Wetenschap

Het kan: genen aansturen met je gedachten

Help anderen door dit met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het is goed mogelijk dat we in de toekomst zelf onze biologische functies kunnen aansturen. Onderzoekers hebben namelijk een link gelegd tussen gedachten en cellen, waardoor mensen in staat waren om genen van muizen met hun gedachten aan te zetten.

“We wilden hersengolven gebruiken om genen aan te zetten,” zei hoofdonderzoeker Martin Fussenegger van ETH Zürich in Zwitserland. “Het is voor het eerst dat iemand de synthetische biologie heeft gelinkt aan bewustzijn.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/11/cdb-x-1.png

De onderzoekers hopen dat mensen met het locked-in-syndroom de techniek kunnen gaan gebruiken om zelf hun pijnmedicatie te nemen. Mensen met epilepsie kunnen er hun aanvallen mee voorkomen. We zouden met onze gedachten ook specifieke hormonen kunnen aanmaken.

Het team van Fussenegger voegde in een petrischaal genen toe aan menselijke niercellen. De genen werden geactiveerd op het moment dat ze werden blootgesteld aan infrarood licht. De onderzoekers implanteerden de cellen daarna onder de huid van een muis. Het implantaat met de cellen was voorzien van een draadloos LED-lampje.

Acht proefpersonen leerden hoe ze verschillende mentale staten konden bereiken die vervolgens werden herkend door een apparaat dat EEG’s maakt. De vrijwilligers kregen meditatietechnieken te zien (ontspanning) en speelden een computerspel (concentratie). Ze kregen ook les in neurofeedback, een therapie waarbij de hersenactiviteit wordt omgezet in beelden, geluiden of trillingen. Met deze feedback kan men de eigen hersenactiviteit beïnvloeden.

De proefpersonen konden in alle drie mentale staten het LED-lampje met hun gedachten aanzetten. Hierdoor werd het gen in de niercellen geactiveerd. Vervolgens werd een menselijk eiwit aangemaakt dat in de bloedstroom van het knaagdier belandde, waar het kon worden gedetecteerd.

Deze techniek biedt volgens de onderzoekers eindeloze mogelijkheden. Fussenegger hoopt binnen nu en 10 jaar een klinisch onderzoek te kunnen doen. De studie is verschenen in Nature Communications.

Foto: Martin Fussenegger/ETH Zürich

[New Scientist]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Rudi Lambert
Rudi Lambert
10 jaren geleden

Genen worden sowieso aangestuurd door onze gedachte en emoties. Wat denk je dat er gebeurt als je bang wordt. Zodra wij een situatie inschatten als levensbedreigend wordt binnen enkele seconden de biochemie van elke cel in ons lichaam veranderd, ook welke genen aan en uit staan, om er voor te zorgen dat we op het gevaar kunnen reageren. Boosheid, stress, allemaal gedachte en emotie processen die een onmiddellijk invloed hebben op welke genen gebruikt worden.

Sunshine
Sunshine
10 jaren geleden

Dit is geen nieuws. Hooguit een bewijs van de small mindedness van die mensen die het nooit geloofd hebben en daartoe gehoren ook de meeste ‘wetenschappers’.

Candor
Candor
10 jaren geleden

Dr Bruce Lipton legt hier veel over uit en dit is te zien op You Tube .

Prachtig hoe hij het uitlegt in de Biology of believe

https://www.youtube.com/watch?v=KQp7oKdgjhY

louise
louise
10 jaren geleden

niets in ons lichaam is statisch….ook genen niet…nu (wetenschappers) eindelijk een beetje doorkrijgen hoe het menselijk lichaam werkt,wordt het gelijk gebracht als iets byzonders…..heel veel andere culturen en medische dicipline`s wisten dit allang,chinese geneeskunde bv en ayurveda ….is het nou niet wonderlijk om eens bij elkaar te kijken(leren) ipv het wiel weer uit te vinden…..jajajaja duurt dus nog even voor de westerse mechanische geneeskunde zover is……….dus krijgen we af en toe dit soort berichten,hetzelfde voor het groene thee verhaal,het wordt uit zn verband gerukt en ook nog gepubliceerd,wekt valse hoop hoop voor veel mensen…..nadenken dus…..inzicht bestaat al,je moet het alleen kunnen zien!!

Back to top button
12
0
We lezen graag je reactie!x