Homepagina » Mens en Dier » Deze zeevaarders bereikten Amerika 500 jaar eerder dan Columbus
Deze zeevaarders bereikten Amerika 500 jaar eerder dan Columbus

Deze zeevaarders bereikten Amerika 500 jaar eerder dan Columbus

Ieder jaar wordt op Leif Eriksson Dag gevierd dat Leif Eriksson als eerste Europeaan voet op Amerikaanse bodem zette. Deze Viking bereikte rond het jaar 1000 Amerika, bijna 500 jaar voordat Christoffel Columbus volgens de algemene lezing het continent ontdekte.

Columbus heeft Noord-Amerika nooit bereikt en ‘ontdekte’ eilanden die al waren ontdekt door de mensen die er op dat moment op leefden. In tegenstelling tot Columbus, lieten de Vikingen de inheemse bevolking in leven. De Eskimo’s en indianen die ze tegenkwamen werden gezien als handelspartners en werden niet tot slaaf gemaakt.

Eriksson, die zo rond 970 werd geboren in IJsland, kon de Atlantische Oceaan oversteken dankzij de goede navigatievaardigheden van de Vikingen. Zijn vader Erik de Rode was een bekende ontdekkingsreiziger.

Er zijn twee verschillende verhalen bekend over de ontdekking van Amerika. Volgens de Sage van Erik de Rode bereikte Leif Amerika nadat hij op weg naar Groenland uit koers was geblazen. Volgens de Sage van de Groenlanders werd koopman Bjarni Herjólfsson tussen IJsland en Groenland uit koers geblazen, waarna hij Amerika bereikte. Bjarni keerde echter om en zette koers naar Groenland.

Leif bereikte rond het jaar 1000 de kust van Amerika. Hij stichtte een kleine nederzetting die hij Vinland (Wijnland) noemde. Vinland bevond zich waarschijnlijk op het noordelijkste punt van Newfoundland, een eiland dat nu bij Canada hoort. Nadat Leif met zijn bemanning in Vinland had overwinterd, vertrok hij met een lading druiven en hout naar Groenland, waar hij uiteindelijk overleed.

De Vikingen konden aan de plaats waar de zon opkwam, hoe hoog de zon aan de hemel stond en de positie van de maan en de sterren zien welke richting ze opvoeren. Daarnaast maakten ze gebruik van herkenningspunten en rijmpjes of liedjes om routes te onthouden. Ze keken ook goed naar de vogels en de zee. Sommige watervogels blijven dicht bij het land en walvissen blijven in de buurt van bepaalde zeestromen.

Leif Eriksson Dag wordt gevierd sinds 9 oktober 1964, de dag waarop de eerste georganiseerde migratie vanuit Noorwegen naar de Verenigde Staten begon. Een dag eerder, op 8 oktober, wordt Columbus Day gevierd.

Hoewel Eriksson 500 jaar voor Columbus voet op Amerikaanse bodem zette, bereikte een andere groep het continent 14.000 jaar geleden al. Aziatische bevolkingsgroepen migreerden tijdens de laatste ijstijd via een landbrug van Siberië naar Alaska en bevolkten beide continenten.

[The A.V. Club]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Padja schreef:

  Ach Jah, die indianen hadden het ook gevonden.
  Maar dat viert niemand. -:)

  10 likes
 • emka schreef:

  Dit is toch algemeen bekend?
  Waar is dit onthullend of vrij onafhankelijk?

  O ja
  @max. Wie zegt dat Columbus gelogen heeft? Als de vikingen het niemand vertelden, dat kon Columbus toch niet weten dat hem iemand voor was? Gebruik trouwens eens leestekens. Leest wat makkelijker.

  6 likes
 • max schreef:

  alweer iemand die heeft gelogen over zijn ontdekkingen columbus loog dat hij amerika had ontdekt en dat was toch echt een viking de geschiedenis bestaat zowiezo uit leugens

  2 likes
 • Nora schreef:

  De Aborigonals ontdekten veel vroeger Zuid Amerika. Ze hebben zich gemengd met de Indianen. Hun afstammelingen leven nog op Vuurland.

  2 likes
 • ron soeverein mens schreef:

  Het verhaal klopt, de vikingen hadden Amerika veel eerder ontdekt. Ook kenden zij het kompas en konden zo hun routes bepalen in samenwe r king met andere hulpmiddelen.

  2 likes
  • Bataaf schreef:

   The Mystery of the Lost Red Paint People
   9 augustus 2011 om 20:22
   The thought that the Atlantic might have been a thoroughfare long before Columbus and the Vikings has been ridiculed by most archeologists for decades. Did you know that an advanced pre-historic seafaring North American culture explored the shores of New England 7000 years ago? Or that these ancient Americans rivaled their European counterparts in navigational skills several millennia before the Vikings? North America’s Red Paint People, so-called because they added brilliant red iron oxide to their graves, and on their skin.

   0 likes
 • Klaas Oldegberts schreef:

  zie dit en het wordt ook steeds weggehaald van Facebook.

  http://anationbeguiled.com/?p=1277

  0 likes
 • x

  Check Also

  ijsland

  Wat is er in hemelsnaam aan de hand op IJsland? 9000 aardbevingen in 10 dagen: ‘Grootste zwerm in 40 jaar’

  Op IJsland hebben zich in 10 dagen ...

  libanese

  Libanese journalist: ‘Dit addergebroed zit achter corona, conflict in Amerika’

  De Libanese journalist dr. Hassan Hamade heeft ...

  >