als deze brengt is het alleen maar te hopen dat zo veel als mogelijk mensen dit lezen en het een bijdrage kan betekenen aan de bewustwording van de mensheid. Ik weet, het zijn grote woorden, maar er is geen keus. Als we alles maar zo op zijn beloop laten, dan krijgen de negatieven krachten krachten die alleen maar uit zijn op eigen belang nog meer invloed en komen we nog dieper in de chaos en ellende.
   Samen zijn we sterk, maar dan wel met mensen die uit eigen kracht tot bewustzijn komen en niet geindoctrneerd zijn van buiten af.

   Groet.

   2 likes
 4. Dr Bruce Lipton legt hier veel over uit en dit is te zien op You Tube .

  Prachtig hoe hij het uitlegt in de Biology of believe

  https://www.youtube.com/watch?v=KQp7oKdgjhY

  2 likes
 5. Ik kan een deel van mijn lichaam vol met cellen al aansturen met bepaalde gedachten.
  Hij word groter, kleiner, triggert een reactie en kan dat met of zonder commando.

  1 likes
 6. Ligt er maar net aan welk soort vd genen..
  Sommige genen zijn erfelijk..sommige niet…
  En degene die niet erfelijk zijn ( onze eigen genen ) zijn al zo lang te beingvloeden..je moet maar net de kennis en wil en tijd nemen om ze te ‘buigen/sturen’
  Zelfs de erfelijke genen zijn te ‘buigen/sturen’..kost waarschijnlijk alleen een iets meer effort 🙂

  Onze brein is het krachtigste ( en zwakste ) deel van ons wezen en kan een hoop ‘buigen/sturen’ van ons fysieke en mentale ‘problemen’

  Hebben we niks geen machines oid voor nodig die onze ‘hersen golfen of wat dan ook’ aansturen..

  0 likes
 7. Beste makropoelos, ik heb geen kritiek op ninefornews (uiteindelijk zenden zij informatie uit) ik heb steeds meer problemen wat artsen,ziekenhuizen de wereld in sturen,en u heeft gelijk de meeste mensen zijn onwetend,maar het probleem is dat mensen achter de verkeerde dingen aan gaan lopen en gaan hopen op iets wat helemaal niet onderbouwd is…….dat vind ik treurig,kijk naar het groene thee verhaal,het ziekenhuis moest zn eigen site sluiten……helemaal niet nagedacht over de consequenties,dat vind ik treurig en zorgelijk…….er is op internet zoveel behoorlijke onderzoeken te vinden over gezondheid en gezond blijven……dus ninefornews geen blaam in deze…….vriendelijke groet Louise

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Afrikanen kiezen op grote schaal voor alternatieve geneeswijzen. Dit is waarom

Afrikanen kiezen op grote schaal voor alternatieve geneeswijzen. Dit is waarom

Er is voor het eerst onderzoek gedaan ...

Thaise politie doet twee keer inval bij groep die zegt te communiceren met aliens van Pluto. Dit is de reden

Thaise politie doet twee keer inval bij groep die zegt te communiceren met aliens van Pluto. Dit is de reden

De politie in Thailand heeft tot twee ...