Homepagina » Gezondheid » Hoe de machtige cola-lobby ons verslaafd houdt aan suiker
Hoe de machtige cola-lobby ons verslaafd houdt aan suiker

Hoe de machtige cola-lobby ons verslaafd houdt aan suiker

Als Coca-Cola en Pepsi geen trek hebben in bepaalde wetgeving, dan komt die er ook niet. En dus houdt Coca-Cola onze suikerverslaving in stand.

De twee multinationals hebben samen een wereldmonopolie in de frisdrankindustrie, maar voelen nu de hete adem in hun nek van de kritische consumenten en de overheid. Tientallen studies hebben inmiddels aangetoond dat een hoge inname van suikerhoudende frisdranken kan leiden tot diabetes.

De American Beverage Association maakt de laatste jaren steeds grotere budgetten vrij voor de lobby tegen belastingen op frisdrank. Zo schonk de organisatie in Philadelphia ruimhartig aan een kinderziekenhuis, waarna de belasting van de politieke agenda verdween.

Gesloten deuren

In 2008 gaf de American Beverage Association 700.000 dollar uit aan lobbywerk in Washington. In 2009 werd dat plotseling 19 miljoen dollar. De uitgaven van Coca-Cola op dit vlak stegen van 2,5 miljoen in 2008 naar 9,4 miljoen in 2009 en PepsiCo gaf in plaats van 1,1 miljoen liefst 9,2 miljoen uit.

De totaal 38 miljoen dollar waren het waard: in het Congres was al na een paar maanden veel minder belangstelling voor een wet die de belasting zou verplichten.

“Bij elk initiatief of plan dat de frisdrankindustrie benadeelt, wordt Washington overstroomd door lobbyisten,” zegt voedingsdeskundige Marion Nestle van de New York University. “Ze beloven geld te storten in de campagnekas van leden van het Congres. De meeste ontmoetingen tussen lobbyisten en overheidsmedewerkers vinden plaats achter gesloten deuren.”

Frisdrank en politiek

De gigantische bedragen die de twee multinationals investeren in hun positieve imago’s, daar kan een lesje in suikerklontjes niet tegenop, aldus Nestle. In 2014 gaf Coca-Cola 3,5 miljard dollar uit aan marketingcampagnes.

De relatie tussen frisdrank en politiek gaat overigens ver terug. Dwight Eisenhower was tijdens de Tweede Wereldoorlog opperbevelhebber van het leger. In ruil voor Coca-Cola-consumpties voor soldaten, schonk de toenmalige directeur van de frisdrankreus, Robert Woodruff, een deel van zijn vermogen aan Eisenhower, toen die in 1952 campagne voerde om president van Amerika te worden.

[VN]


Vind je dit artikel interessant? Denk er dan aan het op je social media te delen
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

21 reacties

 1. ik vind dat zo een rare reactie….belasting
  als een voedingsmiddel aantoonbaar slecht is voor de volksgezondheid. moet je het verbieden.
  en kenbaar maken waarom aan de bevolking die je hoort te beschermen….
  en niet die burger proberen te ontmoedigen het middel te kopen door het duurder te maken met belasting.

  aan de andere kant als je bovenstaande weet begrijp ik niet goed dat mensen dat spul uberhoupt kopen.

  12 likes
  • Verbieden? Ik wil graag de vrijheid om keuzes te maken die misschien ongezond voor me zijn. De overheid is niet mijn moeder!

   17 likes
   • Accepteer je ook de financiele gevolgen van je keuzes? Of mag de gemeenschap daar-dmv zorgkosten-voor opdraaien?

    7 likes
    • Laten we dan de politiek, banken en multinationals ook verbieden, zij zijn een gevaar voor de mensen hun bestaan en gezondheid!!

     10 likes
    • Uiteraard mag de gemeenschap voor deze kosten opdraaien. Net als de kosten die ik destijds heb gehad vanwege overbelasting aan de knieën ten gevolge van veel lopen en hardlopen, ook dat is deels door de gemeenschap opgehoest. Want bewegen is gezond.

     Een goede maat van me brak vorig jaar z’n been bij het voetballen, een ander een rugwervel bij het skien. Ook deze kosten werden grotendeels door de gemeenschap gedragen. Want bewegen is gezond.

     Wat is nu precies je punt?

     7 likes
   • De ziekenfonds premies schieten wel omhoog omdat sommige mensen zich niet kunnen beheersen en vervolgens jaren en jaren medische hulp nodig hebben.

    8 likes
 2. Het enige dat je hoeft te doen: Stop met het drinken van die troep. Er zijn zat alternatieven en ervan af komen kost een week of vier weinig meer dan zelf discipline en wilskracht.
  Daarna gaat er een wereld voor je open, ga je steeds gezonder en doordachtzamer eten en ben je op een gegeven moment nauwelijks nog ziek.

  Hier spreekt een ervaringsdeskundige die zo’n 7 jaar terug afscheid heeft genomen van frisdrank en overige zoete troep.
  Als je echt WIL, dan kan je ALLES!

