
Albert Heijn is met twee producten genomineerd voor het Gouden Windei 2015, de prijs voor het meest misleidende product: AH-cranberry’s en de mini-roomboteramandelstaaf. Andere kanshebbers zijn Appelsientje-halfzoet, Liga melk-aardbei, de truffelpasta van Aldi, pindakaas light van Plus en amandeldrink.
Voedselwaakhond Foodwatch doet al jarenlang onderzoek naar de waarheid achter claims op voedselverpakkingen. Aan de hand van dit onderzoek en de ontvangen klachten, werden dit jaar zeven kandidaten geselecteerd die het volgens de waakhond echt te bont hebben gemaakt.
Foodwatch zegt via het meldpunt misleiding de afgelopen drie maanden al honderd meldingen te hebben binnengekregen.
Gesjoemel
Consumenten worden in de supermarkt dagelijks voor de gek gehouden door voedingsbedrijven, aldus Foodwatch. Tijdens deze verkiezing kan de consument de ‘marketingonzin van de genomineerden doorprikken’.
Truffel is een duur ingrediënt, maar de truffelpasta van Aldi moet natuurlijk wel goedkoop blijven. In het pakje zit maar 0,0006 procent truffel. Op de verpakking staat dat het een ‘rijke vulling’ is.
Albert Heijn doet volgens de voedselwaakhond ook mee aan het gesjoemel. Over de cranberry’s van AH is een flinke laag ananassiroop gegoten. Het gevolg is dat je 68 procent suikers overhoudt en 30 procent cranberry.
Stuiteren van de suiker
Liga noemt zijn melk-aardbei-koek ‘verantwoord’ en ‘vol bouwstoffen’. De koek bevat echter 0,03 procent aardbeienpoeder en 667 keer meer suikers. Kinderen die deze koek eten zullen stuiteren van de suiker, klinkt het.
Pindakaas light lijkt dé oplossing te zijn voor pindakaasliefhebbers met een gewichtsprobleem. De lightvariant van Plus bevat echter 451 procent meer suikers. “Zo beland je van de vette regen in de gesuikerde drup.”
Het Gouden Windei wordt dit jaar voor de zesde keer uitgereikt. In de afgelopen jaren hebben tienduizenden consumenten hun stem uitgebracht.
Consumenten kunnen tot 31 december hier stemmen op het meest misleidende product. De winnaar wordt in de eerste week van het nieuwe jaar bekendgemaakt. Vorig jaar won het drankje Capri-Sun, dat bijna net zoveel suiker bevat als cola.
Men zou een voorbeeld kunnen nemen als Engeland. Daar geldt de regel dat het product waar moet maten wat er op staat.
Ook geldt daar de regel/wet dat een product alleen zo mag heten als het originele ingrediënten bevat.
Dus bijvoorbeeld met zonnebloemolie in plaats van olijfolie in pesto is niet toegestaan en mag het geen pesto meer heten.
Klip en klaar, er wordt gigantisch gerotzooid met etenswaren.
Je stemt vandaag de dag met je geld, dus koop die troep niet en haal bij de boer zelf. Het liefst biologisch natuurlijk al mag dat wat kosten. Toch raad ik mensen altijd aan om liever iets meer geld uit te geven aan goede (biologische) voeding omdat het een investering is die je op latere leeftijd krijgt terug betaald. Je voelt je gezonder, je weerstand is beter en je blijft helder van geest. Vergeet ook niet dat de European Food Safety Authority (EFSA) merendeels bestaat uit mensen die direct uit het bedrijfsleven komen van voedselgiganten als Unilever e.d. Dat riekt, als u het mij vraagt.
Overigens vind ik het een goedgeschreven en helder artikel, het laat zien waar het probleem zit en biedt zowaar een mogelijkheid om tegenwicht te geven. Als vrees ik dat waakhonden vandaag de dag de keffertjes zijn die tegen grote boze wolven moeten vechten, geef ik niet op.