  24 likes
  • Volledig mee eens!! alles draait om wilskracht en discipline als je wil dat er iets veranderd begin dan bij jezelf

   9 likes
   • Waar kan ik die discipline of wilskracht kopen? Ik heb dat namelijk niet :-(.

    Maar ik vind ook een cola’ tje op zijn tijd erg lekker.. Als ik fruit eet krijg ik ook suiker binnen. Suiker is suiker al denken sommige hier vast dat de ene suiker gezonder is dan de andere suiker….maar dat is natuurlijk niet zo.

    2 likes
 3. Wat ik weet is dat het te maken heeft met de pancreas en alvleesklier die niet meer goed werken, waardoor het lichaam niet meer genoeg insuline aanmaakt of net te veel insuline aanmaakt.
  Suikers die we innemen, dat trouwens levensnoodzakelijk is voor de werking van het lichaam, inclusief onze hersens zijn voornamelijk glucose en fructose, dit is nodig voor het lichaam, het is energie.
  Deze suikers vinden we voornamelijk terug in vezelrijk voedsel, denk maar aan brood, maar ook aardappelen bv.

  Mijn vader heeft suiker ziekte, soms zijn zijn waarde te hoog, soms zijn ze weer te laag, waardoor die op zijn eten moet kijken (dieet) deze hoge of lage waardes geven een verstoring in de cellen, waardoor er bepaalde cellen afsterven (blindheid) te lage waardes kunnen dan weer leiden naar een coma (heeft mijn vader een paar keer gehad) tot zelfs hartfalen.

  Dus dat suikerrijke dranken leiden naar suikerziekte/diabetes, is dus een fabeltje, het heeft voornamelijk te maken met de slechte werking van de pancreas en alvleesklier die niet meer goed werken.
  Het komt voornamelijk voor met zwaarlijvige mensen (mijn vader was chef kok en woog op een bepaald moment zelfs 142 kg) mensen die niet voldoende bewegen en is voor een groot stuk genetisch bepalend.

  Zelf drink ik dagelijks maar liefst 3 l fanta, heb geen suikerziekte (normale waarde) en ben ik niet te zwaar, heb eerder een onderwicht.
  Niemand van mijn drie zusters hebben als me zelf geen suikerziekte, eentje heeft ook een ondergewicht (ook al heeft ze een paar kinderen op de wereld gezet) een andere heeft dan weer een normaal gewicht en eentje heeft een overgewicht, maar dat komt weer door de vele medicatie/MS patiënte)

  Dus nogmaals, suikerziekte word niet (NIET) veroorzaakt door veel frisdranken of andere suikers te benuttigen, het zijn voornamelijk zwaarlijvige mensen die er mee te maken krijgen, ook is het deels een genetisch defect, dat kan overgedragen worden naar de kinderen.
  Zo heb ik een neef die diabetes is en zijn vrouw ook, al hun kinderen (4 stuks) hebben diabetes en ze hebben zelfs een doodgeboren kind gehad (eigen schuld gezien ze wisten dat de kans groot was dat het niet levensvatbaar was, maar ze waren te egoïstisch)

  Voor de rest is er meer dan voldoende info te vinden op het internet wat betreft suikerziekte/diabetes.

  Diabetes of suikerziekte is een chronische ziekte waarbij het suikergehalte in het bloed te hoog is.
  De alvleesklier of pancreas zorgt voor de productie van insuline. Dankzij dit hormoon kunnen de lichaamscellen suiker opnemen uit het bloed. Als de alvleesklier geen of onvoldoende insuline aanmaakt, stapelt de suiker zich op in het bloed en is er sprake van diabetes.

  De exacte oorzaak van diabetes is nog niet bekend. Wel zijn er een aantal factoren die het risico verhogen.

  https://www.cm.be/ziekte-en-behandeling/klachten-en-ziekten/diabetes/oorzaken.jsp

  3 likes
  • Bijkomende nota:

   Een slecht werkende alvleesklier heeft voornamelijk te maken met galstenen (te veel zout) te veel alcohol, virussen en bepaalde medicatie, zwaarlijvigheid.
   Zelf voeg ik daar nog de kunstmatige suikers aan toen, denk maar aan aspartaam, kunstmatige smaak en kleurstoffen, bewaarmiddelen, zware metalen, denk maar aan kwik en lood, en het veelvuldig gebruik van insecticiden, herbiciden en pesticiden.

   Nog een leuk weetje is dat diabetes zelden voorkomt in Afrikaanse, Aziatische en Latijns Amerikaanse landen.

   2 likes
  • Met het meeste ben ik het wel eens van gehoord en wat ik erover heb kunnen vinden.
   Slecht werkende alvleesklier , galstenen heb ik nog niet eerder gehoord en kan ik niet vinden.
   Wel bij acute pancreatitis, galsteen die de papil van vater blokkeert.
   Het lijkt mij duidelijk dat de bij diabetes 2 als je je dieet veranderd dan kan en gaat het vaak over dus moet de alvleesklier teveel werk verrichten en raakt hij uitgeput.
   Dus met wat rust door goede voeding hesteld hij zichzelf.
   Suiker kan niet in cellen worden opgenomen dus vandaar dat pancreas insuline aanmaakt om het in de cellen te kunnen laten opnemen.

   Je kunt blind worden als het suiker gehalte in je bloed te hoog is ,omdat de vaten in je oog heel fijn zijn en het glucose molecuul is groot en grof en beschadigt dat de bloedvaatjes in het oog.
   Been en voet amputatie is hetzelfde verhaal die bloedvaten daar gaan er ook aan om dezelfde reden.

   Je lichaam is je tempel ben er zuinig op beste mensen.

   1 likes
 4. We zijn niet verplicht cola te pakken?
  Leidingwater is trouwens gezonder en goed koper?

  5 likes
 5. Verbieden, suikerbelasting, vet tax, misschien zouden mensen eens de hand in eigen boezem moeten steken en zelf wat meer verantwoording voor hun gezondheid moeten nemen. Het is natuurlijk niet dat je gedwongen word om frisdrank etc te drinken.

  3 likes
 6. Een hoge inname van suikerhoudende frisdrank kan leiden tot diabetes. Een hoge inname van alcoholhoudende dranken kan leiden tot leverschade en alcoholverslaving. Een hoge inname van caffeinehoudende dranken kan leiden tot hartklopping. En daarom moet het verboden worden? Laat mensen zelf de keuze maken of ze al dan niet ongezonde voedingsmiddelen tot zich willen nemen.

  2 likes
  • Alcohol is suiker, wat ik vaak mis is de achterliggende kennis wat er in het lichaam gebeurt waardoor je diabetes krijgt en waarom dus suiker slecht is in overmaat.
   En weet er iemand waarom je blind kunt worden daardoor?
   Ben benieuwd.

   1 likes
  • Zolang de mensen nog steeds suikerhoudende dranken kopen en niet beseffen hoe zij hun eigen gezondheid kapot maken, heeft te maken met onbewust gedrag.
   Dit geldt voor alles, mensen willen niet wakker worden, daar hebben ze geen zin in, ze willen niets onderzoeken, ook al reik je hun zoveel artikelen aan, de mensheid is moe geworden.
   Als die 99% niet wil ontwaken, zie ik de wereld nog niet zo snel veranderen.
   Blijf lekker je supermarkt karretje vol gooien met die troep, het jammere is dat door onbewust gedrag wij voor hun kosten opdraaien. De gezondheidszorg zal alsmaar duurder worden.
   Bewustzijn is ook je gedrag veranderen en ieder mens heeft hierin zijn verantwoordelijkheid.
   Gebeurt dit niet, dan vrees ik dat de wereld er binnen 5 jaar heel beroerd voor zal staan.

   0 likes
 7. We willen toch allemaal de wereld veranderen en ik heb alle mensen lief, doe veel voor anderen.
  Vind het zo,n dooddoener veranderd de wereld en begin bij jezelf, ik zie het alleen maar slechter worden en dat heeft niets met mij te maken.
  Hoe moet ik dan nog meer veranderen in mezelf om dat buiten mezelf te kunnen zien gebeuren?
  Nee ik kan niet alles want ik kan de wereld niet veranderen, alles is erg veel en in dit geval onjuist.

  2 likes
 8. Dit is onze cultuur.
  Hoe anders dan verbieden? De meerderheid is niet in staat zelf goede keuzes te maken.
  Het ik bewustzijn in onze cultuur wil niks leren, die wil doen alsof t alles al weet.
  De meerderheid word opstandig en beledigt als je enkel spreekt over iets wat het niet weet.

  Dezelfde meerderheid die zoveel cola drinkt zorgt voor de wederopkomst van populisme en facisme.
  Die gevaarlijke populist Wilders waar alle kleingeestigen achteraanhollen, die massaal financieel word gesteund vanuit de joodse samenleving, waarvan je helemaal zou verwachten dat die weten hoe dit soort praktijken ekunnen aflopen.

  Deze ellende overal gaat net zo lang door tot er een regering overblijft, net als we maar 1 wereld hebben. En iedereen hier weet dat dondersgoed.

  1 likes
 9. Je kan je beter afvragen van die Coca Cola en Pepsi werkelijk zijn want de eigenaar is 1. Als je daar achter bent moet je jezelf gaan afvragen waarom al die suiker want het zal een hele grote reden hebben die wij niet weten of mogen weten. Ga daar eens achter komen en duik dus eens de diepte in en blijf niet aan het oppervlak kletsen want daar hangt de gemanipuleerde onzin.

  0 likes
 10. Ik heb een paar jaar geleden frisdrank aan de kant gezet en dat bevalt mij nog steeds goed!

  Jammer dat de meeste mensen dit niet inzien stop toch met die troep!!

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

arts

Arts met 29 dienstjaren: ‘Ik wil dat jullie de waarheid horen over dit virus’

Ik wil dat jullie de waarheid horen ...

corona

99% van de mensen die stierven aan corona leed al aan andere ziektes, zegt Italië

Meer dan 99 procent van de Italianen ...